Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slovenský politik Slota: Jediné řešení je samostatný romský stát

Autor: bali, INT - 
16. září 2011
18:03

Podle předsedy Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty, by se měl Romům zřídit vlastní stát, aby se předešlo dalším problémům. „Zde by se toto etnikum mohlo uplatnit, protože pouze oni si vzájemně nejlépe rozumějí. Nikde na světě, kde kočují, nezapadli do komunit státotvorných národů,“ uvedl Slota v článku zveřejněném na internetové stránce SNS.

„Do té doby si budeme muset pomoci sami. Na řešení problematiky nepřizpůsobivých občanů bychom měli spolupracovat všichni - politické strany, zákonodárci, vláda, samospráva, mimovládní organizace a církve,“ píše předseda SNS. Slota se domnívá, že problém by měl vyvolat celoevropskou diskuzi a nadnárodní spolupráci mezi zeměmi.

Romská otázka trápí podle Sloty i další evropské země, které také nenašli efektivní řešení. „Tato komunita nemá s naší slovanskou podstatou a životní filosofií nic společného a ani staletí soužití neposunuly tyto dvě komunity blíž k sobě. Naopak, stále více se vzdalujeme,“ konstatoval předseda SNS.

"Do kdy budeme živit ty, co se po celý den jen potulují?“ položil otázku Slota. Politik se pozastavuje nad otázkou zvyšování daní. „Pracující lid si musí snižovat živontí úrověň, ale sociální dávky stále tečou do kapes těch, kteří stát jenom zatěžují,“ popisuje situaci dál.

Slota je slovenský Bátora

Kontroverzní a provokující politik, který se netají svými výroky proti menšinám. Jeho zájmu tudíž neunikla maďarská menšina, Romové ani homosexuálové, které podobně jako Bátora označil za zvrhlíky. „Nasedneme do tanků a srovnáme Budapešť nebo Slováci jsou vystaveni rasismu ze strany cikánů,“ i toto jsou Slotovi výroky. Poslední rok se předseda SNS prezentoval slovy: „Slovensko by mělo uvažovat o vystoupení z Evropské unie.“