1. Předváděcí akce

Výlet, dárečky, oběd v »přátelské « atmosféře a osobní pozvání. No kdo by odolal? Takhle většinou začíná cesta, která končí soudní tahanicí a očima pro pláč.

Předváděcí akce totiž mají jediný a celkem logický cíl: prodat. A obvykle prodat šunt za co nejvyšší cenu tak, aby z toho důchodce, který je nejčastější obětí, nemohl vycouvat. „Potenciální klienty na předváděčce klidně zamknou a jsou k nim hrubí, dokud nekoupí,“ řekla Blesku Girta Mazalová ze Sdružení na ochranu spotřebitelů. I na prodejce se ale konečně našel bič. Novela zákona upravuje možnost, kterou hojně využívali. Prodejcům se už nevyplatí nutit zákazníky, aby podepsali pozvánku na osobní návštěvu domů. Po takovém podpisu totiž podvedení nemohli od smlouvy odstoupit. Teď už mohou.

Příběh čtenářky: Nekoupila jsem zboží, tak mě vyhodili

Jsem devětašedesátiletá důchodkyně a žiji aktivním životem. Mám ale kamarádku, která je přesný opak a občas se nudí. Přemluvila mě proto, abych s ní jela na předváděcí akci. Předváděčka byla na Kladně v kině. Přivítal nás asi dvacetiletý mladík a hned nás organizoval jako stádo ovcí. Rozdali nám tašku s dárky s tím, že se nesmíme podívat dovnitř, abychom si nezáviděli. Jako jediná jsem se koukla a byly tam jen dva prázdné papíry velikosti A4 a leták s výrobky. Pak mě vylosovali jako výherkyni, a že co dostanu, mi řeknou až v kanceláři. Tam mi začali nabízet ke koupi jejich výrobky s nejnižší cenou 35 000 Kč. Řekla jsem, že nic koupit nechci. Pánové se na sebe podívali : „Tak co s ní?“ zeptal se a druhý na to: „Vyhodit!“ Domů jsem musela jet linkovým autobusem, ale co kdyby to bylo na druhém konci republiky? Eva, Velvary

Jak se bránit?

* Pročtěte si podrobně smlouvu, především podmínky odstoupení, vrácení peněz atd. Dřív nepodepisujte.

* Nikdy neplaťte hned na místě. Nenechávejte se ani doprovodit pro peníze domů, ani k bankomatu.

* Podle aktuální novely zákona máte 14 dnů na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu, a to i když jste podepsali doma. Pošlete odstoupení písemně a pořiďte si kopii. Vždy posílejte doporučeně s dodejkou, ať máte o odeslání důkaz.

* Dopis směřujte do sídla společnosti, které by mělo být uvedeno v kupní

Podvedeným důchdcům zbývají jen oči pro pláč
Autor: profimedia.cz
smlouvě. Pokud není, dohledejte si jej v obchodním rejstříku dostupném na www.justice.cz.

* Chtějte svou slíbenou výhru bezpodmínečně, nikdy nepodepisujte »slevovou výhru« (musíte si koupit produkt a vaše výhra je jen sleva – např. místo 70 tisíc za hrnce zaplatíte 50 tisíc).

* Nepodepisujte smlouvy, kde je rozhodčí doložka (zříkáte se tak nároku na soudní vyrovnání v případě problémů, rozhodce vašich sporů totiž určuje sama firma).

2. Prodejci v obchodních centrech

„Krásný den, pojďte se na chvíli posadit, namasírovat, popovídat si…“ Tak na tohle senioři také slyší. Prodejci menšího i většího zboží zaplavují obchodní centra a dělají si svou předváděcí akci přímo na místě. A obvykle vám nakonec vnutí věc, kterou ani nepředvádějí. Třeba doplňky stravy, samozřejmě s dárečkem, který ve výsledné ceně přeplatíte desetkrát.

