Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bakala jim zničil život: Horník umírá bez topení, senioři se bojí v ghettu

Autor: Jiří Krušina - 
28. května 2012
12:11

Zeptáte-li se obyčejných Moravanů a Slezanů, kdo jim pije krev, odpovědí: Miliardář Bakala. Ten získal 44 tisíc bytů, které patřily Ostravsko-karvinským dolům. Nájemníkům slíbil, že jim je prodá. Neučinil tak. Byty jsou nyní zdevastované a lidé žijí v bídných podmínkách.

Bývalý horník umírá bez teplé vody

Pořádně těžký konec života přichystal osud ruku v ruce se společností RPG bývalému horníkovi Mikuláši Pyntiemu (80) z Havířova. Ležící senior nemá ve svém bytě topení ani teplou vodu. Dědeček žije díky obětavé dceři Etele (61), která se o něj v hrozných podmínkách stará.

Otevřené oči s pohledem k nebi má Mikuláš Pyntie, jako by vyhlížel lepší zítřky. „Tatínek celý život dřel. V tomto bytě bydlí od šedesátých let. Když byl plný síly, tak to zvládal. Ale dnes už jen leží. Musím mu topit. Vodu mu ohřívám v lázeňských kamnech. O elektrický bojler jsem žádala několikrát. Bohužel marně,“ posteskla si Etela Mirgová.

Ta se nebojí veřejně vystoupit proti společnosti RPG. „Za byt 2+1 druhé kategorie platíme čtyři a půl tisíce korun. Topit si musíme sami. Vodu si také musíme ohřívat sami. Linka, která je v kuchyni, má padesát let. Všude je plíseň a nikoho to vůbec nezajímá. Důležité je, abychom platili nájem, jinak nás vystěhují,“ pokračovala Etela Mirgová.

Zoufalá žena si myslí, že by se měly domy začít rychle opravovat. „Podmínky pro život tu jsou hrozné. Lidi by měli vidět, v čem tu žijeme,“ dodala.

Senioři se v RPG ghettu bojí chodi ven

Celý život strávil na šachtě Břetislav H. (75) z Havířova. Na sídliště, které patří společnosti RPG, se přistěhoval v šedesátých letech. Dnes už raději nechodí ven. Má strach z dětí sociálně slabých rodin.

Když se pan Břetislav přistěhoval do Dukelské ulice v Havířově, tak na sídlišti žila jediná rodina sociálně slabých. „Bylo to krásné sídliště. To víte, horník tehdy něco znamenal. Dneska je to doslova ghetto,“ řekl smutný senior.

Ten už s manželkou raději večer nevychází ven. „Nevím, jak je to možné, ale třeba k nám do domu se sociálně slabí nastěhovali někdy během večera. Prostě tu najednou byli. Nic bychom s manželkou proti nim neměli, ale jejich dětí se skutečně bojíme,“ prozradil muž.

Svůj RPG byt o velikosti 2+1 by si nejraději vyměnil za byt v jiné části města. „Já mám hornický důchod, takže nemáme problém s placením nájmu, který i se službami činí přes 8 tisíc korun. Jenže žena má důchod nízký, a pokud tu jednou zůstane sama, tak ji vystěhují na ulici. Nejraději bychom se přestěhovali, ale není kam. Lidi si v dobrých lokalitách byty drží,“ posteskl si bývalý horník.

Zničil život uhlobaron Bakala i vám? Jaký je váš příběh? Napište nám ho do redakce na tip@blesk.cz

vfberan ( 20. listopadu 2012 21:46 )

to opravdu všichni "přehlíží" jako náhodou. Zařidili to socani - tak si nestěžujte na pravici. Beranová

enriko ( 30. května 2012 21:06 )

Byli tak zvyklí a nějak jim dosud nedocvaklo, že je všechno jinak.

borovec ( 30. května 2012 18:57 )

jen zírám,proč jste si byt neudržovali,jako horník musel mít krásný důchod,za komunistů jste neplatili skoro nic za nájem.Na vesnici si lidi musí taky topit,každý nemá ÚT.Teplou vodu v kohoutku taky ne,ale z bojleru.4000 za 2+1 není nic moc.U nás ve městě za garsonku platí 7000+ vodu,plyn,elektriku! Jsme holt město UNESCO i s cenami

rezacek ( 30. května 2012 12:56 )

4000 za byt 2+1 je poměrně málo. IObvyjke je to kolem 6-7 000 podle úrovně. Pokud má linku shnilou, kdo mu brání si koupit novou? Komunismus už je pryč, soudruhu horníku.

mememumu ( 29. května 2012 19:41 )

KDyž se mi byt nelíbí, tak se odstěhuju, ne? Nebo u vás v retardově+ to funguje jinak? No evidentně ano.

Zobrazit celou diskusi