Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vydíral rodiče Aničky Janatkové (†9), jde do vězení

Autor: jos - 
17. července 2012
09:01

Vydíral rodiče tehdy pohřešované Aničky Janatkové a tvrdil, že ví, kde se dívka nachází. Za nelidské chování dostal podmínku. Pětadvacetiletý Jan Zita, který pochází z Plzeňska, si podmínky nevážil a půjde nyní do vězení. 

Zita dostal podmínku na pět let. Po tuto dobu na něj měl dohlížet úředník, vyděrač se tomu ale vyhýbal a plzeňský soudce David Protiva ho nyní chce poslat za mříže natvrdo.

„Nevážil si šance, kterou jsme mu dali. Vyhýbá se dohledu probačního úředníka, který mu byl nařízen během zkušební doby,“ vysvětlil Protiva deníku Právo.

Zita parazitoval na případu zmizelé Aničky Janatkové. Předstíral, že ví, kde se dívka nachází a chtěl po rodičích peníze. Rodičům se ozval na přelomu října a listopadu. Tři týdny po tom, co dívka zmizela cestou ze školy.

"Stačí jen poslat 250 tisíc a budete vědět, kde Anička je. Je v pořádku... Pošlete 250 tisíc a v neděli ji máte doma," psal Zita do SMS. Celkem podobných zpráv poslal 94.

"Brali jsme to jako naději. Po čase, kdy začaly chodit od toho pisatele výhrůžné SMS zprávy bez relevantních informací, jsme to vyhodnotili jako podvod,“ řekl tehdy otec dívky Miloš Janatka.

Kriminalisté Zitu vypátrali přes mobilní telefon. Tvrdil, že peníze chtěl použít na úhradu svého dluhu. Janatkovým se pak v dopise omluvil.

* Anička Janatková zmizela 13. října 2010

* její tělo našli 16. března 2011 v pražské Troji

* policie od začátku měla jediného podezřelého - Otakara Tomka

* Tomek se k vraždě dívky nikdy nepřiznal, spáchal sebevraždu v pankrácké vazební věznici

ixtlil ( 17. července 2012 11:08 )

Dobrý den , již jsem myslil ,že se na Aničku zapomělo , jinak , na místě , kde jsou dvě jámy, tak lidi rozkradli všechny upomínkové předměty a další skopali po svahu dolů a rozházeli až pod tu údajně pravou jámu . Byl jsme tam v ten den , co havaroval autobus do Chorvatska ,v sobotu asi v 16h00 30.6.2012 . Až budu mít čas , ještě obě ty jámy zaměřím , cca 9 stanovisek od louky , co parkoval vrtulník 16.3.2011 mám stabilizaci . Jinak verzi policie nevěřím , ať někdo vysvětlí , jak mohla být na internetu zpráva 13.10.2010 ve 13h10 , že se pohřešuje a přitom dle výpovědi matka Miroslava Janatová poprvé znervozněla ve 13h30 a teprve tehdy poprvé zavolala na telefon Aničky, nedostupný a policie se začala tam objevovat teprve cca ve 13h55 a již byla další zpráva ve 13h24 a pak ještě asi 6 dalších do 14h00 , když jsem odešel od internetu ve středisku plasmy .

bosomfriend ( 17. července 2012 10:40 )

Samozřejmě, že patří ka katr a n ahodně dloho. KOnečně se musí skoncovat s takovými hyenami. Aler do vězení patří i redaktor, který uvečejnil údaje o hezkém domě a udsal i jejich jméno a obec. Tím je odsoudil k vykradení a nebo i k zabití. Takle se neukazuje bohatstvi !!!!

Zobrazit celou diskusi