Nezapomeňte, že prodejci jsou studenti-brigádníci nebo začínající rádoby obchodníci, kteří o medicíně obvykle nic nevědí. I tady ale platí, že nejste v sídle firmy, a máte tak nárok od smlouvy odstoupit do 14 dnů, a to bez udání důvodu.

Příběh čtenářky:  Peníze jsou fuč a firma v insolvenci

V obchodním centru jsem narazila na prodejce masážních křesel, kteří mě ponoukli k vyzkoušení. Mám cukrovku a špatně se mi chodí. Masáž nohou mě proto přesvědčila. Nakonec z toho ale vyšlo, že neprodávají křesla, ale jen masážní polštářky a doplňky stravy. Koupila jsem si tedy balíček za 4990 Kč (prý zlevněný z 10 tisíc). Syn ale na internetu zjistil, že tyto léky a polštářky vůbec nejsou vhodné pro diabetiky, na což mě prodejce neupozornil.

Sepsala jsem proto ihned odstoupení od smlouvy a vrátila výrobky. Je to téměř rok a peníze stále nevrátili ani přes opakované volání a slibování. Naposledy nám řekla operátorka, že je firma v insolvenci…                          Libuše, Praha

Jak se bránit?

* Pokud vás zasílání nevyžádaného zboží obtěžuje, sepište Odmítnutí zasílání neobjednaného zboží a pošlete jej na adresu sídla firmy.

* Pokud si nějaké zboží s doručením domů objednáte, dejte si pozor, zda nepodepisujete pravidelné zasílání.

3. Nevyžádané zásilky

Mince, knihy, série obrázků zvířat a rostlin a jiné sběratelské předměty často chodí lidem domů, aniž by si je objednali. S věcmi ale přijde i faktura a lidé z obavy před soudy raději zaplatí. To ale dělat nemusíte! Vedoucí právní poradny dTest Lukáš Zelený doporučuje: „Pokud si spotřebitelé danou zásilku neobjednali a nemají o ni zájem, rozhodně by ji neměli platit. Nejsou dokonce povinni zboží dodavateli vrátit ani jej na to upozorňovat. Jedná se o právní úpravu plnění bez objednávky, která vychází z občanského zákoníku.“

Praxe je navíc taková, že často koupě navazuje jedna za druhou a vy nechtěně souhlasíte s tím, že budete zboží odebírat nadále. Každý měsíc vám pak chodí zbytečné cetky, o které nestojíte. Bránit se můžete u České obchodní inspekce.

Jak se bránit?

* Podrobně si pročtěte smlouvu a smluvní podmínky, než podepíšete.

* Ptejte se na podrobnosti a ověřte si tak způsobilost prodejce v oboru.

* Srovnávejte s konkurencí. Často se totiž dozvíte, že obdobné zboží na internetu nebo jinde seženete za polovic.

* Pokud nejste spokojeni, sepište odstoupení od smlouvy a pošlete na adresu sídla společnosti (viz odstoupení předváděcí akce).

4. Podomní podvodníci

Nabízejí zázračné zlevnění energií a služeb nebo se schovají za novou fakturační adresu, kterou vám jen ochotně přišli nahlásit. Nikdo vám na sto procent nezajistí, že výroba energií nepodraží a dodavatel nebude muset ceny razantně zvednout.

Příběh čtenářky: Podepsala novou smlouvu a ani to nevěděla!

U Jany Krečové zazvonil muž v obleku, a když viděl její překvapený výraz ve tváři, hned spustil: „Nebojte se, nejsem žádný podomní prodejce.“ Vysvětlil jí, že přišel kvůli elektřině a plynu, vyžádal si dřívější faktury od stávajících dodavatelů s tím, že dochází ke změně fakturační adresy a faktury za elektřinu i plyn jí nyní budou chodit z nové adresy. Prý to jen potřebuje podepsat.

