Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zlatá svatba: Nevěstu neviděl teď ani před 50 lety

Autor: Slávka Červená, mivrk - 
22. ledna 2011
12:04

Když se Karel Pavela (72) ženil ve 22 letech, svoji milou neviděl. Mohl si ji jen osahat, protože byl slepý. Stejný osud ho potkal i včera, když si manželé připomenuli v rodinném kruhu půl století společného života. Nesmutnil. Manželku Marii (78) poprvé uviděl loni, kdy mu operací rohovky navrátil zrak zlínský lékař Pavel Stodůlka. Zázrak ale trval jen 10 měsíců.

„Jsem šťastný, že jsem ten zázrak zažil a mohl být přínosem i pro oční chirurgii ve světě. Ženu, syny, celou rodinu a vše okolo jsem mohl spatřit. Všechny stále ve svém nitru vidím,“ smál se muž, který přišel o zrak v sedmnácti letech při výbuchu duralu ve slévárně. S manželkou slavili zlatou svatbu v úzkém rodinném kruhu u syna Karla. Blesk byl u toho. Připíjelo se sektem a setkáním se prolínaly vzpomínky.

Občas se pohádali, ale stále se mají rádi

„Dělal maséra. Byl slepý, a přitom tak mladý a šikovný. Bylo mi ho velice líto. Seznámili jsme se v létě 1960. S kamarádkou jsme ho pozvaly na zábavu do Černotína,“ vzpomínala paní Marie. „Večer jsme protancovali a už to jelo. Svatba byla 21. ledna 1961,“ připomenul Karel Pavela. „Nebyla to legrace. Všude jsem ho musela vodit. Z lítosti nakonec přišla opravdová láska,“ svěřila se Blesku Marie.

„Od té doby byla světlem mých očí a velkou oporou. Nejšťastnější byla maminka, která se mým úrazem trápila. Řekla: Karlíčku, už o tebe nemám strach,“ přiblížil.

Marie byla dámskou krejčovou a na svatbu se náležitě vyparádila. „Do kostela jsem si ušila světle šedý kostým. Na odpoledne pak tyrkysově modré šaty. Kytici jsem měla z kal,“ vzpomínala.

Za čtyři roky se pak narodil syn Marek. „Manžela jsem učila všechno dělat. Pochopil každou práci. Občas jsme si vyměnili názory, ale vždy se rychle usmířili a dovedli si odpustit. Jsme pyšní na syny. Skvěle se o nás starají,“ prohlásila manželka. Karel a Marek zase rodičům děkovali za to, jak je vychovali. „Nikdy nemysleli na sebe. Jak stárneme, o to víc si uvědomujeme, jak to pro ně muselo být těžké,“ shodli se.

Po 53 letech viděl jen chvíli

Po úraze, kdy mu rozžhavený dural popálil oči, byl 53 let zcela slepý. Po transplantaci americké rohovky očním chirurgem Pavlem Stodůlkou začal počátkem roku 2010 svět vidět opět barevně. Tato informace obletěla svět. Zrak se zlepšoval.

Z deseti šťastných měsíců viděl sedm na 30 %. Poté sítnice nevydržela nápor a odchlípla se. Zrak se mu opět zhoršil, ale vnímá pohyb a světlo. Nadějí zůstává operace druhého oka.

marie60 ( 10. prosince 2011 20:03 )

 Je dobré, že je pán optimista a držím mu palce .Nejhorší je, když člověk dřív viděl a pak díky nějaké nehodě oslepne.Já bych to asi nevydýchala.

akrapaz ( 24. ledna 2011 14:31 )

jestli by se dneska vůbec našel někdo, kdo by takový čin vykonal - v dnešní době asi těžko?

Zobrazit celou diskusi