Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vražda Aničky: Ota T. jde do vazby, soudce už ho nepustil

Autor: šim, ČTK, puk - 
18. března 2011
14:36

Už ho nepustil! Jediný podezřelý z vraždy a znásilnění devítileté Aničky Otakar T. (41)  jde do vazby. Rozhodl to Petr Fassati, soudce, který ho při prvním zadržení pustil na svobodu. Ota T. u soudu vůbec poprvé promluvil. "Odmítl, že dívku zabil. Říkal, že je nevinný," řekl Blesk.cz mluvčí soudu pro Prahu 8 Martin Slováček.

Podle reportérky Blesk.cz, která byla přítomna v soudní budově, byl Ota T. přivezen do budovy zadní bránou. Jednání o uvalení vazby na Otu T. bylo neveřejné.

"Soud akceptoval návrh státního zástupce na vzetí obviněného do vazby," řekla Blesk.cz státní zástupkyně Jana Kadeřábková. "Můj klient mě požádal, abych neposkytoval žádné informace. K rozhodnutí soudu se nechce vyjadřovat," řekl advokát obviněného Jan Fidler.

Mohl by utéct a pokračovat v trestné činnosti

Soudce Petr Novák, který působí na soudě Prahy 8 a který byl pověřen vyjádřením k rozhodnutí jeho kolegy Petra Fassatiho, odůvodnil uvalení vazby. „Na obviněného Otakara T. byla uvalena vazba kvůli obavě, že by mohl uprchnout a opakovat trestnou činnost, pro kterou byl stíhán,“ řek Blesk.cz.

Vysvětlil také, proč při prvním rozhodování o uvalení vazby na Otu T. loni na podzim soudce Fassati zamítl vazbu a obviněného propustil. „Tehdy jsme měli k dispozici pouze jeden nepřímý důkaz, nyní existuje důvodné podezření, zejména proto, že měl Ota T. co do činění s místem nálezu těla.“

Ota T. promluvil: Aničku jsem nezabil, jsem nevinný

Obviněný Ota T. si nechal lhůtu na odvolání proti vazbě. Podle Nováka vypovídat stále odmítá. U soudu však promluvil. „Mluvil o okolnostech svého osobního poměru s místem zmizení Aničky a nálezu jejího těla,“ řekl Novák.

Ota T. trestnou činnost jednoznačně popřel a řekl, že se dál už nebude k ničemu vyjadřovat. „Odmítl, že dívku zabil. Říkal, že je nevinný,“ řekl Blesk.cz mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček. Nic víc prý k vraždě Aničky neřekl.

Na otázku, co se změnilo u něj od posledního výslechu, obviněný odpověděl, že se odstěhoval od své družky, našel si práci a bydlí prý v hotelu.

Obviněn z vraždy a znásilnění

Podezřelý Otakar T. byl ve čtvrtek obviněn z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. U výslechu využil svého práva nevypovídat. O podnětu k vzetí do vazby v pátek informovala policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Podnět na vzetí do vazby na stůl dostat stejný soudce, který v říjnu propustil Otu T. na svobodu, když zamítl návrh na vzetí do vazby, protože se mu zdál spis případu a předložené důkazy nedostatečné.

Tehdy soudce ani neshlédl přiložený videozáznam, na kterém byla zaznamená zkouška z detektoru lži. Při ní obviněný neprošel právě na otázkách týkajících se zmizení Aničky.

Do pátrání po Otovi se krátce po zmizení Aničky zapojily stovky policistů. Když ho po několika dnech našli, podrobili výslechu a dokonce obvinili, rozhodnutí soudu všechny šokovalo. Otu T. nechal propustit. Rozhodl o tom jen krátce před tiskovou konferencí vyšetřovatelů případu.

Důkazy soudci nestačily

Anička byla pohřešována od 13. října 2010. Ve středu 16. března 2011 bylo v pražské Troji nalezeno tělo, u nějž expertízy prokázaly, že s největší pravděpodobností patří ztracené dívce. Pitva určila, že dítě zemřelo násilnou smrtí. Vrah dívku škrtil a znásilnil.

Obviněný Otakar T. byl už v minulosti v souvislosti se zmizením Aničky vyšetřován, protože testy DNA mimo jiné potvrdily, že držel v ruce její batoh. Muž však policii vždy tvrdil, že Aničku neviděl a že jí nijak neublížil.

Už od loňského roku je stíhán pro trestné činy zbavení osobní svobody a krádeže vloupáním, mluvčí policie ve čtvrtek sdělila, že kriminalisté muži prokázali 17 případů majetkové trestné činnosti na území Prahy 8 a ve Středočeském kraji. Podle všeho má podobných případů na svědomí více.

kudlankabezbozna ( 19. března 2011 18:10 )

Ježkovy voči, co to tu je za psychózu, copak se tím smajlem nějak směje Aničce nebo její rodině???? Smát se neschopnosti policie a demenci bulvárního plátku zakázáno pod trestem smrti, jo?

ivoadler ( 19. března 2011 14:31 )

O Otovi jsem nikde neřekl ani slovo. Mluvím o pedofilech obecně. Ale pokud se mluví o znásilnění a vraždě, tak to na pedofila ukazuje.

akrapaz ( 19. března 2011 12:59 )

já už žiju taky přes 30 let mimo Česko, ale na správném pravopisu si dávám záležet.

e.44 ( 19. března 2011 12:32 )

Jo, jsou tři důvody. Ale k tomu, aby soudce uznal oprávněnost některého z nich, MUSÍ být podány důkazy. Pokud důkazy nebyly podány, není možno soudce vinit, že vazbu neuvalil. To, že se člověk může dostat do vazby i bez důkazů, je o něčem jiném....

qwertina ( 19. března 2011 11:34 )

Zobrazit celou diskusi