Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tisíce odborářů obsadily Prahu: A Kalousek dostal strach?!

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
21. dubna 2012
11:57

SLEDOVALI JSME ON-LINE: Proti současné pravicové vládě premiéra Nečase se vydaly protestovat desítky tisíc lidí. Odboráři totiž na dnes svolali obří protivládní demonstraci. Zahájil ji pochod demonstrantů Prahou, který se vydal na Václavské náměstí. Tam ale neměli namířeno premiér Nečas ani ministr Kalousek. Že by dostali strach?

Zastavení kontroverzních reforem, demisi vládního kabinetu a předčasné volby žádají dnes nejen odboráři a opozice, ale i tisícovky "prostých" lidí, kterým již přetekla trpělivost se současnou vládou premiéra Petra Nečase (ODS).

Protesty pořádají odboráři ve spolupráci s desítkami nejrůznějších iniciativ a organizací - chtějí společně vyslovit svou nepřízeň vládě premiéra Nečase, kterou zmítá těžká krize.

Protivládní protesty i reakce na ně sledujeme on-line:

14:42 ... Oficiální demonstrace skončila, lidé se rozcházejí do všech stran, někteří i nadále postávají na Václavském náměstí. Část protestujících však míří před Úřad vlády.

14:29 ... Václavské náměstí rozezněla státní hymna. A jedno odborářské oko nezůstalo suché. Policie odhadla počet účastníků demonstrace na 80 - 90 tisíc lidí.

14:22 ... Malý kurz maďarštiny - na pódiu vystoupila i Bernadette Ségol, předsedkyně evropské odborové konfederace. Pokusila se však i o lámanou češtinu. Po jejím proslovu se odboráři uklání jako při divadelní děkovačce. Jejich dík však prý patří všem zúčastněným občanům.

14:04 ... K demonstraci se vyslovil i Jiří Paroubek: I on je pro demisi vlády a předčasné volby. Jak jinak.

13:54 ... A opět nám kolabují lidé... "Páni ministři, podívejte se, co jste způsobili," křičí freneticky z pódia moderátorka akce Stop vládě! "Zatím jsme ošetřili na Václavském náměstí deset případů nevolností. Nikoho jsme nevezli do nemocnice, a ani si to nikdo z ošetřených nepřál," řekla iDNES.cz mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

Komentář Blesku: Že by lidé padali do kolen pod tíhou argumentů, které se na ně valí z pódia. Odboráři se dál předhání v plivání na Nečasovu vládu.

13:52 ... Premiér Nečas vydal prohlášení k dnešní demonstraci: Respektuje prý právo demonstrantů vyjádřit svůj názor, ale chce pokračovat ve stávající vládní politice. Nabízí však odborům prostor pro diskuzi.

13:49 ... Mezi demonstranty je prý přítomný i autobusák Roman Smetana, který je však jinak na útěku před policií - byl totiž odsouzen za pomalování předvolebních billboardů hesly a tykadly.

Video Záběry na zaplněné Václavské náměstí během protivládní demonstrace odborů - Blesk - Martin Hurda
Video se připravuje ...

13:43 ... Mezi odboráře míří záchranka, kolabují první lidé. "Kdo, když né my, kdy, když né teď," snaží se rozproudit davy moderátorka akce. 

13:39 ... "Paralyzujeme tuto zemi a donutíme vládu odstoupit," hrozí z pódia šéf asociace samostatných odborů Bohumír Dufek generální stávkou.

13:32 ... Odborář Zavadil nařkl ČT ze lží - demonstrantů prý není 40 tisíc, ale podle jeho odhadů třikrát tolik. Podle odborů se na Václaváku sešlo 120 tisíc demonstrantů.

13:20 ... Přihlížející demonstranti nadšeně aplaudují proslovům, nejčastějším heslem je "Demisi, demisi." Zvoní při něm Nečasovi v uších?

13:08 ... Společným jmenovatelem proslovů je snaha dát stop vládě. "Pane premiére, nevážená vládo, takhle už to dál nejde," tvrdí jeden z mluvčích Jaroslav Zavadil, předseda českomoravské komory odborových svazů.

Komentář Blesku: Odboráři pamatují na vše. Při proslovech vedle sebe mají i tlumočníka, který jejich proslovy přenáší do znakové řeči. Nutno dodat, že opravdu akčně.

