Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úřady uznaly: O Aničce (†9) se psát může!

Autor: Richard Veselý, mivrk - 
19. března 2011
15:12

Blesk pomohl zmírnit výklad kritizovaného náhubkového zákona! Úřad pro ochranu osobních údajů včera po naší kritice rozhodl, že média mohou uvádět celé jméno zavražděné Aničky Janatkové. Úředníci tak nepřímo uznali, že doslovné dodržování této právní normy je nesmyslné.

Náhubkový zákon zakazuje zveřejňování jména oběti trestného činu. Novináři za jeho porušení hrozí až pět let vězení a pokuta do výše pěti milionů korun! Aby Blesk zákonu vyhověl, ve článku o nalezení těla holčičky nemohl uvádět její plné jméno a musel rozostřit i její fotografii. V nadtitulku Blesk musel uvést: „Nejsmutnější konec případu dívky, jejíž jméno znáte“.

Úřady uznaly kritiku

Případ ukázal nesmyslnost zákona, který platí od března 2009 a má omezovat pravomoci médií. Blesk totiž během posledních pěti měsíců o policejním pátrání po Aničce mnohokrát informoval. Celé jméno Aničky se proto na našich stránkách, stejně jako v dalších médiích, mnohokrát objevilo.

Nyní úředníci naštěstí výklad zákona konečně rozumně změnili! „Veřejnosti jsou již z minulosti známé údaje o pohřešované dívce, zveřejněné oprávněně v souvislosti s policejním pátráním, proto úřad neshledává, že by opakovaným použitím těchto informací v navazujícím zpravodajství došlo k porušení zákonných norem,“ dává úřad v pátečním prohlášení za pravdu kritice nesmyslnosti zákona.

dasa0302 ( 19. března 2011 16:34 )

Anička byla hledána jako nezvěstná, zveřejnění fotky bylo na místě. No a nyní si to jméno každý pamatuje. Co ovšem dětské oběti, o kterých se píše, jak je šikanovali nebo znásilnili a každý úchyl a každá drbna si to o nich letí přečíst do Blesku? Novináři by neměli být tak sebestřední a neříkat zákonu náhubkový. Nedělal se kvůli nim, ale kvůli obětem. Ostatně nejsem si jistá, zdali u nezvěstné oběti je naopak vždycky nutné uveřejňovat celé jméno jenom proto, že to zákon nezakazuje. Stačí při psaní myslet hlavou.

Zobrazit celou diskusi