Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řidič Tykadlo zatčen na demonstraci: Policie slízla Smetanu!

Autor: Richard Veselý, ČTK - 
22. dubna 2012
05:00

Autobusák Roman Smetana (30), hledaný kvůli pokreslení předvolebních billboardů, se na Václavském náměstí přihlásil policii. Udělal to přímo na protivládní demonstraci, kterou na včerejšek do centra metropole svolaly odbory. „Myslím, že dneska je výborný den na to, aby mě policie konečně dopadla,“ řekl Smetana novinářům.

Autobusák z Olomouce odmítl nastoupit do vězení za počmárání předvolebních billboardů politických stran. „Skrýval jsem se v Čechách, ale pak jsem byl normálně doma v Olomouci, nijak jsem se neskrýval, normálně jsem chodil po ulici,“ řekl před svým zadržením pro server iHned.cz. Policistům se přihlásil dobrovolně. „Rozhodl jsem se, že do vězení nenastoupím a že budu čekat na vhodnou příležitost,“ vysvětlil Smetana.

Hledaného řidiče v přímém přenosu prozradil jeden z odborářských řečníků. Z pódia demonstrantům prozradil, že je Smetana mezi nimi, a chválil jeho odvahu. Smetana se ale přesto nakonec musel policejní hlídce přihlásit sám. Těsně před zatčením se s policisty nechal dokonce vyfotit. Když prozradil, kdo je, překvapený policista podle tvrzení očitých svědků nejdříve reagoval slovy: „To by mohl říct každý.“ Když si ale prohlédl Smetanovy doklady, odvedl ho na policejní stanici.

„Nejste naštvaný, že jsem si vybral vás?“ ptal se ho řidič s úsměvem. Cestou ho doprovázelo několik desítek demonstrantů, kteří skandovali: „Gestapo“, „Hanba“ a „Janouška bráníte, Smetanu vězníte“. Ve skandování pokračovali i před policejní stanicí.

„Smetana dostatečně upozornil na to, že trest považuje za protiprávní, že by neměl být ve vězení. Ale myslím si, že nebylo nutné setrvávat v ilegalitě,“ uvedla předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová. Autobusáka nyní čeká vězení, kde si má odsedět sto dní.

Za katr řidiče poslala manželka »Íčka« Roman Smetana »vylepšil« před volbami v roce 2010 volební plakáty politických stran. Politickým kandidátům přimalovával tykadla a na billboardy připisoval nápisy, v nichž politiky označoval za příslušnice nejstaršího řemesla, lháře, korupčníky a zloděje.

Soudkyně Markéta Langerová, manželka exministra vnitra Ivana Langera přezdívaného Íčko, mu za to nejprve vyměřila trest 100 hodin obecně prospěšných prací, když ho odmítl vykonat, změnila trest na 100 dnů vězení. V pondělí 26. března, v den, kdy měl nastoupit do vězení, odjezdil Roman Smetana svou poslední jízdu. Potom dal v práci výpověď a zmizel.

 

frantisekvlado ( 28. dubna 2012 09:27 )

Hezkou sobotu Vsem! Kdyby se tu nekdo opet zajimal o moznosti vydelku online, muzu poradit stranky http://vydelky.mysteria.cz ...Mejte se

frantaklika ( 25. dubna 2012 20:13 )

co tak navrhnout pana Smetanu jako kandidáta na prezidenta, myslím, že morální kredit má

gordon ( 24. dubna 2012 14:31 )

já se nestačím divit!! takhle rychle koná naše justice, policie, to budou panečku odměny!! Ale silniční pirát, nebo řidič bez řidičáku p.Janoušek,ke všemu ožralý,který použil auto jako zbraň proti osobě, útěkář, to se potáhne roky a zmizí do ztracena.A tady už nebudou odměny justici a policii,ale přímo doživotní finanční zajištění!!

blooroses ( 24. dubna 2012 01:28 )

Tak já vás vy dva rozsoudim. Ono jde totiž o to, že oba máte i nemáte pravdu. K tomu aby došlo k maření rozhodnutí soudu a mohlo platit to, co píše hofihofi, je bezpodmínečně nutná jedna věc. Ve výzvě k nástupu trestu musí být uvedeno přesné, úplné přesné a platné datum dne který nebo do kterého musí odsouzený trest nastoupit. V případě že tomu tak neni,že je uvedeno neplatné, například neexistující (31.4.2012), prošlé (16.10. 2011), neúplné různě vykládatelné ( 8.9.bez udání roku) datum, nebo dokonce je místo data napsáno IHNED, což je terminus technikus, který naše právo nezná (ale který se v současnosti nachází, snad z důvodu přeplněnosti věznic, zhruba na polovině výzev k nástupu trestu), platí plně to, co píše aluman.

aluman ( 23. dubna 2012 23:18 )

Nic mu nepřidají, jelikož nic nemařil. Nenastoupení k výkonu trestu v určeném termínu neni trestným činem a neni nijak postihováno. Pokud odsouzený nastoupí pozdě ale dobrovolně aniž by byl zatčen a eskortován, neznamená to pro něho nic negativního. Pokud je zatčen a do vězení dopraven policií, jediným negativním dopadem je, že se s velkou pravděpodobností připraví o možnost podmínečného propuštění v půlce trestu. Ale ani to není jisté. Záleží na soudci, který bude o PP rozhodovat a na tom jak se bude odsouzený ve vězení chovat a na dalších okolnostech.

Zobrazit celou diskusi