Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Adrianka (†3) se utopila v žumpě: Zabili ji úředníci, pláče dědeček

Autor: Ivana Žáková, Kjos - 
17. května 2012
11:38

Krutou smrtí zemřela malá Adrianka (†3) ze Slezské Ostravy. Spadla před domem do odpadní jímky a utopila se. Hasiči už ji objevili pozdě. Zoufalí příbuzní tvrdí, že kanál nebyl řádně zajištěn, a hodlají podat žalobu na úředníky.

Adrianka si hrála ve středu večer se svým dvojčetem Melisou před domem v Šenovské ulici poblíž Hranečníku. Matka prý odběhla ke svému nejmladšímu dítěti ho nakojit a dívku neuhlídala. Přestože venku bylo plno dětí a místních, nikdo si nevšiml, že Adrianka zmizela.

Po holčičce pátralo přes 130 policistů a hasičů a také vrtulník s termovizí. Dívali se hned do odkryté odpadní jímky, která je přímo na dvorku mezi dvěma domy, avšak dívenku v ní neviděli. Až po dvou hodinách začali znovu prohledávat žumpu a narazili na tělíčko. Matka Adrianky se zhroutila a skončila v péči lékařů.

Kanál nebyl zabetonovaný

Jak místní sdělili, o zabetonování kanálu žádali již několik let. Navíc den předtím odpadní jímku otevírali pracovníci jisté firmy. „Žije tam spousta dětí, a pokud vím, tak na tuto špatně zajištěnou jímku lidé poukazovali od roku 2009,“ řekla Blesku terénní asistentka z organizace Vzájemné soužití Marika Ištoková.

„Den před tragédií tady byli pracovníci, kteří dělají s odpady, a kanál čistili. Zřejmě ho zapomněli zavřít a díra ve vysoké trávě nebyla vidět. Byla to smrtelná past,“ potvrdilo Blesku hned několik lidí. „Zabili nám dítě a budeme podávat žalobu. Žumpa byla zakrytá jen zeleným plastovým víkem, žádali jsme betonový kryt, jako je tomu jinde. Ke všemu ten plast někdo odkryl a Ájinka si toho v té trávě zřejmě nevšimla,“ řekl s pláčem její dědeček Milan Kalej.

Úřad se hájí

Majitelem pozemku je místní úřad ve Slezské Ostravě. Úředníci se brání, že nic nezanedbali. „Celou zakázku tohoto septiku jsme zadali firmě a podle technické správy bylo vše v pořádku, včetně plastového uzavíratelného poklopu. Není v našich silách hlídat všechny kanály, pokud je někdo otevře. Za údržbu je pak zodpovědná firma,“ sdělil Blesku Josef Hykl z Obvodního úřadu Slezská Ostrava.

Video Dědeček mrtvé ukazuje, kde k tragédii došlo - Ivana Žáková
Video se připravuje ...