Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Mladý hrdina Michal: Zachránil čtyřletého kluka!

Autor: Jitka Žigová, Jaroslav Krčál, hto - 
21. srpna 2010
05:20

Pouhé minuty rozhodly o tom, že čtyřletý Ondra z Pardubicka dál žije. Od minulého čtvrtka bojoval o život poté, co sjel na kole do rozvodněné Chrudimky. Naštěstí šel kolem mladík, který neváhal a skončil pro něj.

Díky včasné pomoci a také zásahu lékaře, který byl náhodou nablízku, se ho podařilo vzkřísit. I když byl ve vodě pět až deset minut, z tonutí zřejmě nebude mít vážné následky.

O šťastném konci informovala jako první Česká televize. „Až v pondělí se nám ulevilo, když se Ondra poprvé probudil, začal sám dýchat a viděli jsme, že se probírá stále víc, hýbe končetinami a taky se snaží komunikovat. Jedna z prvních věcí, kterou řekl, bylo, že chce pustit pohádku o Krtečkovi. Má sice občas slabé chvilky, ale i to se podle lékařů zlepší,“ raduje se jeho otec Libor P.

Hrdinové

Ondra spadl do vody poté, co jezdil v doprovodu své matky na kole v parku. „Manželka ho najednou neviděla, tak ho šla hledat a to už byl u mostu. Byly to možná jen dvě minuty,“ odhaduje muž. Tělíčko zahlédl u mostu sedmnáctiletý Michal Vitásek. „Vrhl jsem se do vody, ale proud byl velmi silný. Když jsem chlapce uchopil, byl už skoro pod mostem. Podařilo se mi ho ale dostat na břeh,“ popsal České televizi Michal Vitásek, jak chlapce zachránil.

Jeho přítelkyně Elena Brabcová zatím zavolala záchranku. Poté začala s Michalem chlapce, který nedýchal, oživovat. Anděl strážný malého Ondry se musel v tu chvíli nebývale činit. Kolem šel anesteziolog Michael Bareš. Přispěchal mladé dvojici na pomoc. Objevila se zde i hlídka městské police s defibrilačním přístrojem, který lékaři pomohl. Přivést Ondru zpět k životu se povedlo až v sanitce záchranné služby. „Šance, že dítě nehodu přežije bez poškození mozku, jsem odhadoval na jedno procento,“ přiznal lékař Michael Bareš.

V pondělí čeká Ondru vyšetření. „Mozek byl sice částečně poškozen, ale je brzy na to říci, zda se z té události objeví pozůstatky. Už to, jak je na tom nyní, lze považovat za vynikající výsledek,“ řekl lékař Pavel Rozsíval z Dětské kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

pat132 ( 25. srpna 2010 17:43 )

Hodnej michal

anasyi ( 21. srpna 2010 13:59 )

diky

ondra74 ( 21. srpna 2010 12:30 )

kteri se podileli na zachrane maleko Ondry, patri velky dik. Ale nejvetsi poklonu patri vyseknout Michalovi. Michale, jsi borec!

street ( 21. srpna 2010 11:55 )

MICHALE - chlapecek mal velke stastie, ze prave v tom okamihu si bol prave TY nablizku - a i dalsi potrebni ludia - nestaratili ste duchapritomnost - a urobili ste pre maleho maximum - tak ako sa o tom pise v mudrych knihach - doslova taky maly zazrak! MICHALE - SI VYNIMOCNY CHLAPEC - SKUTOCNY MLADY HRDINA! GRATULUJEME - A PRAJEME TEBE I MALEMU CLAPECKOVI - VELA VELA ZDRAVIA A I POTREBNEHO STASTIA!

quattros ( 21. srpna 2010 11:14 )

Každý člověk má prý svého anděla a malý Ondra zná i jeho jméno. Michale díky a přeji krásný život.

Zobrazit celou diskusi