Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajemnice nacisty Goebbelse: Byl zbabělec

Joseph Goebbels byl jedním z nějhorších válečných zločinců všech dob
Joseph Goebbels byl jedním z nějhorších válečných zločinců všech dob  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bali, INT - 
24. srpna 2011
23:00

Paní Brunhilde Pomsel (100) se po 66 letech rozhodla vyprávět příběh o jednom z nejbližších společníků Adolfa Hitlera Josepha Goebbelse. Byla totiž jeho poslední tajemnicí.

Od roku 1942 do 1.5. 1945  pracovala paní Pomsel jako tajemnice ministra Goebbelse. Seděla přímo v srdci vražedné propagandistické mašinérie u psacího stroje, na němž psala korespondenci samotného Goebbelse. Dokonce byla několikrát u něj v domě a měla půjčené šaty od jeho ženy.

„Byl velmi nepřístupný. Nikdy se mě nezeptal na nějakou osobní otázku. Myslím, že ani neznal moje jméno. Každý den si nechal dělat manikůru, sedával ve svém křesle a díval se na televizi,“ vzpomíná na společnou minulost paní Pomsel.

Podle ní Goebbels ze všeho vyklouzl až moc snadno. „Věděl, že bude odsouzen k smrti, ale byl natolik chytrý, že raději spáchal sebevraždu, byl to zbabělec,“ míní Goebbels.

Trpěla za jiné

V roce 1942 v Berlíně nastoupila paní Pomsel do kanceláře jako čtvrtá sekretářka Goebbelse. Nabídli jí plat 500 marek měsíčně. „Byla jsem odvedena. Když zjistili, že jsem jedna z nejrychlejších písařek, nemohla jsem odmítnout. Byl to prostě rozkaz, jinak by mi hrozila smrt,“ dodává Pomsel.

„O holocaustu jsem neměla ani tušení, dozvěděla jsem se o něm až ve vězení v Sovětském svazu,“ brání se Pomsel. V posledních dnech války prý trávili všichni dny a noci ve sklepě, kde se dozvěděli, že Goebbels spáchal sebevraždu. „Přišli Rusové a vytlačili nás ze sklepa. Potom jsem strávila pět let v sovětském „speciálním táboře“ Buchenwald. Ve vězení bych si nikdy nepomyslela, že budu znovu žít šťastný život. Goebbelsovi nikdy neodpustím to, co udělal ve světě a smrt všech těch nevinných dětí,“ ukončila své vyprávění paní Pomsel.

honzik88 ( 17. srpna 2016 22:46 )

Olympiáda 1936 v Berlíně se již vysílala v televizi. Ale televizní přijímač tehdy určitě měli jen ti "lepší".

llottoss ( 24. ledna 2015 23:12 )

llottoss ( 24. ledna 2015 23:12 )

llottoss ( 24. ledna 2015 23:11 )

lepší stránka na nacismu??? Proboha!!! Nacismus žádnou lepší stránku nemá !!!

llottoss ( 24. ledna 2015 23:10 )

Zobrazit celou diskusi