13:00 ... Na pořadu dne nyní budou proslovy odborářů. Policie mezitím v jiné části Prahy ohrazuje prostor kolem budovy Úřadu vlády, kam by se část demonstrantů měla přesunout kolem třetí hodiny odpolední.  

12:51 ... Středem Václaváku, ale i přilehlými ulicemi se trousí další a další lidé, na chodnících stojící zahraniční turisté si je nadšeně fotí. Čekání na oficiální začátek demonstrace zatím probíhá v poklidu.

12:40 ... Průvod demonstrantů dorazil na Václavské náměstí, kde za cca. 20 minut začne oficiální část protestů.

12:30 ... Miroslav Kalousek ve vysílání ČT prohlásil, že se dnešních demonstrací raději nezúčastní.

Komentář Blesku: Že by neoblíbený ministr dostal strach, že opět budou lítat facky?

12:22 ... Odboráři zablokovali při svém pochodu Ječnou a Anglickou ulici. Nervózní řidiči na ně troubí, demonstranti jim to vracejí pískáním na píšťalky.

Komentář Blesku: Na agresivní řidiče pozor. Při čtvrteční cyklojízdě Prahou, kdy se do ulic vydaly tisícovky cyklistů, skončil jeden z účastníků happeningu s přeraženým nosem v nemocnici. Jednomu z řidičů totiž došla s protestujícími trpělivost...

12:19 ... Sobotka a spol. (ČSSD) se chystají vyrazit z Lidového domu a připojit se k lidem, kteří míří na Václavské náměstí. Na svých billboardech vyzývají k předčasným volbám a označují pravicové politiky za podvodníky a korupčníky.

12:09 ... "Jsme přesvědčeni, že požadavky odborů a občanských iniciativ jsou oprávněné a spravedlivé," sdělil vůdce opoziční ČSSD Sobotka ve vysílá ČT. Stávku odborů prý plně podporuje. Sociální demokracie na dnešek přichystala brífink a chystá se podpořit demonstranty. "Za vládními reformami je pouze chamtivost," dodává Sobotka a tvrdí: "Vláda svými chybami jen přilévá olej do ohně." Nečas prý prostě dál nemůže přehlížet tisícovky lidí v ulicích a musí vyvodit důsledky.

Komentář Blesku: Proč by si Sobotka nepřihřál i svou vlastní polívčičku, že?

Video Sobota 21.4.: Pochod demonstrantů Prahou - Foto Blesk - Martin Hurda, Alan Homolka
Video se připravuje ...

11:53 ... V centru města panují přísná bezpečnostní opatření, pochod, kterého se zdaleka neúčastní jen Pražané, ale občané, kteří se sjeli ze všech možných koutů republiky, monitorují policisté i ze vzduchu.

11:45 ... Demonstranti se sešli v Praze na Churchillově nádraží a průvod, který čítá tisícovky lidí, se pomalu dává do pohybu. Směřuje na Václavské náměstí. Vyrazilo se o něco dřív, než oproti původní předpokladům. Mělo se vyjít v pravé poledne. 

frantisekvlado ( 28. dubna 2012 09:27 )

Hezkou sobotu Vsem! Kdyby se tu nekdo opet zajimal o moznosti vydelku online, muzu poradit stranky http://vydelky.mysteria.cz ...Mejte se

kakalinka123456789 ( 24. dubna 2012 13:43 )

V březnu se navzdory prezidentovi konalo referendum, jehož výsledek byl, že 93% lidí odmítlo zaplatit uměle vytvořený a nafouknutý dluh vůči Británii a Holandsku. Vláda byla velmi důrazně donucena k tomu, aby zahájila vyšetřování, které mělo jasně pojmenovat právní odpovědnost předešlých i dosavadních státních představitelů za krizi. Výsledek byl takřka okamžitý.Došlo k zatčení několika vedoucích bankéřů a manažerů státních institucí jmenovaných starou vládou. Interpol vydal rozkaz a všichni v podvodech zúčastnění bankéři a manažeři najednou urychleně utíkali z Islandu. Lidé Islandu si potom dali dohromady sami svou zcela novou ústavu, která vůbec není kopií staré a zkostnatělé dánské ústavy, především chránící původní prohnilý politický systém jako tomu bylo ostatně vždy doposud. Nové ústavodárné shromáždění složené přímo z lidí volených přímo lidmi, a ne stranami, zahájilo svoji činnost již v únoru 2011 a předložilo návrh ústavy na základě všeobecného občanského konsensu a doporučení. Musí být ještě schválena parlamentem, který byl vytvořen po nových volbách. Stručná historie islandské revoluce: vynucené odstoupení celé vlády, vynucené znárodnění bank, obecné referendum na všechno, uvěznění odpovědných lidí za krizi a přepsání ústavy přímo občany a ne zkorumpovanými poslanci zaběhlých stran. To co se stalo na Islandu, bylo proto velmi nelibě pozorováno mnoha EU politiky jako je Merkelová, Sarkozy, Cameron, Zapatero, Berlusconi a další a vyhodnoceno jako nebezpečné pro jejich zcela zkorumpovaný politickomocenský systém. Bojkot informací o skutečné podstatě děni na Islandu byl striktně dodržován tisíci novináři v rámci veškerého korporátního tisku, rozhlasu a televize. Masmédiím vládní vyjednávači údajně nabídli v některých zemích dokonce i značné daňové úlevy výměnou za mlčení. Ale přesto všechno se islandská revoluce dále šíří po Evropě. Postavila se totiž velmi rázně dosavadnímu zcela zkorumpovanému a dál neudržitelnému systému v

