Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ota T.: Má stejnou dceru a vraždí? Proč?

Autor: lac, rap, mivrk - 
20. března 2011
15:06

Žádný přímý důkaz! Tak hovoří o obsahu policejního spisu na hlavního podezřelého z vraždy Aničky Janatkové mluvčí soudu na Praze 8 Martin Slováček. Přesto soud na Otakara T. (41) uvalil vazbu. Tou hlavní otázkou ale je, proč vrah zabíjel? Pokud to prokáží Otakarovi T., je podle odborníků možné, že s tím má souvislost fakt, že tento muž má stejně starou a stejně vypadající dcerku.

Při všech dosavadních výsleších byl Otakar T. ochoten mluvit pouze o svém osobním životě, na jakékoliv jiné otázky odpovídat odmítl. Naposledy v sobotu dopoledne, kdy ho vyslýchal pětičlenný policejní tým.

Stopy, včetně biologických, které předpokládaný pachatel zanechal na místě nálezu dívenčina tělíčka, nyní zkoumají policejní specialisté. Jak je to ale s osobností pachatele? Jaký asi je profil člověka, který dokázal spáchat tak brutální, nelidský a nepochopitelný zločin?

Oslovili jsme dva odborníky, kteří se dlouhodobě zabývají psychikou zločinců páchajících své činy buď přímo kvůli sexuálnímu uspokojení, anebo tam sex existuje někde v pozadí.

Petr Weiss, psycholog Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice:

„Konkrétně k osobnosti podezřelého Otakara T. hovořit nemohu, protože informace o něm mám pouze z médií,“ řekl profesor Weiss. „Obecně lze konstatovat, že podobného činu, jakým byla vražda a možná i zneužití Aničky Janatkové, se dopouštějí ze sexuologicko-psychologického pohledu dvě kategorie pachatelů.“

Podle jeho slov do té první spadá pravý pedofilní sadista, člověk postižený sexuální deviací. Vzrušuje ho utrpení dětské oběti a její smrt proto bývá dlouhá a trýznivá. „Takových je naštěstí extrémně málo, ale je jim vždy věnována obrovská pozornost a opticky to vypadá, jako by jich bylo mnohem víc,“ řekl profesor. Ve skutečnosti se tyto případy vyskytují tak jedenkrát za deset let.

Druhou kategorií pachatelů podobných činů jsou lidé trpící osobnostní poruchou. „Nejsou to sexuální devianti, ale mají osobnostní nezdrženlivost, jsou agresivní a častý je i vliv alkoholu na jejich činnost,“ uvedl Petr Weiss. Volí si dětskou oběť pro své sexuální uspokojení jako náhražkovou a pak ji vraždí, aby nebyli odhaleni, tedy nikoli kvůli svému uspokojení. V těchto případech se hovoří o tzv. krycí vraždě. „Většinou jde o pachatele, kteří už byli v minulosti trestáni i za majetkové a násilné delikty,“ uzavřel psycholog s tím, že právě do této kategorie by podle jeho soudu mohl být vrah Aničky Janatkové zařazen.

Džamila Stehlíková, soukromá psychiatrička a sexuoložka:

Podle jejího názoru má podezřelý Otakar T. velmi blízko k sexuálnímu deviantovi. Není prý vyloučeno, že se na jeho jednání mohlo projevit i to, že má dcerku, stejně starou, jako byla Anička Janatková. „On je při své inteligenci schopen ovládnout se u blízké osoby. Mohla ho vzrušovat. Ale k dceři měl citové pouto a uvědomoval si incest. Jinde své pudy neovládl,“ reagovala na osobnost podezřelého psychiatrička. Má za to, že existence podobného děvčátka mohla být spouštěcím momentem jeho deviace. Nevyloučila však ani další faktory nebo jejich souhrn. „Je to choroba, nejhorší ze všech. Pokud takový člověk bude mlčet, není mu možno pomoci a bude nebezpečný stále,“ varovala Stehlíková. Má za to, že při této diagnóze pomůže jen fyzická kastrace. „Měli by mu ji nabídnout,“ míní.

Řekla rovněž, že pokud mu nabídka nebude učiněna už ve vězení, mine se i trest účinkem. „V tom člověku to je,“ soudí sexuoložka. „Svědčí o tom i epizody z jeho soužití s dcerou (9) v Mostě. Denně ji vodil do školy a jeho jediná emotivní reakce byla právě kolem ní.“ Hodně ho rozčílilo, když si redaktorka Blesku ověřovala právě u ní totožnost jejího otce. On svoji identitu vzápětí zapřel. „I to lze chápat jako signál jeho deviace,“ uvedla Stehlíková.

dymesko ( 26. března 2011 07:34 )

a jsme si jisti,že to vůbec byl ten Ota??? nezdá se mi to.Jen aby ten pravý úchyl se někde v koutě nesmál

prezza ( 21. března 2011 17:23 )

Proč sem motajím jeho dceru a dají i jeji fotku. Co tím chce Blesk dokázat. Je to choré. Tímto stratil veškeré mé sympatie, pokud vůbec nějaké měl.

tonejsemja ( 21. března 2011 10:17 )

Oty se zastávat nechci,ale to,že někdo nechce přiznat svou identitu médiím je známka deviace?

hrneczuhrinevsi ( 21. března 2011 07:17 )

zrůda atd. když nyní zase nejsou důkazy atd. Plesku plesku, ty jen trapně pleskuješ a vymýšlíš si, abys měl o čem psát.

sissy ( 21. března 2011 07:07 )

Jake nabidnout? Ze ZAKONA by mu mely hned uriznout k......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi