Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nehoda českého autobusu v Chorvatsku: Řidič usínal už před nehodou, tvrdí svědek

Autor: ljš - 
23. června 2012
12:32

Autobus, který tragicky boural na chorvatské dálnici a jehož nehoda si vyžádala životy osmi lidí, řídili dva velmi zkušení řidiči. Přesto jeden z nich pravděpodobně fatálně chyboval, když se nenechal včas vystřídat a za volantem usnul.

Verzi o mikrospánku nasvědčuje celá řada okolností. Tou, která je pro vyšetřovatele nejdůležitější, je absence brzdných stop v místě nehody. Autobus prorazil svodidla a vjel do protisměru, kde se otočil na bok.

Blesk.cz se ozval svědek, který si myslí, že český autobus předjížděl asi hodinu před jeho nehodou. "Bílý autobus s modrými nápisy a českou poznávací značkou jsem předjížděl kolem třetí hodiny ráno. Jel v koloně tří autobusů, které k sobě ale asi nepatřily. V momentě, kdy jsem ho předjížděl, najednou vybočil a najel do mě, evidentně usnul. Začal jsem troubit a on se vrátil zpátky. Manévr jsem pak dokončil a začal na něj blikat. On na mě bliknul zpátky," popsal český turista, který jel do Chorvatska jachtařit.

Video  Vyjádření majitele CK Atlas Adria Martina Vašulína k nehodě autobu  - Blesk - Gabriela Peringerová
Video se připravuje ...

Podle dopravce JP Jindřichův Hradec, kterému autobus patří, však byli řidiči velmi zkušení. Oběma bylo přes padesát a jako profesionální řidiči pracovali přes 25 let. Přesto jeden z nich svou únavu patrně podcenil a nenechal se včas vystřídat. Proč k tomu došlo, osvětlí snad výpověď druhého řidiče, který nehodu přežil.

Že za nehodou bude pravděpodobně mikrospánek potvrzuje i majitel cestovní kanceláře Atlas Adria Martin Vašulín. "Pět minut před nehodou prý řidič volal svému kolegovi v jiném autobuse a vše bylov pořádku. Neměli žádné problémy. Pravděpodobně opravdu usnul," řekl Blesku.

mirda22 ( 24. června 2012 21:49 )

Už to, že druhý řidič neřídí, je pro něj přestávka. Myslím, že je naprosto v pořádku, když se jen vystřídají a jedo zpátky. Od toho jsou tam dva.

mirda22 ( 24. června 2012 21:47 )

Nevím jak většina z vás, ale já touto společností jezdím každý týden z Jižních Čech do Prahy do školy. Vím, není to taková dálka jako do Chorvatska a cesta probíhá ve dne. Ale musím říct, že všichni řidiči této společnosti jsou " páni řidiči ". Většina z nich má opravdu několika letou praxi jak na kamionu, tak i na dálkovém autobuse. Příčinou nehody musel být zcela jistě mikrospánek, nebo únava max. předchozím pracovním vytížením. Ale na závěr, určitě to nebyl řidič bez zkušeností. Každý jistě četl, že měl praxi 25 let.

zdan ( 24. června 2012 10:11 )

Je to blbost kecat takové nesmysly.

zdan ( 24. června 2012 10:10 )

Z cestovky možná,ale kolega ma odpočivat.

zdan ( 24. června 2012 10:07 )

Milej,neznamej.Kdybyste se o tuto problematiku blíže zajímal,tak zjistíte,že podle dnešních zakonu si muže řidič skupiny B,tj řidič osobaku udělat rozšíření řidičaku na skupinu D,tj autobus i bez toho,že nema řidičské opravnění na nakl. auta a to znamená ani praxi.

Zobrazit celou diskusi