Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyšetřování vraždy a znásilnění Aničky je definitivně uzavřené

Autor: ČTK - 
2. srpna 2011
17:38

Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo dřívější rozhodnutí pražského městského státní zastupitelství o ukončení vyšetřování vraždy a znásilnění devítileté Anny Janatkové. Kauza je tak definitivně u konce.

Pražské státní (MSZ) zastupitelství v dubnu zastavilo trestní stíhání podezřelého Oty T., který se předtím oběsil v cele a zemřel. Státní zastupitelství konstatovalo, že muž byl s vysokou mírou pravděpodobnosti pachatelem zločinu.

Podle dřívějšího vyjádření šéfky MSZ Jany Hercegové patřily mezi usvědčující nepřímé důkazy zejména vyvrácená výpověď obviněného ohledně jeho pohybu v den zmizení dívky, jeho psychiatrický a psychologický profil, nález jeho DNA na batohu děvčete nebo jeho daktyloskopická stopa na igelitu, který ležel pod batohem.

Mužova DNA se nalezla i na oděvu dívky, pachová stopa zase na nářadí nalezeného v blízkosti místa nálezu jejího těla. Nástroje byly podle Hercegové nezbytné k vykopání jámy určené k ukrytí těla děvčete. O vině Otakara T. podle státní zástupkyně svědčí i svědkova výpověď, která potvrdila, že dívka podobná Aničce šla s mužem podobným Otakaru T. na trase mezi místy nálezu batohu a těla.

Případ, který policii zaměstnával více než půl roku, odstartovalo zmizení devítileté dívky. Anna Janatková šla loni 13. října se svými spolužačkami obvyklou trasou ze školy domů. V ulici Pod Písečnou v pražské Troji se rozdělily a od té doby ji už nikdo neviděl. Našel se jen její batoh, láhev s pitím a později byly v prohledávané oblasti nalezeny klíče, které děvčeti údajně také patřily. Celou oblast opakovaně prohledaly desítky policistů, kteří ale nic nenašli.

Po více než týdnu se kriminalistům podařilo zadržet a obvinit z trestného činu zbavení osobní svobody Otu T. Zajistili totiž jeho DNA z dívčina batohu. Do vazby ho ale soudce na základě nepřímých důkazů neposlal, nicméně při výslechu se Otakar T. přiznal, že na místě byl.

Tělo Anny Janatkové policie nalezla 16. března v křoví nedaleko jejího bydliště v ulici Pod Havránkou v pražské Troji. Ještě týž den expertiza potvrdila, že nalezené tělo patří pohřešované dívce. Její ostatky byly podle policejní mluvčí Andrey Zoulové nalezeny pod povrchem země, proto je prý policie nemohla dříve odhalit.

O den později pitva prokázala, že dívka zemřela násilnou smrtí. Policie proto zadržela hlavního podezřelého Otakara T. a obvinila ho z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Obvodní soud pro Prahu 8 ho 18. března poslal do vazby. Obviněný před soudcem svou vinu popřel, dále se k případu nevyjadřoval.

O tři dny později se v ranních hodinách pokusil Otakar T. o sebevraždu v pankrácké vazební věznici. Zdravotníkům se ho sice podařilo zachránit, o dva dny později však svým zraněním v nemocnici podlehl. Zanechal po sobě dopis osobní povahy, ve kterém se ale k vraždě ani znásilnění nepřiznal.

barcaacrab ( 15. září 2011 19:54 )

Už týden se hledá 13ti letá Zuzana z Lysé nad labem a v médiích ticho po pěšině? jak je to možné?

ixtlil ( 26. srpna 2011 14:03 )

P.S. K internetu se dostanu jen někde a někdy , takže o dění v ČR moc nevím , ale zas až tak mi nechybí , případ S Aničkou mne samozřejmě za jímá stále .

ixtlil ( 26. srpna 2011 14:01 )

Dobrý den , já jsem ještě pořád pryč , vrátím se tak až v září , takže nemám žádné nové podněty . Tuhle novou diskusi jsem opravdu nezaregistroval a na té předchozí s "psychologem" jsem něco dopsal odjinud ze setrvačnosti , protože se mi nelíbí , co policajti a madame Zoulová a státní zastupitelství vymýšlí . Až se vrátím , tak se zase dostanu do Tróji a zase pořídím snímky z míst, kde jsem ještě nebyl a týkají se O.T. a jeho výpovědi a mohla by být ta místa zajímavá je i vidět . Já myslím , že nechat to plavat je škoda , protože by bylo dobré nějak policajty donutit , aby přiznali , co tají , především ohledně toho , že byla Anička pohřešovaná na webu dříve , než vyšla ze školy . To je zcela zásadní informace , o které možná ani policajti (kromě možná vrchního vyšetřovatele) sami neví a jen statovali při nepěkném divadle . Ten advokát přidělený O.T. asi šel jen po penězích , protože i jemu to takhle vyhovuje. Dostal za vlastně skoro nic určitě několik set tisíc proplaceno od soudu a je velmi rád , že nemusí obhajovat a proto asi také nepodával námitky proti odložení případu madame Hercegovou , takže svou roli také nenaplnil . Mám za to ,že i kdyby věděl , že to je komplot a viděl ten časový rozpor ( Anička ve škole a současně pohřešována na webu) , tak by tím stejně neargumentoval. Těmhle lidem vůbec nejde o člověka , ale o formální postup a následné peníze .Proto to nemůže fungovat touhle cestou .

mumajs1 ( 23. srpna 2011 11:54 )

Pan inženýr píše stále na stránky "o zprávě psychologa Hubáčka",tuto novou diskuzi asi ještě nezaregistroval.Jinak panu Janatkovi golf jde docela slušně,v žebříčku Men Tour ve středočeském kraji se drží na pěkném 202 místě z 1242 účastníků.Podrobnosti na adrese http://mentour.sofist.cz/course-slapy.html.Modřinky na tváři Aničky jsem si také všimla,ale to může být zcela nevinné. Opravdu je škoda,že se nenašel nikdo,kdo by výsledky vyšetřování oficiálně zpochybnil a dal tak popud k novému šetření.Takhle zbyly jen dohady a pochyby a i ty se pomalu rozpouštějí v zapomnění jako sníh na jaře.Nezbývá,než to nechat plavat.

cherilyn ( 8. srpna 2011 23:15 )

To je votrava, kdy už se vrátí pan inženýr?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání