Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podváděli v Česku lidi na internetu: Vylákali 1,5 milionu, hrozí jim 8 let

Trio internetových podovodníků vytahalo z lidí kolem 1,5 milionu korun (ilustrační foto)
Trio internetových podovodníků vytahalo z lidí kolem 1,5 milionu korun (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
20. července 2012
07:11

Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů internetových podvodů, který se české policii podařilo odhalit. Trojice šejdířů z Olomoucka měla vylákat z lidí kolem 1,5 milionu korun. Hrozí jim za to až 8 let vězení.

Korunka ke korunce a byl z toho milion. Olomoucký okresní soud se včera začal zabývat jedním z nejrozsáhlejších internetových podvodů, při kterých mělo o peníze přijít až tisíc lidí z různých koutů ČR.

Trojice mužů klamala zákazníky podle obžaloby různými způsoby - především příslibem nákupu levných telefonů a herních konzolí v internetových bazarech. Zboží se však poškození nikdy nedočkali a utrpěli prý tak finanční újmu v celkové výši 1,5 milionu korun. A možná i vyšší, rozsah poškození se teprve prověřuje...

"Na různých místech České republiky, především v internetových kavárnách, s cílem získat finanční prospěch pod mnoha smyšlenými jmény nabízeli na internetových bazarech zboží, přičemž jeho dodání podmiňovali zaplacením předem," popsal blíže praktiky šejdířů státní zástupce Daniel Němec.

Když peníze obdrželi, přestali s lidmi podle obžaloby komunikovat. Při zakládání účtů měli dokonce takovou drzost, že v jednom případě použili i jméno jednoho olomouckého vyšetřovatele.

Jeden z obžalovaných: Skrýval se před policií v lese, změnil si vizáž

Zatím se však doznal pouze jeden z obžalovaných, zbylí dva vinu popírají. Právě oni však údajně "levárny" řídili a zneužili nezralosti třetího společníka, který měl na jejich pokyn založit většimu klamavých inzerátů.

"Lituji toho, nechal jsem se zlákat a ovlivnit. Přišli za mnou, jestli si nechci přivydělat, že jde o prodej zboží. Řekli mi, že budu odpovídat na emaily a o víc se nemám starat," uvedl u soudu obviněný mladík. Od počátku se hájí tím, že netušil, že jde o něco nezákonného. Za celou dobu si prý vydělal jen 20 až 30 tisíc korun.

Poté, co do jeho bytu přišli policisté a provedli domovní prohlídku, se však začal skrývat po celé republice a maskoval se účesem dohola a novými brýlemi. Poslední dny na svobodě strávil ukrytý dokonce bez jídla a peněz v lese u Luhačovic.

"To, co uvádí, není pravda, bral jsem ho jako kamaráda, nevím, proč to říká," uvedl jeden z obžalovaných. Podobné problémy však měli oba muži již dříve kvůli podobnému jednání na Přerovsku. Soudce však tehdy případ opro nedostatek důkazů odročil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi