Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Berlínská zeď: Před 50 lety ji stavěli, teď ji prodávají

Autor: INT, ČTK, pf - 
13. srpna 2011
07:05

Symbol studené války, totality, smrti, ale i šťastných začátků. Taková byla Berlínská zeď. Betonová bariéra, která více než 28 let rozdělovala Německo, se začala stavět přesně před padesáti lety! Přes 130 lidí zemřelo při pokusu tuto zeď překonat. Dalších zhruba 60 tisíc stanulo kvůli pokusu o útěk z totalitní komunistické NDR před soudem.

V noci z 12. na 13. srpna 1961 uzavřeli příslušníci východoněmecké Lidové policie a další složky všechny komunikace vedoucí do Západního Berlína. Zalepili tím trhlinu na hranici mezi východním a západním Německem, kterou k útěku využilo v letech 1949 až 1961 skoro 1,6 milionu lidí. Od té doby zaznamenala historie množství smutných osudů těch, kteří se ze zoufalství a s odvahou snažili překonat betonový kolos symbolizující napjaté vztahy mezi Východem a Západem. První obětí zdi se 11 dní po jejím vzniku (24. srpna 1961) stal Günther Liftin, kterého pohraničníci zastřelili při pokusu přeplavat řeku Sprévu.

Smrt jako symbol

Zhruba rok poté se snesla střelba ze samopalů ve čtvrti Kreuzberg na Petera Fechtera (†18) a jeho průvodce, a to v okamžiku, kdy se v úprku dostali prakticky až k ostnatému drátu. Fechtera tam nechali zraněného ležet asi hodinu v krvi bez povšimnutí, někdo mu dokonce ze západní strany vhodil marně balíček s obvazy. Mladý muž zraněním podlehl v nemocnici, jeho kamarád se na Západ dostal bez újmy. Tragická smrt se poté stala do jisté míry symbolem světového odporu proti stavbě.

Tchýně v kufru

Ve známost vešly i méně smutné příběhy spojené s rozhodnutím lidí překonat střeženou bariéru. Například nejmenovaný Rakušan si nechal upravit v Západním Berlíně speciálně nízké auto, aby podjelo pod hraniční závorou. Muž na východě naložil na zadní sedadlo snoubenku, do kufru tchyni, a projel s nimi na svobodu. Celkem 85 lidem se zase v letech 1962 a 1964 podařilo utéct dvěma tunely. První trvalo vykopat čtyři měsíce, druhý měl na výšku pouhých 70 cm. Siegfried Noffke rovněž na začátku 70. let minulého století kopal podzemní chodbu, aby si na východ došel pro svoji ženu a dítě.

Naneštěstí jiný tunel kopaný vedle způsobil propad půdy a tím pak i zájem policie. Když muž vykoukl ven, už na něj čekali. Dostal doživotí. Štěstí a dojetí pak mnoha lidem přinesla doba po 9. listopadu 1989, kdy Berlínská zeď padla. Například Rus Ivan a Němka Liese, které válka a železná opona na 60 let rozdělily, se po tak dlouhé době opět setkali a uzavřeli sňatek.

Zeď v číslech

167,8 – délka Berlínské zdi v (v kilometrech)

3,6 – výška Berlínské zdi (v metrech)

11 500 – nasazení pohraničníci

302 – počet strážních věží 5043 – úspěšné pokusy o překonání

137 – počet zemřelých v Berlíně při útěku

1393 – usmrcení při útěku v celém Německu

992 – počet hlídacích psů

60 000 – přibližný počet souzených pro pokus o útěk

16 – průměrný trest pro utečence (v měsících)

anka ( 16. srpna 2011 01:08 )

gogo ( 15. srpna 2011 16:02 )

Takže když dva dělají totéž, není to totéž... Podle Vás také obsazení Československa v r. 68 bylo okupací a obsazení Iráku Američany bylo osvobozením, že ?

gogo ( 15. srpna 2011 15:58 )

Á náš chlapeček rádoby z USA ... Já si hochu nepotřebuji na nic hrát. Na rozdíl od Tebe.. taková léta mám již dávno, dávno za sebou ... Zadrátované hranice jsou zadrátované hranice. Jsou to prostě železné opony. Které by v zemi "svobody" neměly nikdy být. A mrtví kolem nich rovněž.. V USA mnohonásobně více... Tam je již nikdo ani nepočítá. Ty zabité Mexičany.. A že to je proti teroristům a drogám ? Tak tomu snad ani Ty sám nemůžeš věřit. Teroristé a drogové mafie mají zcela jiné cesty než přes tuto elektřinou zadrátovanou hranici... A co jinak ? Nežiješ momentálně v Austrálii ? Nebo v Tasmáníi ? Povídej...

venxa ( 14. srpna 2011 19:41 )

Gogo,Berlinska zed uz davno padla ale ty kameny z ni mas zrejme v hlave misto mozku.Hrajes si na inteligenta ale tve nazory jsou proste papouskovani komunistickych lzi a nehoraznosti jak jsi se to naucil kdyz jsi byl "kovany"soudruh. Srovnavat hranici mezi US a Mexikem je do nebe volajici blbost. Ucelem teto tak zvane zdi neni zamezit cestovani z US ven ale zamezit prechod hranice (z MEXIKA) paserakum drog,teroristum a ilegalnim immigrantum. Berlinska zed mela zcela jiny ucel, jestli o tom nevis nebo jses neshopny to pochopit. Jeji ucel byl zamezit utek "otroku" z tehdejsiho komunistickeho "raje", stejne tak jako na zadratovane hranici mezi Ceskoslovenskym koncentrakem a Zapadnim Nemeckem.

anka ( 14. srpna 2011 18:38 )

kazdy stat ma pravo i povinnost chranit si hranice.....a je rozdil v tom, kdyz nekdo postavi zed, aby nikdo nemohl ven....a je neco jineho kdyz nekdo postavi zed, aby meli kontrolu, kdo chce tam a z jakeho duvodu....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa