Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Masakr na Batmanovi: Tento student střílel v kině děti do zad

Autor: Jaroslav Šimáček, Eva Šimková, Kjos - 
20. července 2012
18:49

Šílenec v masce, kterého policie identifikovala jako studenta medicíny Jamese Holmese (24), zastřelil na promítání filmu Batman nejméně 12 lidí a 38 zranil. Střelec těžce zranil i tříměsíční miminko, které bojuje o život.

++ Střelbu spustil na premiéře nového filmu o Batmanovi

++ Do davu hodil bombu se slzným plynem

++ Nejméně 12 mrtvých a více než 30 zraněných. Počet obětí může růst

++ Oběti jsou hlavně děti a mladí lidé, nejmladší oběti je 12 let

++ Postřeleno bylo i tříměsíční miminko

++ Šílený střelec měl na sobě masku hlavního Batmanova nepřítele Banea

++ Fanoušci si mysleli, že jde o součást show

++ Střelec byl zadržen u svého auta na parkovišti, které bylo napěchováno střelnými zbraněmi

++ Po zatčení tvrdil střelec, že je "Joker" (úhlavní nepřítel Batmana), měl i obarvené vlasy

++ Policie již identifikovala střelce. Je jím 24letý James Holmes. V minulosti neměl žádný kriminální záznam, je studentem medicíny z Colorada, studium nedokončil

++ Identifikovala ho podle fotky jeho matka, policistům řekla: Máte správnou osobu

++ V jeho bytě policie našla zbraně a výbušniny

PODÍVEJTE SE NA PANIKU V KINĚ KRÁTCE PO STŘELBĚ

Temný rytíř povstal. Tak se jmenuje nový a dlouho očekávaný film o maskovaném hrdinovi z města Gotham Batmanovi. Jeho uvedení do kin provázel neskutečný masakr!

Při půlnoční premiéře v kině nákupního centra na předměstí Aurora v americkém městě Denver v Coloradu začal James Holmes střílet do filmových fandů.

Dvanáct lidí je po smrtí, více než 30 utrpělo zranění, 11 z nich je v kritickém stavu. Oběti jsou hlavně děti a mladí lidé. Postřeleno bylo i tříměsíční miminko.

První potvrzenou obětí je dívka Jessica První potvrzenou obětí je dívka Jessica | Twitter, Facebook

První potvrzenou obětí je Jessica Ghawi. Jeden ze zraněných se okamžitě na internetu pochlubil děravým zakrváceným tričkem a přidal i fotografie z ambulance. Střepina ho zranila na zádech.

Teror v multikině: Fanoušci si mysleli, že jde o součást projekce!

Zmatení fanoušci si nejdřív mysleli, že jde o součást premiérové produkce. Hlavním záporákem v novém filmovém spektáklu je ostatně obávaný terorista Bane se zlověstnou maskou, kterou na sobě měl údajně i střelec. Brzy však přišli na to, že se šeredně spletli. V americkém kině oživla neuvěřitelná noční můra.

„Muž vešel dovnitř únikovým východem. Měl masku, proto jsem si myslel, že je to součást show. Potom do davu hodil bombu s plynem,“ řekl pro Sky News očitý svědek události Paul Otermat, který na premiéru nového Batmana vyrazil se svou přítelkyní.

Útočník byl poměrně vysoký, celý v černém. Na hlavě měl helmu, přesně takovou, jakou nosí ve filmu Bane. Tělo si kryl neprůstřelnou vestou. Měl u sebe dvě střelné zbraně a několik bomb se slzným plynem.


James Holmes se ale zhlédl v jiném záporňákovi z filmové série. Muž totiž policistům po zatčení tvrdil, že on je "Joker", což je další z úhlavních nepřátel Batmana. Dokonce si před útokem nabarvil vlasy na červeno, aby ho připomínal. "Jednoznačně jde o vyšinutého jedince," řekl policejní komisař Ray Kelly. "Nabarvil si vlasy na červeno a tvrdil, že je Joker, zjevně nepřítel Batmana," vysvětluje Kelly.

Zabiják studoval medicínu

Šíleným střelcem je 24letý James Holmes. Z minulosti nemá žádný záznam v trestním rejstříku, není ani napojený na žádnou teroristickou organizaci. Studoval medicínu na univerzitě v Coloradu, v červnu ze školy odešel, nedokončil ji.

Tenhle mladík je James Holmes, muž který zavraždil 12 lidí na premiéře Batmana. Tenhle mladík je James Holmes, muž který zavraždil 12 lidí na premiéře Batmana. | Twitter

Podle fotky ho pomohla identifikovat jeho matka, která žije v San Diegu. Uvedla, že kriminalisté mají bohužel tu správnou osobu. V jeho bytě policie našla důmyslný nástražný systém plný výbušnin a několik střelných zbraní. Vyklidit celý byt může trvat i několik dnů. Sousedé museli být evakuováni.

Pálil do dětí

Po útoku plynem začal střelec pálit do davu. „Mysleli si, že to jsou zábavné dělobuchy. Pak zděšeně zjistili, že kolem nich létají kulky,“ tlumočí svědectví lidí, kteří byli přímo v kině, reportérka Brenda Stuart. „Šel pomalu do schodů a pálil do lidí! Vybíral si náhodné oběti,“ citovala CNN slova dalšího ze šokovaných očitých svědků.

Salina Jordan byla v okamžiku střelby naštěstí v jiném sálu, než kde se střílelo. Spoušť po masakru ji však zděsila. „Viděla jsem jednu holčičku s rozraženou tváří. Jiní byli postřeleni do břicha, včetně jedné dívenky, které mohlo být tak 9 let,“ líčí hororové scény.

nicolej ( 22. července 2012 03:56 )

Je dobre si precist i komentare americanu, ne vsichni si mysli, ze je normalni brat 3 mesicni mimco a deti do kina : http://thestir.cafemom.com/baby/140741/parents_of_baby_shot_at?next=1

henes ( 21. července 2012 07:24 )

těžce zranil i tříměsíční miminko. Co tam proboha dělalo?

pgga ( 21. července 2012 04:18 )

UC Riverside,,,kdo tam da dite na studia? Podivejte se popelko..o cem je Riverside California...

nicolej ( 21. července 2012 02:39 )

Reno nevim, kde jste vzal-a informace, ze v Coloradu plati trest smrti, jsem z colorada a prave ze bohuzel tady trest smrti neplati! Takze ten blazen bude max na dozivoti ve vezeni....

pgga ( 21. července 2012 02:01 )

Zobrazit celou diskusi