Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozhodl vlas a chlup: Ota T. zavraždil Aničku

Autor: ČTK, oj, Veronika Pukačová - 
29. dubna 2011
18:44

Je konec! Nejznámější a zároveň nejsmutnější případ Česka poslední doby je uzavřený. Aničku Janatkovou (†9) s největší pravděpodobností znásilnil a zavraždil jediný obviněný v případu Otakar T. (†41). Stopy DNA na tělíčku dívky se ale nenašly. Usvědčila ho však řada nepřímých důkazů. Otakar však nikdy k soudu nepůjde, je mrtvý. Případ se uzavírá, spousta otazníků ale dál zůstává... Přímý důkaz prostě chybí.

Státní zástupkyně pražského městského státního zastupitelství Jana Hercegová včera zastavila trestní stíhání obviněného. Důvod je jasný – trestní řád neumožňuje vést stíhání proti mrtvému pachateli. A nikdo další se ani hledat nebude. „O. T. je s vysokou mírou pravděpodobnosti pachatelem násilné trestné činnosti na poškozené nezletilé A. J., k čemuž mě vedl uzavřený řetězec nepřímých důkazů,“ zdůvodnila rozhodnutí Hercegová.

Co tedy vlastně odborné expertizy odhalily? Jaký je ten řetězec nepřímých důkazů? Za důkaz považuje státní zástupkyně Otovo DNA na Aniččině batohu, jeho otisky na igelitu pod batohem, pachovou stopu na nářadí, kterým kopal hrob a genetickou shodu vlákna na Aniččině oblečení s těmi na věcech, které ukradl. Tím nejdůležitějším nepřímým důkazem je ale genetická shoda vlasu a chlupu na Aniččině oděvu s Otovým genetickým profilem. „Nedá se však říci, že ten vlas či chlup byly jeho, to už by byl přímý důkaz,“ vysvětlila Blesku mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Do řetězce nepřímých důkazů spadá také výpověď svědka, který řekl, že Aničku viděl s mužem, který odpovídal Otovu popisu. „Nebyla zjištěna žádná indicie nasvědčující tomu, že by pachatelem mohla být jiná osoba,“ podotkla Hercegová. Proti rozhodnutí státního zastupitelství je možné podat stížnost, kterou by případně přezkoumalo Nejvyšší státní zastupitelství. Je možné, že se případ znovu otevře? „Žádná indicie podle státní zástupkyně neukazuje na nikoho dalšího, proto není co vyšetřovat,“ zakončila policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Aničku policie hledala půl roku

Případ, který policii zaměstnával více než půl roku, odstartoval zmizením devítileté dívky. Anička šla 13. října loňského roku spolu se svými spolužačkami obvyklou trasou ze školy domů. V ulici Pod Písečnou v pražské Troji se rozdělily a od té doby ji už nikdo neviděl. Našel se pouze její batoh, láhev s pitím a později byly v prohledávané oblasti nalezeny klíče, které děvčeti údajně také patřily. Celou oblast opakovaně prohledaly desítky policistů, nic však nenašly.

Tělo Aničky policie nalezla v křoví 16. března nedaleko jejího bydliště v ulici Pod Havránkou v pražské Troji. Ještě týž den expertíza potvrdila, že nalezené tělo patří pohřešované dívce. Její ostatky byly podle policejní mluvčí Andrey Zoulové nalezeny hluboko pod povrchem země, proto je prý nemohli najít ani policejní psi. Na nálezu se podle Zoulové významně podílela nová technologie určená k pátrání po lidech a také černá zvěř, která ostatky částečně odkryla.

O den později pitva prokázala, že dívka zemřela násilnou smrtí. Policie proto zadržela hlavního podezřelého Otakara T. a obvinila ho z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Obviněný před soudcem svou vinu popřel, dále se k případu nevyjadřoval.

O tři dny později se v ranních hodinách pokusil Ota T. oběsit na teplácích v pankrácké vazební věznici. O dva dny později svým zraněním v nemocnici podlehl. Zanechal po sobě dopis osobní povahy, ve kterém se k vraždě ani znásilnění nepřiznal.

tajna1509 ( 15. října 2011 01:33 )

neverim ze to udelal je to divne ten vrah uderi znova za cas

kobra-007 ( 11. května 2011 20:36 )

e.44 ( 11. května 2011 14:01 )

Tak v tomhle se zcela shodneme. Podle mě šlo taky o únos pro peníze nebo za účelem jiného druhu vydírání a Anička byla zabita mnohem později, než 13. 10. , po té, kdy už bylo jisté, že nemůže být dosaženo toho, co měl únos za cíl. Stejně tak souhlasím i s tím, že matka A. zalarmovala policii po telefonátu od únosců, a to již v době, kdy ještě A. vůbec neměla být doma. A ta Tomkova vazba, respektive výběr jeho spoluvězně, tak to by mělo logiku jedině v případě, kdy by byl vzat do vazby za majetkovou trestnou činnost.

inkwizitor ( 11. května 2011 06:15 )

Predsa len by sme mali ešte porozmýšľať nad tým motívom. Môj tip je v y d i e r a n i e. Telefonát bol s A mobilu matke. Tá ale zalarmovala políciu, čo vydierača zaskočilo...atď. Ešte mám jednu pripomienku: dali by ste domnelého beštiálneho vraha (súdiac z toho ako bola A dokatovaná) do jednej cely s niekým, to je jedno s kým, či už s Vietnamcom, Indom, alebo morským prasaťom? Ja teda nie...

anasyi ( 10. května 2011 23:28 )

zkrate,trochu legrace nezaskodi,i kdyz studovat se da v kazdem veku

Zobrazit celou diskusi