Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak žijí týraní Ondra a Jakub z kauzy Kuřim dnes?

Autor: INT, jsim - 
30. listopadu 2011
12:51

Do soudní síně se vrátila hrůzná kauza Kuřim, která před pár lety plnila přední stránky novin. Drastický příběh brutálně týraných chlapců Ondřeje a Jakuba otřásl veřejností. Tresty však za několik let vyprší, záhadná Barbora Škrlová byla dokonce podmínečně propuštěna. Co je dnes s chlapci? Setkají se chlapci opět se svými trýzniteli? A budou chtít ještě někdy vidět svou matku?

Ondřej a Jakub si prošli peklem. Jaké hrůzy zažili, ví jen oni. Jak je to poznamenalo? Jejich otec Radek Coufal, který se o ně nyní stará, v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí, že jsou z nejhoršího dávno venku: "Je to za námi. Ondra dál hraje fotbal, Jakub na flétnu, jsou to normální kluci."

Snaží se zapomenout. Ondra v současnosti chodí do šesté třídy, Kuba do osmé. Hrůzy minulosti jim však může připomenout podmínečné propuštění prvního z agresorů, Barbory Škrlové.

Ale nejprve drobná rekapitulace. Kauza Kuřim propukla 7. května 2007. Ten den učinila policie hrůzný objev - v Kuřimi u Brna nalezla sedmiletého chlapce, nahého a svázaného. A také údajně třináctiletou dívku Aničku. Oba nalezenci skončili v péči brněnského ústavu Klokánek.

Jak se však později ukázalo, onou Aničkou byla dospělá žena Barbora Škrlová (ročník narození 1974), která z ústavu utekla a dostihnout se jí podařilo až v únoru 2008 v Kodani, kde se vydávala pro změnu za chlapce Adama. To už se ale začala utahovat smyčka i nad ostatními pachateli.

Přehled odsouzených za bestiální mučení

Pálení cigaretami, topení v umyvadlech, zavírání v psích klecích. To je jen letmý výčet toho, čím si Ondra a Kuba museli projít. Jejich tyrani dostali tresty v rozpětí 5 - 10 let. Po jejich vypršení je možné, že se chlapci s odsouzenými opět setkají. Byť třeba náhodou. Ale vzhledem k posledním událostem to může být dokonce i dřív.

Mezi násilníky patřili:

- matka chlapců Klára Mauerová (odsouzená na 9 let)

- její sestra Kateřina Mauerová (10 let), která týrání údajně organizovala a do rodiny přivedla Barboru Škrlovou

- záhadná Barbora Škrlová (5 let) - dospělá žena, která se však vydávala za dítě

- Jan Škrla, bratr Barbory (7 let) a jeho kamarád Jan Turek (5 let), kteří se rovněž podíleli na mučení a týrání

- vychovatelka v dětském domově Hana Bašová alias "teta Nancy" (7 let)

Dočká se Barbora Škrlová již brzy svobody?

Po odpykaných dvou třetinách trestu požádala Škrlová o podmínečné propuštění. A okresní soud v Havlíčkově Brodě souhlasí! "Jsme schopni jí po propuštění zajistit bydlení, finance i pravidelnou psychologickou kontrolu," tvrdí pro Lidové noviny její zástupce, aktivista John Bok.

Protestuje však státní zástupce Chaloupka a tak jde celý případ k odvolacímu soudu v Pardubicích. Bok svou klientku, která proto ještě musí setrvat za mřížemi,  brání: "Není žádná kriminálnice."

Otec chlapců Radek Coufal ale jeho názor patrně nesdílí. "Myslím si, že v takových případech by neměli mít odsouzení nárok na podmínečné propuštění," komentuje situaci okolo Škrlové. Může však jen čekat na výsledek odvolání a psychicky chlapce připravovat na možné nepříjemné setkání.

Komplikovaný vztah chlapců k matce

Škrlová tedy může být ze všech agresorů první, kdo se dostane zpoza mříží. Ale bude nejspíš jen na chlapcích, zda se s ní někdy setkají. Dá se očekávat, že pro to ale nebudou mít sebemenší důvod.

Bude tomu po propuštění jejich matky? Ondru a Kubu surově bila i jinak trestala, jenže rodiče ze života nejde vypustit tak jednoduše. Oslovený psycholog k tomu dodává: "Ti chlapci se s tím budou muset srovnat." Rozhodnou se s ní tedy ještě někdy setkat? Až jejich krkavčí matka opustí vězeňskou celu, budou zrovna v pubertě, která však bouřlivějším obdobím, než jejich tragické dětství, již být nemůže.

saryka ( 2. prosince 2011 14:08 )

škrlovou pustí ta odjede za tatínkem škrlou a budou prc..a možná taky nee bo se tatuldovi nebude líbit...no a tak u nás funguje,spravedlnost pro všechny,je mi fuj

pgga ( 30. listopadu 2011 23:51 )

Hm.."nekdo" z vyznamnych lidi v CR se postaral o to..aby "kauza" Natalky byla zverejnena v zahranicnich media..napriklad CNN..ANO..videla jsem to tady v USA na CNN. CR..nechce byt "pozadu" co se tyce "problemu s racismem"..tedy byl dan prikladny trest atd..atd... ALE...USA dava velmi tvrde tresty co se tyce jakehokoliv ublizeni deti....jestli jsou zelene..cervene.. ..Za tento pripad ublizeni detem..by ti co to zavinili dostali MOC let Jenze nikdo z CR se "nepostara" o to..aby napriklad i TENTO priklad ze svetove zverejnil..PROC?

forlenka ( 30. listopadu 2011 22:57 )

No jo, jenže Natálka je černá, proto je pro náš stát víc než tihle kluci, u Natálky to byl přece přece rasistický motiv. A ten je tady nad všemi zákony ten nejdůležitější a nejíc trestán. Cikáni tdy prostě mají privilegium a ti co jim ubližují tak dostanou nejtžší tresty. Prostě tak to u nás je a si i bohužel bude. je to hnus.

jaselka ( 30. listopadu 2011 22:43 )

Občané si vydržují policii a soudy, aby je tyto instituce ochraňovali před zločinci. Já mám ale někdy dojem, že stát spíš ochraňuje zločince před občany.Jsou- li souzeny dva stejné zločiny dva různí lidé u dvou různých soudců, každý rozsudek je jiný. Zdůvodnění se nekoná, protože my si můžem jít stěžovat leda na nádraží do lampárny. Soudci , ať třeba úplatní, nebo lajdáci, jsou nepostižitelní. Aby prý mohli soudit spravedlivě, musí prý mít co největší platy, aby byli nepodplatitelní.Jaká zhovadilost se nám to vykládá! Dobře přece víme, že kdo má dost, nemá nikdy dost a rozhodně nepohrdne, když může přijít k dalším prachům. A že je tím právu a spravedlnosti ukřivděno? Nejsou přece dnešní. Spravedlnost je jen pohádka, na kterou ať si věří plebs.

alexadex ( 30. listopadu 2011 21:41 )

Já tomu nerozumím . Takže když nějakej úchylák půjde za katr, tak najde zastání u pana Boka, který sám má dvě dcery? Mě stačí jeden potomek a vím, jak byl jako dítě bezbranný, a proto mi tak nějak automaticky můj mozek říká, že kdo ublíží dítěti NENÍ NORMÁLNÍ. Tak proč se takových lidí zastává člověk - otec?!

Zobrazit celou diskusi