Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rodiče Aničky neuspěli, státní zástupce postupoval dobře

Autor: ČTK, jos - 
8. listopadu 2011
09:59

Rodiče zavražděné Aničky Janatkové (†9) neuspěli. Ministerstvo spravedlnosti nepodá kárnou žalobu na státní zástupkyni, která podle rodičů pochybila v souvislosti s vazbou Otakara T. Také soudce prý postupoval řádně.

Státní zástupkyně mohla podle manželů Janatkových ovlivnit rozhodnutí soudce, jenž nevzal tehdy podezřelého Otakara T. do vazby.

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v jednání zástupkyně neshledalo porušení zákona, uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Podnět k zahájení kárného řízení podali rodiče devítileté dívky také proti soudci, jenž nevzal podezřelého z jejího zmizení Otakara T. v říjnu loňského roku do vazby. Podle Palečkové ministerstvo neshledalo zákonný důvod pro podání kárné žaloby.

Podle právního zástupce manželů Antonína Janáka soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Fassati neměl již obviněného z trestného činu zbavení osobní svobody pustit na svobodu v době, kdy byly naplněny vazební důvody, navíc nebylo známo místo, kde se Anička nacházela, ani zda je naživu. Podnět ke kárné žalobě podal Janák i proti státní zástupkyni Jaromíře Biolkové, která návrh na vzetí do vazby zpracovávala.

Ota T. se k vraždě nikdy nepřiznal

Případ, který policii zaměstnával více než půl roku, odstartovalo zmizení devítileté dívky loni 13. října. Po více než týdnu se kriminalistům podařilo zadržet a obvinit z trestného činu zbavení osobní svobody Otakara T. Zajistili totiž jeho DNA z dívčina batohu. Do vazby ho ale soudce na základě nepřímých důkazů neposlal. Udělal to až po nálezu těla 18. března.

O tři dny později se pokusil Otakar T. o sebevraždu v pankrácké vazební věznici. Podařilo se ho zachránit, svým zraněním však nakonec podlehl. K vraždě ani znásilnění se nikdy nepřiznal. Státní zastupitelství konstatovalo, že muž byl s vysokou mírou pravděpodobnosti pachatelem zločinu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xxyy ( 8. listopadu 2011 19:02 )

Hospodské rozumy? Janatka byl s LTO spojován už před pětadevadesátým, kdy kauza LTO pohřbila různými způsoby prakticky všechny, kteří jí vyšetřovali. Pár lidí, přímo do LTO namočených, to pohřbilo doslovně. Ne všichni vyvázli bez úhony a se závratným majetkem.

senzibilkaa ( 8. listopadu 2011 18:08 )

používejte vlastní mozek a nepapouškujte hospodské rozumy vycházející ze tří promile. Kdyby jel pan J. v LTO, tak má úplně jiný majetek

joudajoudovy ( 8. listopadu 2011 13:31 )

Krysy vzdy drzi pohromade, pouze nemocny ci oslabeny kus, vyslou na degustaci otravene navnady. Kdyz se lod potapi, hramadne ji opousteji. Kdyz je vse OK a nikomu nic nehrozi, spolecne si mlaskaji. Tak proc jim brat idylku, jak jsou chytre a neomylne? Hura..., jeste existuje deratizator.

e.44 ( 8. listopadu 2011 12:54 )

supermisa

e.44 ( 8. listopadu 2011 12:52 )

souhlasím do písmene. Jenom tu - sebevraždu - bych dala do uvozovek.

Zobrazit celou diskusi