Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristé odpálili v Bulharsku autobus s Izraelci! Strach i na Ruzyni

Autor: ČTK, oj - 
18. července 2012
19:21

Na letišti v bulharském Burgasu explodoval autobus s izraelskými turisty. Sedm lidí přišlo o život, asi 20 jich utrpělo zranění. Kvůli útokům se zpřísnily bezpečnostní opatření i na letišti v Ruzyni.

Informace o počtu mrtvých se různí. Agentura AFP s odvoláním na úřady hovoří o sedmi mrtvých a nejméně 20 zraněných. Lokální server Burgas24.bg píše o pěti mrtvých a čtyřech lidech v kritickém stavu. Agentura ANSA, která se odvolává na izraelskou televizi, uvedla, že o život přišlo nejméně sedm lidí.

Jisté není ani to, jak k útoku došlo. Izraelský svědek tragédie telefonicky v rozhovoru pro izraelský rozhlas podle agentury Reuters uvedl, že šlo o útok sebevražedného atentátníka. Odpálil se prý u vchodu do autobusu. Podle serveru Burgas24.bg prý byla výbušnina odpálena na dálku. Policie potvrdila, že tři lidé zahynuli, avšak dodala, že zatím nemůže potvrdit národnost obětí.

Výbuch zabil několik lidí, mnoho jich zranil Výbuch zabil několik lidí, mnoho jich zranil | ČTK, EPA, REUTERS

Podle informací bulharských médií byly zasaženy tři autobusy. Jeden explodoval a dva zachvátily plameny.

Agentura Reuters informovala, že letiště bylo uzavřeno a lety byly přesměrovány do Varny. V Burgasu měl podle webu tamního letiště v 19:05 SELČ přistát mimo jiné i let Českých aerolinií z Ostravy.

"Holidays Czech Airlines našly pro své cestující řešení. Charterový spoj, který měl původně letět z Ostravy do Burgasu, odletěl z Ostravy do Varny. Cestující budou poté do místa své dovolené přepraveni autobusem. Na tomto řešení se Holidays Czech Airlines dohodly s cestovní kanceláří," sdělila ČTK tisková mluvčí ČSA a Holidays Czech Airlines Hana Hejsková. Let do Bulharska tak podle ní bude mít zhruba hodinové zpoždění.

Burgas leží na východě Bulharska na pobřeží Černého moře, které je oblíbeným cílem turistů, včetně Čechů.

Strach na Ruzyni

Cizinecká policie posílí hlídky na českých letištích kvůli dnešnímu atentátu. Na letiště v České republice bude proto dohlížet o několik desítek policistů více než obvykle. "Přijali jsme bezpečnostní opatření spočívající v posílení hlídek v letištních halách a hlídek pyrotechniků. To se dotkne hlavně ruzyňského letiště v Praze," řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.


Zobrazit místo V Burgasu vybouchl autobus na větší mapě

nofar ( 19. července 2012 18:01 )

Tak sem nelez, my o tebe nijak extra nestojime, silencu tady mame dost i bez tebe. 

nofar ( 19. července 2012 17:59 )

Prima. Doufam, ze se nekdy setkame. Ja bydlim v Beer Sheve, celkem oblibenem cili raket, ktere na nas strileji ti sposledni spravedlivi z Gazy.

nofar ( 19. července 2012 17:56 )

She jihje. Toda al tmicha.

bome ( 19. července 2012 14:31 )

Boze ty jsi hlupacek nabubrelej a presne na tu Vasi nabubrelost jste vzdy dojeli a nebude tomu jinak i ted. Ta hrstka vojaku, kterou Izrael disponuje, je smesna a staci jen trochu silnejsi souper, nez je Palestina ozbrojena kamenim a koncite, dejiny se opakuji, na to pamatuj

lamis ( 19. července 2012 10:55 )

a proc tam jezdis a potom tady kvakas takove nesmysli jezdi do Vatikanu tam ti arabove nic neudelaji ,

Zobrazit celou diskusi