Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva roky od smrti Aničky (†9): Všichni na ni zapomněli?!

Autor: Richard Veselý, lmk - 
13. října 2012
05:00

Přesně před dvěma lety se ze školy nevrátila Anička Janatková (†9). Pro její rodiče je ztráta milované dcery i po letech stále stejně bolestná. „Už se k tomu nechci vracet. A už vůbec ne veřejně,“ řekl pouze Miloš Janatka.

Přestože je hrob Aničky v pražských Ďáblicích vzorně udržován, v době návštěvy Blesku na něm nebyla jediná čerstvá květina ani nehořela jediná svíčka. Hračky tam byly jen ty, které zůstaly od minulého roku. Ve stráni trojského kopce, kde před dvěma lety Otakar Tomek svou oběť zakopal, byl nezájem veřejnosti ještě zřejmější – na rozdíl od loňska na místě již nebyla jediná kytka ani svíčka. Stejné je to před Aniččinou školou. Ani není divu, že na tu hrůzu chce každý zapomenout...

Případ, o kterém se mlčí

„Nezlobte se, už se k tomu nechci vracet,“ reagoval Aniččin otec na dotaz deníku Aha! A mluvit už o případu nechce ani policie. „Po poradě s šéfem vyšetřovatelů jsme se dohodli, že k případu už nebudeme médiím poskytovat žádné další informace. Jednak z pietních důvodů, jednak kvůli rodičům oběti,“ uvedla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Jak ale Blesku řekl zdroj z okolí vyšetřování, důvod policejního mlčení je ještě jiný. „Kriminalisty naštvala zmínka o chybách při pátrání po Aničce, která se objevila v médiích a pocházela z interního policejního věstníku. Od té doby platí zákaz k případu cokoliv sdělovat,“ uvedl zdroj.

Vrah unikl spravedlnosti

Díky biologickým stopám na dívčině batohu a láhvi na pití zadržela policie recidivistu Otakara Tomka. „Byl emocionálně tvrdý, ani jednou při výslechu neprojevil lítost nebo strach z trestu,“ vzpomíná jeden z kriminalistů. Spravedlnosti Tomek nakonec unikl. Po nalezení těla Aničky a opětovném zatčení se ve vazební cele oběsil.

Nejdůležitější data v případu

13. října 2010 Anička se nevrátila domů ze školy Na Šutce. Policie započala rozsáhlou pátrací akci, které se zúčastnily desítky policistů. Pomáhala i vojenská policie a hasiči.

20. října 2010 Pátrání se poprvé stává terčem silné kritiky. „Pátrání se psy policie začala o den později a předčasně ho ukončila. Myslím, že tam ze strany policie došlo k zanedbání,“ řekla v rozhovoru Blesku kynoložka Veronika Zemanová.

16. března 2011 Při zkoušce nového zařízení na mapování terénu pomocí 3D technologie policie nalezla ve svahu asi kilometr od místa, kde Anička zmizela její tělo. Podle patologů vrah dívku škrtil tak silně, že jí zlomil dva obratle. Pak jí ještě prorazil hlavu kamenem.

21. března 2011 Tomek se v cele pankrácké věznice oběsil na teplácích, přivázaných ke konstrukci sprchového koutu. Po třetí hodině v noci ho záchranka převezla do nemocnice.

23. března 2011 Přes snahu lékařů o jeho záchranu zemřel Tomek ráno na jednotce intenzivní péče ve střešovické nemocnici. Přestože ho důkazy usvědčily, k vraždě se nikdy nepřiznal.

ixtlil ( 16. října 2012 21:32 )

Dívky, které tehdy vyprovázeli Aničku a byly jejími kamarádkami, jsou tedy Viktorka , Lucka a Lenka. Ty dvě jak je vidět z obrázku, jsou dvojčata, jestli jednovaječná či dvouvaječná , quién sabé . A kdo má zájem, tak ze školního webu může zjistit jejich celé jméno. Nebudu jej zde uvádět, není to vhodné . Jinak , jelikož by tedy i Anička šla do 6. třídy, tak smaozřejmě že i tyto dívky . Takže dvě z nich a sica dvojčata Lucka a Lenka, jsou uvedené na školním webu, jako žákyně , kteé se přihlásily do 6. třídy s rozřířenou výukoum matematiky a informatiky a tak je tam tak lze nalézt . Shodou okolností mají shodné příjmení , jak zřejmě ten , který přišel o život ve vazební věznici .

ixtlil ( 14. října 2012 22:02 )

Dobrý den , na Aničku myslím stále, protože ten den , co se to stalo , je se mnou tím , co jsem si přečetl o jejím zmizení v těch 13h10m po darování plasmy , spjatý . Takže když mám cestu do Prahy, tak jelikož je to po staré silnici od Teplic kousek, tak si koneckonců krátím cestu , abych se vyhnuůl zácpě mezi Vychovatelnou a V Holešovičkách po Argentinskou a vezmu to po Čimické do Písečné a do Nad Trójou (pak samoyřejmě na most do Argentinské) a tím pádem se tam jdu také podívat na tu louku pod Velkou skálou a nelituji jít na to místo na svahu . Případně na spáteční cestě . Takže případ sleduji a pokouším se přijít , co se tam stalo a co policecops nechtějí prozradit .

ixtlil ( 14. října 2012 21:27 )

Dobrý den, článek v besku je nepravdivý. Na místě obou jam , co byly upomínové předměty, tak tyto nějací kriplové skopali dolů a jsou rozházené po svahu , když jsem zaměřoval gemetricky a polohově obě jámy v dubnu tohoto roku , aby neupadly v zapomnění . Jinak lidé, co mne tam viděli, tak je to stále zajímá , takže nevěřím , že chtějí zapomeout . To by bylo v rozporu s tím , co bylo uvedeno na nápisu u školy, kde bylo uvedeno Aničko stále vzpomínáme .

kacota ( 14. října 2012 10:11 )

Pan Kobru tu najdeš pod iným nickom, teraz ho bavia iné zaujímavé témy

gabi50 ( 14. října 2012 08:57 )

Zobrazit celou diskusi