Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Arabka žaluje náboženskou policii za poškození pověsti

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: AFP)
2. června 2008
14:14

Za pomluvu, která poškozuje její pověst, chce pětasedmdesátiletá žena v Saúdské Arábii zažalovat tamní vlivnou náboženskou policii.

Její příslušníci totiž obvinili tuto bývalou chůvu ze sexuálních styků s třiadvacetiletým mužem, navíc jejím příbuzným.

"Jsem tak chudá, že si nemůžu dovolit ani klimatizaci, proto si muži z úřadu pro podporu ctnosti a bránění neřestem myslí, že si ze mě mohou dělat legraci," citovala agentura DPA vyjádření Chumaisy Suvadíové z provincie Háil v dnešním listu Al-Vatan.

Suvadíová, která žije sama, podle svého vylíčení zatelefonovala jednou večer o 52 let mladšímu synovci svého zemřelého exmanžela a poprosila ho, aby jí šel koupit chleba. Mladík jí vyhověl, když jí ale nákup přinesl, zatkla ho náboženská policie. Policisté, kteří Suvadíové namluvili, že jsou od jisté charitativní organizace, dům prohledali a přítomného mladého muže obvinili z nedovolené schůzky muže se ženou.

Rozhořčená žena si stěžovala u náboženské policie a po zveřejnění první vyšetřovací zprávy hodlá podat na dva náboženské policisty žalobu.

Speciální islámská policie bdí nad mnohými stránkami každodenního života obyvatel saúdskoarabského království. V polovině května například zatkla v Mekce šestnáctiletou dívku a obvinila ji z čarodějnictví. Za "kouzelnictví, zakázaný sex a znesvěcování koránu" byl loni v Rijádu sťat jistý Egypťan, v současnosti bojuje organizace na obranu lidských práv Human Right Watch za osvobození ženy, která byla za údajné "čarodějnictví" odsouzena k smrti.