Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Příběh Aničky po roce: Tohle je její hrob! Otazníky ale zůstaly...

Autor: Richard Veselý, Tereza Hořínková, Veronika Pukačová, Kbali - 
13. října 2011
05:01

Desítky květin, zapálené svíčky, hračky. Tak vypadá hrob zavražděné Aničky Janatkové (†9) rok poté, co se nevrátila ze školy domů. Smutné výročí připadá na dnešek. I po tak dlouhé době se ale objevují nové informace: Pravděpodobný Aniččin vrah Ota T. (†41) si možná tipoval další oběť, dívku z pražského Suchdola! Jak to bylo, věděl jen on. Jenže je mrtvý, takže nikdy neosvětlí ani další záhady kolem celého případu.

Už sedm měsíců Miloš a Miroslava Janatkovi vědí, že je jejich holčička mrtvá. Dlouhé měsíce předtím stále doufali, že se Anička vrátí. Reportér Blesku včera navštívil místo jejího posledního odpočinku v pražských Ďáblicích. Na hrobě jsou desítky květin, hračky od spolužáků a dokonce i růžové baletní piškoty. U pomníčku stále hoří svíčky.

Tělo dívky našli policisté až letos 16. března. Teď se ukazuje, že si Ota T. nejspíš tipoval jako oběť další dívku. Dům, ve kterém bydlela, si i vyfotil. „Bydlí v něm holčička podobná Aničce. A také každý den chodila sama do školy,“ řekl MF Dnes kriminalista Josef Mareš. Zda se v Suchdole schylovalo k další vraždě, ale zůstane tajemstvím – Ota T. totiž 21. března spáchal ve vazbě sebevraždu.

Záhady okolo dívčiny smrti

Proč ji nenašli dřív?

V prvních týdnech připomínala chatová oblast v Troji mraveniště. Dívku, po které policisté našli jen batoh a lahev s pitím, hledaly stovky lidí: Policisté, strážníci, hasiči, psovodi, vojáci. Do služby šli i ti, kteří měli volno. Policie prohledávala také Vltavu. Děvčátko ale objevili až po pěti měsících 16. března 2011. Proč ne dřív? „Tělíčko bylo zabaleno tak, že ho nemohli cítit ani vycvičení psi,“ sdělil Blesku policejní zdroj. Konkrétnější být nechtěl, aby nedával návod dalším pachatelům.

Proč šla s vrahem?

Když rodiče a policisté požádali o pomoc veřejnost, začali se ozývat senzibilové, vyděrači, ale i důležití svědci. Ti řekli, že Aničku viděli s cizím mužem. O kilometr dál se našly dívčiny klíče. Podle policie šla dobrovolně za ruku se svým vrahem. Je tedy skoro jisté, že se Ota T. s Aničkou 13. října nesetkali poprvé. „Zřejmě se s ním cestou ze školy potkávala už dřív, a tak se s ním spřátelila,“ řekl zdroj Blesku.

Kdo vraždil a proč?

Motiv činu se nejspíš nikdy nedozvíme. Podezřelý Ota T. se 21. března ve vazbě oběsil. Policisté jsou o jeho vině přesvědčeni. Neměli ale žádný přímý důkaz, jen řetězec nepřímých. Mezi ty patří třeba Otova DNA na Aniččině batohu, otisky na igelitu pod batohem, pachová stopa na nářadí, kterým kopal hrob, a genetická shoda vlákna na Aniččině oblečení s těmi na věcech, které ukradl. Hlavním důkazem ale byla genetická shoda vlasu a chlupu na Aniččině oděvu s Otovým genetickým profilem.

Proč se Ota T. zabil?

