Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Víme, kde je Hitlerovo zlato, a chceme ho, hlásí Britové

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, mel, mivrk - 
2. srpna 2011
13:24

Kde je ukryto nacistické zlato? Tato legenda už desetiletí zaměstnává historiky, dobrodruhy i hledače pokladů. Právě ti britští nyní prohlašují, že vědí, kde se jedna z největších válečných kořiští ukrývá. A jdou si pro něj. Už shánějí ponorky! Zlato je prý totiž podle nich ukryto na dně německého jezera Stolpsee v Braniborsku.

Těsně před koncem druhé světové války zde vězni na rozkaz nejvyššího Hitlerova velitele Hermana Göringa (†53) prý potopili osmnáct beden zlata a drahé platiny. Otázkou je, zda se jednalo o jeho kořist. Britové údajně našli ve Spolkovém archivu v Koblenzi dokumenty, které výskyt zlata ve Stolpsee potvrzují.

Poklad tam donesli a byli zastřeleni

V dokumentech je citovaný očitý svědek Eckard Litz: „Viděl jsem 20 až 30 pohublých mužů ve vězeňském mundúru, kteří převáželi doprostřed jezera těžké bedny a tam je potápěli. Když se muži vrátili na břeh, museli se seřadit vedle sebe. Poslední, co jsem viděl, byly blesky z pistolí, kterými byli všichni muži zastřeleni.“

Podle historických dokumentů pátrala po nacistickém zlatě již východoněmecká vláda, avšak bez úspěchu. Farář Erich Köhler, který kousek od jezera žije přes třicet let tvrdí: "Hlavním problémem je skutečnost, že jezero bylo po válce zasypáno sutinami a zakaleno. To nesmírně stěžuje hledání. Je tedy možné, že bedny se bedny v jezeře opravdu vyskytují."

kakamilek ( 2. srpna 2011 14:07 )

Kdopak on se nám to odrodil do Anglie,Genzer nebo Mužík?

siroky11 ( 2. srpna 2011 13:55 )

Zde rozhodně nebude. Přeci nebudou tak hloupý a uložiště zlata neoznámí předem - před vyzvednutím? Třeba je to krycí manévr.

Zobrazit celou diskusi