Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Adrianka (†3) zemřela v žumpě: Poklop někdo otevřel!

Autor: Ivana Žáková - 
18. května 2012
12:58

Zda neměla podíl na smrti dvojčte Adrianky (+3) ze Slezské Ostravy jiná osoba, to nyní rozplétají kriminalisté. Dívenka spadla pár metrů od vchodu od svého domu do odpadní jímky a utopila se. Jisté je, že poklop od žumpy někdo otevřel, Adrianka by to sama rozhodně nezvládla. Blesk jako první na to upozornil. A policisté nyní pátrají, kdo s krytem manipuloval.

Pozemek patří Obvodnímu úřadu Slezská Ostrava. Ten se brání, že není v jeho silách, aby všechny odpadní jímky kontroloval, zda jsou řádně přikryté. Místní lidé naopak poukazují na to, že už tři roky žádali o betonový kryt, aby s ním nemohly hnout hlavně děti, kterých na Zárubku bydlí spousta.

Bezpečný septik?

Úředníci oponují tím, že septik splňuje všechny normy, včetně těch bezpečnostních. „Tento tip septiku má řádný atest. Jde o certifikovaný výrobek. Pokud s uzavíratelným víkem někdo manipuloval, není to naše chyba,“ sdělil Blesku Josef Hykl z Obvodního úřadu Slezská Ostrava. Podle něj je za údržbu zodpovědná firma, kterou si úřad najal

Blesk se spojil s majitelem této společnosti Fiko-Instal Rudolfem Fickem, který připustil, že pracovníci firmy den před neštěstím na ulici Šenovské, kde k neštěstí došlo, skutečně byli. „Nic víc však nevím, neboť jsem na nemocenské. Každopádně pracovníci už byli u výslechu,“ sdělil Ficek.

Video  Dědeček mrtvé ukazuje, kde k tragédii došlo  - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Smrtící žumpa

Problém je ale v tom, že plastový zelený kryt v trávě nejde vůbec vidět. Den před tragédií pracovníci firmy se septikem manipulovali a podle místních jej zřejmě špatně uzavřeli, anebo několikametrovou díru nezakryli vůbec. „Ani dospělý by si toho v trávě nevšimnul. Tím, že kryt byl zelený, tak splýval s trávou. Mohl tam spadnout kdokoliv a děti si na trávě na dvorku prakticky hrají celý den,“ poznamenal dědeček mrtvé dívenky Milan Kalej (42).

S ním souhlasí všichni místní obyvatelé. Podle nich vinu na smrti Adrianky matka ani rodina nenese. Byli všichni společně venku na dvorku před domem, matka kojila další dítě, když se po holčičce během okamžiku doslova slehla zem. Nikdo ani v nejmenším netušil, že se jim doslova před zraky propadla do žumpy.

Kdo smrt dítěte zavinil?

„Ájinku už nám nikdo nevrátí, ale apeluji na všechny, kdo zodpovídá za odpadní jímky, aby je řádně kontrolovali. Aby se taková tragédie jako postihla nás, už nestala nikomu jinému,“ pověděl se slzami v očích Kalej. Jak dodal, hodlá zodpovědné osoby žalovat. „Přivolaný lékař při prvotním ohledání těla dívenky neshledal žádné stopy po hrubém násilí. Nicméně policie prověřuje verzi, že na její smrti měla podíl jiná osoba,“ řekl Blesku policista Petr Svoboda.

 

maxipesfik ( 17. listopadu 2013 10:17 )

Škoda že když už byl ten dekl odklopenej že tam spadl jen jeden černej parchant a ne alespon 20.....

zelena.karkulka ( 18. května 2012 20:34 )

snad ví,co mají u domu a hlavně by měli vědět,kde je ve 20.h jejich 3letý dítě!

eiben ( 18. května 2012 20:27 )

Kurnik vsechno jasne. Vzdyt to jsiu cigani

vary ( 18. května 2012 19:51 )

Určutě jí ten dědek cigoš sežral.

zelena.karkulka ( 18. května 2012 18:39 )

hodila ji tam rodina,to je jasný...ten dědeček je taky ,,výživnej,,

Zobrazit celou diskusi