Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vandalové poničili starověký Stonehenge

Stonehenge
Stonehenge  (Autor: AFP)
Autor: Famous - 
24. května 2008
10:11

Pět tisíc let stará památka Stonehenge se stala terčem vandalů! Snažili se vylomit kus kamene jako suvenýr.

Pět tisíc let odolával Stonehenge v jižní Anglii výkyvům počasí i nájezdům různých kultur, aby podlehl šroubováku a kladivu z třetího tisíciletí.

Pod rouškou tmy se do kamenných monolitů pustili dva muži, kteří zaútočili na centrální megalit uprostřed pět tisíc let starého prstence z obřích kvádrů.

Společnost English Heritage (Anglické dědictví) tvrdí, že vandalové si zřejmě chtěli z centrálního megalitu odloupnout kusy kamene jako suvenýry.

Pomocí nářadí odloupli kousek horniny velikosti mince, přičemž po nich zůstala rýha o velikosti asi sedmi centimetrů. Posvátný objekt poblíž Salisbury je přitom řadu let součástí Světového kulturního dědictví UNESCO a má nevyčíslitelnou hodnotu.

"Díky ostražitosti a rychlé akci týmu hlídačů u Stonehenge byla způsobena jen minimální škoda. Vandalům se podařilo odebrat drobný úlomek ze severní strany centrálního kamene (Heel Stone) pomocí šroubováku a kladiva, ale jakmile byli ti dva muži spatřeni ochrankou, rychle přeskočili plot a ujeli. Teď už je to na vyšetřování policie," uvedla mluvčí společnosti English Heritage.

První kameny byly podle historiků postaveny na Salisburské pláni asi 2 600 let před Kristem. Celkem kamenné menhiry a kruhy vznikaly asi ve třech fázích. Z původního osazení zůstalo podle dohadů dodneška jen čtyřicet procent kamenů. Ročně kulturní památku navštíví na 850 tisíc turistů.