kakalinka123456789 ( 24. dubna 2012 13:42 )

ISLANĎANÉ JSOU PAŠÁCI !!!!!! ======================= I naše média nás doposud zásobovala do posledního detailu o nepokojích v Egyptě a Libyi. Mlčela však zarytě o revoltách a příkladné ukázce občanské revolty a revoluce, která se odehrála před dvěmi lety na Islandu, kde občané donutili odstoupit celou vládu i starou politickou reprezentaci a přepsat ústavu. Právě proto, že případ Islandu je modelem skutečně občanské revoluce, byl tento případ velmi záměrně ututláván. Cenzura revoluce na Islandu je nejlepším důkazem, jak se zachází s informacemi, které můžou být co i jen náhodou nebezpečné pro stávající politickou a ekonomickou elitu. Na Islandu lidé rezignovali na jakoukoliv podobu vlády, velké banky byly znárodněny a bylo rozhodnuto, že lidé ani náhodou nezaplatí dluhy, které vytvořili dosavadní politici, protože je to výhradně problém jejich špatné finanční politiky, ne občanů. V nové ústavě bylo zakotveno, že přímo občan je hlavním politickým protagonistou, nikoliv politik. Island je v současnosti nejlepším příkladem mírové a důstojné reakce veřejnosti proti svévůli této moci, která dovedla jejich zem ale i celý svět ke krizi. Nový Islandský model jasně ukazuje, že politici musí mít strach z reakce lidí, pakliže nebudou neustále jednat ve prospěch nich. Ne ale strach o život ale o především o svoji kariéru a nahrabaný majetek! Umlčená fakta o Islandu: V roce 2008 byla znárodněna největší banka. Měna se zhroutila, trh pozastavil svou činnost. Země zkrachovala. Rok 2009. Obrovské protesty před parlamentem, lidé donutli k rezignaci předsedu vlády a celý jeho vládní blok. Politici volají po splacení dluhu vůči Británii a Nizozemsku a to ve výši 3.500 milionů eur, což je částka, kterou má zem zaplatit v příštích 15 letech s 5,5% úrokem. Rok 2010. Lidé znovu jdou do ulic a vybojují si zákon o obecném referendu. V lednu 2010 ho prezident sice odmítne ratifikovat, a oznámí, že ho bude konzultovat s EU. Lidé tedy znovu vyšli do ul

jity ( 23. dubna 2012 09:30 )

Vždyť se přihlásil sám a ještě za přítomnosti kamer, tak napřed se informuj a potom kecej. Jinak nikde se neskrýval, policisté ho zřejmě zatknout ani mo nechtěli. Vždyť to říkala i jeho matka, že jel do Prahy s tím, že se nechá zatknout. Ty můžeš něco bleptat o práskači.

marmat ( 21. dubna 2012 21:28 )

vary-PROVOKATERE NEDOSPÉLÝ my jsme se nepředváděli jenom našemu KALOUSKOVI, NEČASOVI a ukrytému KLAUSOVI, ale 100% kulturně CELÉMU SVĚTU !!! Především to, že nejsme Řekové, kteří si při nespokojenosti rozsekaj památky a každej Němec, kterej na ně doplácí je nas...! BYLO TO SENZAČNÍ a teď jen najít z těch lepší ALTERNATIVU

Zobrazit celou diskusi