Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nehoda českého autobusu v Chorvatsku: 8 mrtvých, jedno dítě (†7)

Autor: ČTK, Lucie Marková, Lucie Šulcová, Gabriela Peringerová, höh - 
23. června 2012
08:08

Směřovali na dovolenou, jejich osud však zkřížila tragická nehoda. Autobus s padesáti Čechy na palubě se na chorvatské dálnici převrátil na střechu. Při nehodě zemřelo nejméně osm lidí, včetně sedmiletého dítěte. Další bojují o život.

* Řidič, který při nehodě zahynul, pravděpobně za volantem usnul, druhý spal a je bez zranění

* osm lidí zahynulo, 44 je zraněných

* třináctiletá holčička a dospělá žena bojují v záhřebské nemocnici o život

* cestující pocházeli většinou z Brna a okolí, jednalo se hlavně o rodiny s dětmi

* ministerstvo zahraničí má již seznam obětí a zraněných

Při dnešní nehodě autobusu s klienty brněnské cestovní kanceláře Atlas Adria na dálnici ve středním Chorvatsku zemřelo osm lidí. Jedna žena a dvě malé holčičky (11 a 13) byly transportovány do nemocnice v Záhřebu. Lékaři bojují o jejich život.

Mezi oběťmi je i sedmileté dítě. Autobusem jelo celkem asi 50 cestujících, nikdo z nich bohužel nevyváznul bez zranění. Krátce po 17. hodině obdrželo ministerstvo zahraničí seznam všech cestujících a informace o jejich stavu. Příbuzní se mohou obracet na telefonní číslo 224 181 111. Linka je však pravděpodobně přetížená. "Už půl hodiny se snažíme dovolat, ale neberou nám to," řekla Blesku jedna z příbuzných, kteří pátrají po osudu svých blízkých.

Podle majitele cestovní kanceláře nehodu nepřežil jeden z řidičů. Zda to byl ten, který seděl v momentě nehody u volantu, však zatím neví, protože s ním konzulát nekomunikuje. Podle chorvatských médií policie druhého řidiče vyslýchá. Autobus nepatřil cestovce, ale dopravci z Jindřichova Hradce.

Podle dostupných informací se zdá, že řidič pravděpodobně usnul. Autobus prorazil svodidla a vjel do protisměru, kde se otočil na bok. Verzi o mikrospánku nasvědčuje i to, že na dálnici nejsou stopy po brzdné dráze. Podle svědků hrozivé nehody řidič autobusu přežil.

Video  Vyjádření majitele CK Atlas Adria Martina Vašulína k nehodě autobu  - Blesk - Gabriela Peringerová
Video se připravuje ...

Jak popisuje nehodu očitý svědek

Blesku se přihlásil očitý svědek z místa tragédie. Byl také s rodinou na cestě do Splitu za vytouženým mořem. "Stavěli jsme na pumpě kvůli benzínu a obsluha viděla naši SPZ. Hned k nám běželi, že se nedaleko stala tragédie českému autobusu. Oni nás tam mají rádi, strašně cítili s těmi zraněnými," popisoval chvějícím se hlasem český turista.

"Dojeli jsme k místu neštěstí, bylo to hrozné. Už bych to nechtěl nikdy zažít," dodal. Všude krev, zmatek, kusy plechu, pláč. Ale místní zdravotníci byli prý velice profesionální. "Bylo zjevné, že je takové velké neštěstí nezaskočí, že jsou kvůli velkému  turistickému ruchu zvyklí takové situace zvládat. Místní řidiči nám řekli, že při nehodě zemřelo několik lidí. Všichni jsme měli slzy v očích. Člověk se celý rok těší na těch pár chvil u moře a pak tohle..."

Autobus se  kolem 04:00 převrátil na hlavní chorvatské dálnici A1 nedaleko tunelu Krpani. Zranění byli převezeni do nemocnice ve městě Gospić. Dálnice je v obou směrech neprůjezdná.

Policie s majitelem cestovky nekomunikuje

Autobus mířil do rezortu Baška Voda. Cestovní kancelář Atlas Adria je od rána otevřená a operátorky odpovídají na dotazy lidí, kteří se bojí o své blízké. Krizová linka zřízená pro tyto účely funguje na telefonním čísle 739 092 299.

Majitel Martin Vašulín řekl Blesku, že chorvatská policie i média se s ním odmítají bavit. Veškeré informace získává od českého konzulátu. K dispozici mají seznam cestujících autobusu, ale zatím nevědí, kdo nepřežil.

Obrovský strach o své příbuzné, kteří se stejnou cestovní kanceláři do Chorvatska také cestovali, měl i pan Michal Kupčík. Protože linka Adrie byla přetížená, obrátil se o pomoc na Blesk, jehož reportérka je přímo před kanceláří. Jeho příbuzní naštěstí na seznamu cestujících z tragické nehody nebyli. "Mockrát vám děkuji, měli jsme o ně strašný strach," řekl Blesku.

Víte o nehodě něco víc? Znáte někoho z cestujících? Volejte na 724 014 586, nebo pište na tip@blesk.cz.

Tragédie se stala ve středním Chorvatsku nedaleko tunelu Krpani Tragédie se stala ve středním Chorvatsku nedaleko tunelu Krpani | Google Maps

mima003 ( 25. června 2012 11:28 )

jste normální?? to dítě mělo celý život před sebou a vy napíšete takovou debilovinu

jotopir ( 24. června 2012 00:44 )

Ty majitele cestovek k tomu zase tlačí konkurence a nízké ceny. Mít cestovku neni tak výnosné jak si mnozí myslí. A protože češi tradičně jsou po nízké ceně a ne po kvalitě, musí tlačit cenu na úkor kvality. Ruku na srdce, kdo z vás by si koupil stejný zájezd o 1000Kč dráž, jen proto, že bude mít záruku, že šofér je odpočinutý a autobus je zánovní a v perfektním stavu?

nenimozna69 ( 23. června 2012 22:33 )

Tuhle diskuzi by měli zrušit.

nenimozna69 ( 23. června 2012 22:33 )

Tuhle diskuzi by měli zrušit.

nenimozna69 ( 23. června 2012 22:33 )

Tuhle diskuzi by měli zrušit.

Zobrazit celou diskusi