Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Otevřeli hrob Hitlerova náměstka. Jeho kosti spálí a popel pohřbí do moře

Autor: ČTK, pet - 
21. července 2011
08:53

Neonacisté přišli o svoje poutní místo - hrob nacisty Rudolfa Hesse v bavorském městečku Wunsiedel. Hrobka náměstka Adolfa Hitlera byla dnes otevřena, ostatky budou spáleny a popel rozptýlen v moři.

Hessův hrob byl otevřen v noci na středu mezi čtvrtou a šestou hodinou ráno. Ostatky muže, který byl Hitlerovou pravou rukou, byly se souhlasem jeho potomků exhumovány.

Neonacisté  tak podle očekávání místních úřadů přijdou o své poutní místo, kde každoročně ve výroční den Hessova úmrtí 17. srpna pořádali až tisícové pochody.

V kruzích krajní pravice je Hess považován za mučedníka. Před mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku stanul jako jeden ze 24 hlavních obžalovaných, odsouzen byl k doživotnímu vězení. Čtyři desetiletí si trest odpykával ve spojeneckém vězení Špandava v Berlíně. Tam 17. srpna 1987 ve 93 letech spáchal sebevraždu.

V závěti vyjádřil přání být pohřben ve Wunsiedelu, kde měli jeho rodiče letní dům a byli tam uloženi k poslednímu odpočinku. Představenstvo evangelické farnosti ve Wunsiedelu nejprve Hessovu přání vyhovělo. Kvůli nespočetným demonstracím pravicových radikálů ale církevní činitelé později začali usilovat o zrušení hrobu. Když teď vypršela smlouva k jeho užívání, odmítla ji církevní obec prodloužit.

Hessova vnučka napřed proti tomuto kroku podala žalobu, nakonec se ale rodina nechala přesvědčit k souhlasu s vyklizením hrobu. Už v roce 1999 německé úřady zpopelnily a tajně pohřbily do moře ostatky Martina Bormanna, někdejšího důvěrníka nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Také v jeho případě byl tento postup veden snahou zabránit neonacistům vztyčit kdekoliv památník na Bormannovu počest.


sydnicka ( 22. července 2011 16:05 )

mas to v tve bednicce pomatene Bylo by treba ji otevrit a provetrat. Rozdil je, ze ja napsala hned v prvni "Ze nekteri nacisti byli odsouzeni je spravne..". Takze nez neco napises tak se nejprve osprchuj studenou vodou a potom pis. Prospeje ti to!!! Gottwald a jini byli prasata, kteri si zadny hrob a nebo dokonce pomnik nezaslouzili a co mne nejvice udivuje, jak si odporujes, kdyz na jedne strane byl tvuj deda ve vezenich a na druhe obhajujes Gottwalda. No to se musi tvuj deda v hrobe obratit. Hm a ti nazi co tam chodili byla sice jedna cast problemu, druha byly protesty levicovych, kteri jsou jeste horsi a momentalne v Nemecku a hlavne v Berline velkym problemem. A ty zacinas byt taky uz nejakym problemem, pletes pate pres devate a nic kloudneho z tebe nevyjde.

kudlankabezbozna ( 22. července 2011 15:46 )

ano, v tom máš pravdu - ani velký Áda ne nevyhnul neárijskému původu

kudlankabezbozna ( 22. července 2011 15:44 )

Gottwalda nikdo do moře házet nemusel, protože Češi u jeho hrobu nedělají bor.del. Na rozdíl od tvých fašounskýk neonacistických kamarádíčků od Hessova hrobu Jednoduše asi nějak líp rozeznáme, kdo je hajzl a kdo ne. I když samozřejmě podle tebe jsme tu všichni do jednoho komančéros až za hrob.

pohadkamaje ( 21. července 2011 23:07 )

Moje řeč.

pohadkamaje ( 21. července 2011 23:05 )

Ty jsi taky velikán, Mandáte.

Zobrazit celou diskusi