Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slovenští 'géniové' zastřelili těhotnou medvědici

Autor: Čas.sk, ap - 
4. prosince 2010
14:58

Hloupost a naprostý amatérismus zasahující policie stála ve slovenském Martině život těhotnou medvědici. A mohlo to dopadnout ještě daleko hůř. Způsob, jakým se snažili policisté řešit potulku zmatené medvědice, která si hledalo místo, kde by mohla přivést na svět své první mládě, totiž ohrožoval i přihlížející lidi.

Naprosto šokováni amatérským postupem policie ze slovenského Martina jsou odborníci na volně žijící zvířata. Zásah, kterým se policisté i hasiči "vyznamenali", totiž stál zbytečně život těhotnou medvědici a ohrožoval i je samotné.

Policejní géniové zasahují

Zmatená medvědice, která čekala své první mládě, se dva dny potulovala po ulicích Martina a sousedních Sučan. Přivolaný veterinář ze zoologické zahrady ji uspal a medvědici odvezli do blízkého lesa.

Jenomže medvědice se po probuzení do Martina vrátila. Hledala místo, kde by mohla porodit. A zasahující géniové se rozhodli, že se obejdou bez odborníků a divoké zvíře uspí sami. Skončilo to tak, že ji museli zastřelit dávkou ze samopalu. Způsob, jakým se ji snažili odchytit, byl totiž neuvěřitelně stupidní.

Na 120 kilovou medvědici se špagátkem

"Příliš silné kafé." Tak hodnotí zásah jeden z největších slovenských odborníků na medvědy Erik Baláž. Na vyplašenou prvorodičku nejdříve vypustili malé psíky. Potom se 120kilovou medvědici snažili odchytit pomocí oka, které se běžně používá na odchyt toulavých psíků.

Ale vrchol měl teprve přijít. Místní "odborník" se s pokusil těhotnou medvědici uspat. Myslíte, že pomocí uspávací střely? Omyl. Injekci jí chtěl píchnout ručně. Z auta! Podrážděná medvědice samozřejmě zaútočila a snažila se otevřeným okýnkem k muži dostat. Policisté ji pak museli zastřelit dávkou ze samopalu.

Otestovali nový samopal

Odborníci jsou zásahem zděšeni. "Nic takového jsem v životě neviděl. Byli to diletanti. Skoro si myslím, že ji úmyslně vyprovokovali, aby ji mohli zastřelit," prohlásil náčelník Lesoochranářského seskupení Juraj Lukáč.

"Noc předtím tam byl hlavní veterinář z Bojnické Zoo. Proč ho nezavolali znovu," divil se Erik Baláž, který je na medvědy uznávanou kapacitou. Diskutující pod článkem na serveru Čas.sk to ale nepřekvapuje. "Pan policejní ředitel rozdal policistům samopal vzor 58, takže si jeho kvalitu prostě chtěli vyzkoušet," popisuje zásah čtenář pod přezdívkou kabala.

Co si o zásahu slovenských 'odborníků' myslíte vy? Diskutujte pod článkem!

pervert_tabloid ( 8. prosince 2010 09:15 )

Tí odstrelili medveda bez akehokolvek pokusu o uspanie http://zpravy.idnes.cz/v-chomutove-zastrelili-uprchleho-medveda-fgz-/domaci.asp?c=A001011_1 90118_domaci_jpl

valnuter ( 7. prosince 2010 05:05 )

Neodviezli ju za mesto!!! Odviezli ju do Veľkej Fatry - do Sklabinskej doliny - do jej prirodzeného prostredia, kde žijú aj ďalšie medvede!!!! A ona sa vrátila!!! Keby tebe pri dome pobehoval medveď asi by si ho išiel pohladiť a nakŕmiť.

valnuter ( 7. prosince 2010 04:58 )

Takže podľa Teba, je ...život za život... ľudské???!!! Mala by si sa zamyslieť nad tým, čo píšeš!!! Možno celá akcia vypadá ako amatérska, lenže, ako by sme reagovali, keby ta medvedica niekomu niečo urobila? Po prvý krát ju uspali a zavliekli do lesa (upozorňujem, že nie do neďalekého, ale do Sklabinskej doliny vo Veľkej Fatre - takže do jej prirodzeného prostredia!!!) a ona sa vrátila medzi ľudí!!! To akože mali čakať kým sa nestretne s niakou rodinkou na prechádzke??? Chcel by som vedieť, čo by si Ty urobila v tomto prípade, tak aby to bolo ...ľudské... A strieľať ľudí za to čo urobili s tou medvedicou je ľudské? Máš to total pomýlené!

katribodkit ( 6. prosince 2010 16:05 )

nam idu radit ako nakladat s vyhladovanou selmou co stratila veskery respekt z cloveka a tula sa medzi panelakmi a detskymi preliezkamy..na mali hu uspat odviezt a vypustit rovno v Prahe

evita5555 ( 6. prosince 2010 10:44 )

Toľko blbcov na jednom mieste v rovnakom čase a minimálne dva zmarené medvedie životy. Je jasné, že by sa nikto s meďveďom nechcel stretnúť v mestskom parku, ale potlapkávať meďveďa po chrbte, to môže urobiť len totálny idiot a toho mali tým samopalom skosiť. Keď sa tam objavila prvý krát, tak ju mali odviezť nie do nedalekého lesa, ale poriadne ďaleko a mali jej tam nechať nejakú potravu. Ale debili nie. Oni musia strielať.

Zobrazit celou diskusi