Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smutek v zoo: Cora sežrala obě mláďata

Autor: šim, op, ČTK - 
24. listopadu 2010
11:59

Obrovský smutek zavládl v brněnské zoo. Tři roky tu čekali na další mláďata ledních medvědů. A když se konečně v noci na neděli narodila, přišla rána. Dvojčátka zřejmě nebyla životaschopná. Jejich matka Cora je obě sežrala.

„Dneska se ukázalo, že z porodního boxu nebyly žádné zvukové odezvy. Proto se tam šli chovatelé podívat a zjistili, že samice Cora obě medvíďata sežrala,“ řekl Blesk.cz mluvčí brněnské zoo Pavel Hrazdíra. Podle něj už není důvod, aby medvědice dál zůstávala v brlohu a pravděpodobně odpoledne ji pustí do venkovního výběhu.

Cora byla umístěna v potemnělém porodním boxu. Je zcela izolovaný od okolního světa, aby měla na své mateřství absolutní klid. Medvědici nenavštěvovali ani chovatelé. Nedostávala krmivo. Postup byl stejný jako u odchovu Billa a Toma, kteří se narodili před třemi lety.

Udělala to stejně jako v přírodě

Podle ředitele zahrady Martina Hovorky Cora celou věc vyřešila tak, jak tomu bývá ve volné přírodě. Od původního plánu, přesunout samce Umcu do jiné zoo, zahrada upouští. Na jaře tak bude mít pár populárních ledních medvědů znovu možnost páření a početí potomků.

Medvíďata přišla na svět v noci na neděli. Pro zoo by znamenala po nedávném úspěšném odchovu Cořiných dvojčat Billa a Toma další chovatelskou senzaci, která by zajistila brněnské zoo v příští turistické sezoně nárůst návštěvnosti.

mira.krasa ( 24. listopadu 2010 18:35 )

Tak včera tu píšete, že se narodilo jenom jedno medvídě a dneska obě snědla. Blesku blesku, ty už ani nevíš, co píšeš. Jinak je to samozřejmě smutný, ale hlavně že je medvědice v pořádku a může mít další malý. Příště se to určitě zase povede.

balin ( 24. listopadu 2010 17:59 )

zachovanie druhu je v prírode dôležitejšie, ako život jedinca, preto sa poškodené mláďatá likvidujú. Je to smutné, ale nemajú zaťažovať zdravú matku a musia sa predovšetkým vyradiť z procesu rozmnožovania. Aj tak je mi ich strašne ľúto.

limak007 ( 24. listopadu 2010 15:11 )

"Medvědici nenavštěvovali ani chovatelé. Nedostávala krmivo." ... No, a pak se divte, že je sežrala. Hlad je hlad.

milenasilena ( 24. listopadu 2010 13:19 )

Byla vzorná mamina předtím, bude i příště. Prostě ty malý byly asi nemocný nebo slabý a v přírodě by nepežily.Jen by mě zajímalo, jak to taková medvědí mamina prožívá potom. Jestli to bere jako normálně, nebo je z toho v nějakým stresu, šoku nebo tak.

Zobrazit celou diskusi