Anebo alespoň těm úsekům, které jsou nepřehledné, obklopené lesem nebo poli s kukuřicí? V Roudnici nad Labem na to přišli. Podél cest totiž zavedli unikátní odpuzovače.

Před pár lety vběhla mezi obcemi Černěves a Vědomice před auto srna. Lidé uvnitř se potloukli, srna uhynula. Podle Karla Hrouzka (62) z odboru životního prostředí roudnického městského úřadu každý rok o žních došlo jen na tomto úseku silnice zhruba ke dvanácti podobným haváriím. „Od té doby, co používáme pachové oplocenky, se tam stala jen jedna,“ dodává.

Poradili se s Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti a v Německu koupili ampule (cca 13 eur za kus) s koncentrátem pachu medvědího trusu, který zvěř děsí. Peníze na to daly odbory dopravy některých měst ústeckého kraje. Šéf litoměřického odboru Ivo Perna (58) odhaduje, že kilometr takto ošetřené silnice vyjde na tisíc korun. „Medvědí pach úspěšně chrání životy lidí a jejich majetek. Letos ho dáme na dvě stě padesát kilometrů silnic.“

Úřady poskytují peníze, myslivci z Podřipska práci související se zřízením a údržbou neviditelných bariér kolem silnic, dokonale odpuzujících zvěř. Spočítali, že nehod je o sedmdesát procent méně.

Fotogalerie
3 fotografie

PACHOVÝ ODPUZOVAČ ZVĚŘE

Tlaková bombička obsahuje pěnu s vysokou koncetrací pachu medvědího trusu. Snímek zachycuje mysliveckého hospodáře Václava Šťastného (69), jak ji montážní pistolí stříká na dřevěný sloupek u silnice poblíž vesnice Černěves. „Sloupky sem dáváme po dohodě se zemědělci, aby jim nevadily při sklizni. Medvědí pach na nich vydrží asi tři měsíce, pak se musí obnovit.“ Pěnu s přípravkem lze nanést stejným způsobem i na stromy u cest. Nejde o jejich poškození, jak si myslí lidé, kteří někdy zatvrdlou pěnu ze stromů odstraňují.