Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Šokující kampaň: Zakouříte si?

Nápis pod fotografií: KOUŘIT ZNAMENÁ BÝT OTROKEM TABÁKU
Nápis pod fotografií: KOUŘIT ZNAMENÁ BÝT OTROKEM TABÁKU  (Autor: profimedia.cz)
Autor: hof, INT, ČTK, jos - 
25. února 2010
07:39

Nápisy o hrozbě rakoviny plic na krabičkách cigaret kuřáky příliš neodrazují. Francouzské sdružení Práva nekuřáků proto přišlo s novou kampaní zaměřenou na mládež, kterou se snaží zaujmout, a především šokovat.

Kouření je otročina

Reklama je úmyslně působivá: nezletilá dívka s cigaretou v puse klečí před mužem v saku s hlavou na úrovni jeho rozkroku a zvedá k němu pokorný pohled. Z muže je vidět jen střed těla a jeho dominantní ruka poležená na dívčině hlavě. Stejná reklama je provedena s mladíkem. Obě reklamy jsou opatřeny textem: "Kouřit, to znamená být otrokem tabáku".

Šokem proti zlozvyku

Reklamní kampaň zahájilo sdružení DNF bojující již 50 let za práva nekuřáků se zdůvodněním, že tyto šokující a ponižující snímky symbolizují podrobenost tabáku. DNF vysvětlilo, že chtělo reagovat na zoufalou netečnost mladých vůči diskusím o tabáku a prolomit vlažnost preventivních kampaní.

Vláda se zlobí

Státní tajemnice pro rodinu a solidaritu v úřadu francouzského ministerstva práce Nadine Moran však odsoudila novou kampaň jako nepřípustnou a urážející. "V době, kdy se bojuje proti dětské pornografii jsou jiné způsoby, jak vysvětlit mladým, že cigareta vyvolává závislost," zlobila se představitelka vlády. Společnost na ochranu rodin zažalovala autory kampaně a požádala o její okamžité zastavení ze strany komise pro etiku v reklamě.

Nápis pod fotografií: KOUŘIT ZNAMENÁ BÝT OTROKEM TABÁKU Nápis pod fotografií: KOUŘIT ZNAMENÁ BÝT OTROKEM TABÁKU | profimedia.cz

Nápis pod fotografií: KOUŘIT ZNAMENÁ BÝT OTROKEM TABÁKU

djaba ( 25. února 2010 21:59 )

Pokud by všichni kuřáci přestali kouřit , dočkali bychom se státního bankrotu brzy .Ještě kdyby se přestal pít alkohol , bankrot máme hned druhý den.Nejnebezpečnejší ze všeho je přestat i s jinými činnostmi , pak že života už nic nemáme.

m.bizon ( 25. února 2010 15:41 )

Dnes již nemohu pochopit jak tuto ptákovinu jsem mohl dělat.Prokouřil jsem se od 9ti let až Do 35ti let a dávce 60 cigaret denně.Potom infarkt a zdravotní prob¨lémy.Dnes po létech mně kuřáci nevadí,ale lituji je a jsm rád,že tuto závislost jsem ztratil.

kudlankabezbozna ( 25. února 2010 12:30 )

Ále, nic není tak horké jak se na první pohled zdá - stačí kouřit jen ty s filtrem

ahojkikus ( 25. února 2010 11:17 )

Pozor, citala som v ZDRAVI, ze oralny sex je velmi nebezpecny=pohlavna nakaza a nasledna rakovina /najma ustnej dutiny/Najdi na GOOGLI

kudlankabezbozna ( 25. února 2010 09:41 )

ale hloupá: 1) holčina na fotce je sice hodně mladá, ale zase zrovna s pedofilií bych si tuhle tvářičku nespojovala 2) ten slogan ve mně osobně v tom kontextu spíš působí v tom smyslu, že orální sex je otročina - což teda sice může být, ale spooousta lidí obojího pohlaví by řekla pravý opak. Zase jeden přihlouplý kreativec, co musel za každou cenu splnit pětiletku.

Zobrazit celou diskusi