Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Olomouci testují chytré prádlo: Pomůže při monitorování pacientů

Autor: Pavel Ryšlink - 
17. března 2012
21:59

VIDEO: Trpíte silnou cukrovkou nebo srdeční arytmií a najednou se váš zdravotní stav zhorší a přichází kolaps organizmu. Vaše prádlo ale okamžitě vyšle informace vašemu lékaři, takže pomoc se dostaví jak nejrychleji může. To, co na první pohled vypadá jako úryvek z vědeckofantastické literatury, dostává nyní konkrétní podobu v olomoucké fakultní nemocnici. Lékaři tam testují a snaží se do medicínské praxe uvést skutečně inteligentní prádlo.

Na první pohled obyčejný nátělník, který je ovšem vybaven dvěma speciálními snímacími elektrodami a malým přístrojem, vysílá informace o životních funkcích člověka do počítače v nemocnici.

Lékaři tak okamžitě vědí, neblíží-li se nějaká srdeční příhoda nebo zda pacient nezkolaboval. Přístroj ukáže také třeba míru stresu, jakému je lidský organizmus vystaven a řadu dalších věcí.

Novinku ocení kardiaci i lidé s Alzheimerovou chorobou

„Zatím je to předmět výzkumu. Zkoumáme použití pro nemocné trpící srdeční arytmií či srdečním selháním,“ řekl Blesku přednosta olomoucké kardiologické kliniky Miloš Táborský.

„Zatím to ještě nemá GPS, ale jakmile i tuto věc doladíme, pak to bude pomůcka k nezaplacení například pro lidi trpící stařeckou demencí či Alzheimerovou chorobou. Nebude problém pacienta, který se ztratil najít a navíc, pokud bude mít zdravotní problém, okamžitě uvidíme, jak na tom je. Použitelná tato technologie bude i pro pacienty s těžkou cukrovkou a řadou dalších nemocí,“ dodal oslovený lékař.

Výzkum začal na poli sportu

Inteligentní prádlo začali jako první ve světě testovat sportovci. „U špičkových sportovců je vyšší výskyt srdečních arytmií a jejich výkony jsou často na hranici zdraví. Proto začaly experimenty s inteligentním prádlem, které díky kontinuálnímu monitorování umožňuje například eliminovat přetrénování. Dá se díky němu lépe vyladit tréninková zátěž a podobně,“ prozradil Jiří Dostál z Institutu sportovního lékařství, který se s olomouckou kardiologií na programu využití chytrého prádla podílí.

Podle dostupných informací se přitom vědeckým výzkumem inteligentního prádla zabývají zřejmě jen tři pracoviště na světě, přičemž olomoucká kardiologická klinika je jedním z nich. Jako jediná ovšem řeší využití tohoto prádla v medicíně.

Video takto také vypadá testování inteligentního prádla - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Jen trochu lepší nátělník

Tzv. inteligentní prádlo je de-facto nátělníkem se dvěma speciálními elektrodami a malou kapsičkou na záznamový a vysílací přístroj. Ten má tvar ledvinky, je velký asi jako vejce (ovšem plochý) a váží zhruba 50 gramů. Je napájen baterií, která vydrží 24 hodin a dobíjí se přes USB.

Přístroj může data rovnou odesílat do vzdáleného počítače, zatím na vzdálenost jednoho kilometru. Nebo je může jen nahrávat do paměti, která má kapacitu jednoho kalendářního měsíce.

Uplatnění může prádlo najít i v dalších oborech

Specialisté z olomoucké kardiologie a institutu sportovního lékařství předpokládají, že inteligentní prádlo může najít využití i v řadě dalších oborů než je sport a medicína.

„Vidíme možnost využití například u speciálních policejních či vojenských jednotek nebo v záchranářství, kdy můžete monitorovat životní funkce a polohu třeba hasičů v zakouřených objektech,“ konstatoval Dostál.

Nezapomínají ani na pohodlí

Lékaři přitom testují nejen funkce prádla, ale také to, jak se v něm lidé cítí. „No je to úplně super. Po pravdě musím přiznat, že se v tom cítil velmi dobře, řekla bych, že je to úplně normálně příjemné. Nic mě nikde netlačí, nic mi nezavazí. A hlavně je to moc dobrá a užitečná věc,“ řekla Blesku studentka olomoucké medicíny Veronika Biolková, která se na testování inteligentního prádla jako figurantka podílí.

hofihofi ( 17. března 2012 22:28 )

My nemame prachy na platy lekaru a sester a provoz spitalu a tady se testuje inteligentni pradlo, telemetrie, stara znama vec, to jsme testovali uz za totace a bylo to jen pro zaslouizile komouse, a tohle bude to same.

Zobrazit celou diskusi