Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Adoptovaný syn pomáhá svému nevidomému otci: Jirka (11) je tátovýma očima!

Jirka předčítá svému tátovi z novin
 (Autor: Foto Blesk – Dana Kolářová)
Autor: Kateřina Kycltová, zunk - 
24. června 2012
05:00

Jiřího Červený (45) z Prahy je téměř od narození nevidomý. Zdravé oči mu však nahrazuje jeho jedenáctiletý syn, který svého tátu denně vodí po ulici, říká mu, jaký jede autobus, nebo mu vaří guláš k večeři. Díky Jirkovi si jeho táta bude moct "přečíst" tento článek.

 

Pětačtyřicetiletý zrakově postižený Jiří a jeho manželka se před lety rozhodli, že adoptují dítě. Nakonec se stali rodiči tehdy čtrnáctiměsíčního chlapečka asijského původu, který dostal jméno po svém adoptivním otci. „Jirka byl od mala velmi šikovný. Ve třech letech už uměl skládat abecedu a číst čísla autobusů,“ vzpomíná Jiří starší, který učí na hudební škole.

Jeho syn ho denně vodí po městě, sám chodí na nákup nebo dokonce vaří. „Umí v podstatě cokoli. Třeba i guláš. Nechci ho ale přechválit,“ říká skromně Jiří. Malý Jirka bere to, že tátovi v podstatě nahrazuje zrak, jako samozřejmost. „Dříve se mi děti smály. Jednak proto, že můj táta nevidí, a jednak proto, že jsem jiný než on. Od té doby, když se někdo na tátu ptá, tak mu odpovím, jen když slíbí, že se mu nebude smát,“ vypráví jedenáctiletý Jirka.

Vyniká mezi svými vrstevníky i ve škole. Zatím neměl na vysvědčení nic jiného než samé jedničky a nejvíce ho baví počítače. „Chodím ještě na angličtinu, do Sokola a na indiány,“ vyjmenovává chlapec své koníčky. Jirkův talent minulý týden ocenila i městská část Praha 4, která ho odměnila spolu s dalšími vybranými dětmi na slavnostním galavečeru.

hustik ( 10. července 2012 15:55 )

jity ( 24. června 2012 11:54 )

Děti asijského původu si umí všeho více vážit. Sousedka učí a nedá na tyto děti dopustit, mnohdy by prý ti naši lemplové si mohli vzít příklad. Jsou houževnatí a učení berou vážně. Tak přeji Jirkovi, aby byl nadále úspěšný a jistě bude i oblíbený. Když to nebude mezi tupci, tak mu to jistě vadit nebude. Přeji jemu i tatínkovi hodně zdraví.

Uživatel_97961 ( 24. června 2012 10:28 )

Jirko, možná se ti děti smějou, ale věř mi, že máš doma lepší a šťastnější zázemí než ony.... Nenech si život zkazit lidskou hloupostí. Moc ti držím palce a přeju hodně štěstí!!!

brekekesalami ( 24. června 2012 10:22 )

 No konečně na Blesku nějaký smysluplný článek, hezký příběh

illis ( 24. června 2012 08:11 )

Zajímavý článek, Jiří ml. vypadá šikovně a je vidět, že je svému tátovi velkou oporou . To ocenění si jistě zaslouží a právem. Přeji hodně štěstí v životě a minimum primitivů kolem sebe.

Zobrazit celou diskusi