Paní Krečová vůbec netušila, že podepsala žádost o změnu dodavatele. „Vše jsem se dozvěděla až od dcery,“ vypráví žena. Zdroj: Cenyenergie.cz

Jak se bránit?

* Vždy požadujte, aby se prokázali průkazem nebo alespoň vizitkou. 

* Nedávejte jim do ruky své faktury od stávajícího dodavatele plynu, elektřiny nebo od současného tel. operátora. Jsou na nich vaše osobní údaje!

* Vezměte si letáky, porovnejte nabídky a až poté kontaktujte zástupce firmy.

* Nenechte se zlákat tím, že pokud podepíšete ihned, dostanete ještě slevu.

* Přečtěte si podmínky nové smlouvy a hlavně položku o možnosti odstoupení od ní.

5. Falešní řemeslníci, instalatéři, plynaři, elektrikáři

Podvodníci se často vydávají za nejrůznější opraváře
Autor: archiv Blesku
Zazvoní u dveří a tvrdí, že přišli kvůli odstávce vody, vrátit přeplatek za plyn nebo elektřinu. Zmatený důchodce buď začne rychle napouštět vodu, nebo pustí podvodníka do bytu, který jej v nestřežené chvíli sprostě okrade. 

Jak se bránit?

* Každý řemeslník, kterého jste si přímo neobjednali, musí být předem písemně ohlášený majitelem bytu nebo nemovitosti.

* Nepouštějte do bytu nikoho, kdo se nemůže prokázat průkazem zaměstnance. „Naši pracovníci mají u sebe vždy originální průkazy s číslem, které lze ověřit na zákaznické lince,“ říká Pavel Zajíc z RWE. Zároveň upozorňuje, že jejich plynaři nikdy nevyžadují hotovost, veškeré práce se dnes hradí přes faktury nebo převodem na účet.

6. Falešní kominíci

Falešní kominíci přesvědčují důvěřivce, že potřebují dodatečnou kontrolu komína nebo že jejich revizní zpráva je neplatná a musí se udělat nová. Často ani nemají kominický mundúr a potřebné nástroje. Ani je nepotřebují, protože ve skutečnosti nedělají vůbec nic. Jen zkasírují peníze.

Jak se bránit?

* Správného kominíka poznáte podle služebního průkazu s fotografií, nebo živnostenského listu, důkladně prohlédne a proměřívám všechny části komína i topeniště a navrhne způsob odstranění závad. O provedené práci vede záznam a vydá vám potvrzení o kontrole i účtenku.

7. Falešný příbuzný

V poslední doběse stal hitem mezi podvodníky telefonát seniorovi, ve kterém se mu volající představí jako jeho vnuk, který rychle potřebuje peníze a pro hotovost si musí z nedostatku času poslat kamaráda. Starý člověk, který má potíže se sluchem, nedokáže v telefonu rozeznat, kdo volá, a naléhavé prosbě uvěří.

Jen od ledna do konce května letošního roku pražská policie evidovala přes sedm desítek takových případů, v celém Česku se jich za tu samou dobu stalo více než 160.

Jak se bránit?

Rozhodně nepůjčujte peníze nikomu, koho důvěrně neznáte. Zavolejte svému opravdovému vnukovi/vnučce a informaci si u nich ověřte.

8. Vzkaz pro souseda

Nový trik na důvěřivé seniory se rozmohl hlavně na Ostravsku. Podvodníci tvrdí, že mají naléhavý vzkaz pro souseda a že potřebují jen tužku a papír. Uvádějí dokonce konkrétní jméno, které si přečtou na schránkách. Snahou podvodníků je dostat se za každou cenu do bytu a ukrást, co se dá.

Jak se bránit?

Řekněte, že žádnou tužku doma zrovna nemáte, a trvejte na tom, že vzkaz vyřídíte sousedům osobně. Nejlepší je mluvit s nimi přes zavřené dveře, nebo přes dvěře jištěné řetězem.