Tento inteligentní psychopat, jak ho později označil soudní znalec, se k činu nikdy nepřiznal. Působil klidně, vyrovnaně. Proč se tedy zabil? Bál se veřejného lynčování, tížilo ho svědomí, nebo byl nevinný a k vraždě Aničky se připletl náhodou? I takové teorie se po jeho sebevraždě vedly. Podle ministerstva spravedlnosti každopádně dozorci pochybili, například když se v kontrole zpozdili o 21 minut. Navíc měly být kontroly vězňů častější.

ixtlil ( 14. října 2011 22:18 )

Dobrý den , já osobně si myslím , že to je datum fiktivní. Jelikož , jak píšete , kdyby vskutku to , co je psáno(vyryto) byla pravda ,tak by ani vzetí do vazby cca 23.10.2010 nepomohlo , pokud by byl vrahem , i na "svobodě" vlastně nebyl na svobodě a navíc u výslechů "na svobodě" byl rovněž a jelikož popřel výpověď "na svobodě" , popřel by ji i ve vazbě , což učinil po druhém zadržení . Samozřejmě , že to její úmrtí nemusí být známo nejen na den přesně ,ale dokonce ani s přesností celého jenoho měsíce . Pak by X bylo korektní jako odpověď nevím a 13 jen jako znamení toho , že se 13. 10 . 2010 konktrétně ztratila , čili cosi jako "šifra" . Jinak napsal jsem dívkám na ten jejich školně diskusní web Anička Janatková Anička ztratila se , jako R.S. a snad mi odpoví . Moc mne mrzí ,že tam někteří píší hloupě a sprostě , asi ta škola je také moc neumí naučit slušně mluvit .

brekekesalami ( 13. října 2011 13:46 )

Milý Blesku, doufám, že na vás Janatkovi podají žalobu. Fotit hrob Aničky? Nehrabe vám? Jste takový nechutný hyeny, že to snad není možný.

kudlankabezbozna ( 13. října 2011 12:42 )

taky to na mě dělá dojem jako by si úchyláci dali sraz

danynka ( 13. října 2011 12:35 )

tak před rokem toudle dobou..také svítilo sluníčko,jako dnes..Do pr.dele Aničko-nikdy na Tebe nezapomeneme.

mumajs1 ( 13. října 2011 12:34 )

Před rokem se jedné rodině totálně zhroutil svět,přišli o to nejcennější,co rodiče mají.Vyhasl život nevinné dívenky,holčiny,která měla celý život ještě před sebou.Kdykoliv na to,že by se to mohlo stát i mě,pomyslím,běhá mi hrůzou mráz po těle.I po roce cítím obrovský smutek a šok.Jak se asi obzvlášť dnes musí rodiče A.J. cítit?Přesně před rokem touto dobou čekali dceru,až se vrátí ze školy.Nedočkali se.Určitě na to nyní zase myslí.A tak to bude do konce jejich života.Pokoušejí se najít nějakou náplast na svojí bolest,ale nefunguje to.Posílám jim hlubokou soustrast a za A.J.jsem zapálila svíčku.Je mi to opravdu moc líto,kéž by se to nikdy nestalo.Bohužel si nejsem jista tím,že byl pachatelem O.T.,ale doufám,že ano,protože představa,že se skutečný pachatel teď někde v koutě směje a možná spřádá další zrůdný plán,je příšerná.Bože dej,ať má policie alespoň jednou za dlouhý čas pravdu.A vás,kteří házíte na rodiče A.J. špínu,prosím,nedělejte to.To co se jim stalo ,je přece samo o sobě příšerný,tak proč jim to ještě dělat těžší?Vše jsou jenom spekulace,ale slovo je horší,než nůž,nedá se vrátit,prosím,nechme zoufalé rodiče truchlit.Tu fotku jejího hrobu dal do blesku bulvární novinář,je to jeho práce hledat "senzaci",jakoukoliv,bez morál- ního a etického cítění,pochybuji,že o tom Janatkovi věděli a že se jim to líbí.Chtěli mít místo,kde si v klidu mohou se svojí holčičkou posedět,popovídat,zavzpomínat,teď aby se tam báli jít,co tam na ně bude čekat čumilů.Ten novinář nemá srdce ani rozum.Diskuze na téma,byl nebo nebyl vrahem O.T.je normální a morální,ale to ostatní,co tady zaznívá?Nevím,ale mě osobně se tu některé hlášky zdají přinejměnším nevhodné.

Zobrazit celou diskusi