Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel poslední voják 1. sv. války: Boj nenáviděl

Brit Claude Choules válku rád neměl...
Brit Claude Choules válku rád neměl...  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, Kjos - 
5. května 2011
09:29

V Austrálii zemřel poslední známý veterán první světové války, Brit Claude Choules. Bylo mu přes 110 let. Byl zároveň sedmým nejstarším žijícím mužem na světě. Jeho dcera agentuře AP sdělila, že zemřel dnes v soukromém sanatoriu v západoaustralském Perthu.

Choules byl posledním známým přeživším z asi 70 milionů vojáků nasazených během první světové války. V Británii žije už jen jediná veteránka první světové války: Choulesova krajanka Florence Greenová sloužila u královského letectva jako servírka a je jí rovněž 110 let.

Choules se narodil 3. března 1901. Během první světové války sloužil na britské bitevní lodi HMS Revenge, na níž zažil v závěru války kapitulaci německé flotily. Po válce se Choules odstěhoval do Austrálie, kde dál působil v armádě, a to i za druhé světové války. K britskému námořnictvu se rodák z hrabství Worcestershire přidal měsíc po 14. narozeninách. Chuckles, jak mu říkali druhové v australském námořnictvu, nakonec službou v armádě strávil 41 let. Před dvěma roky, kdy mu bylo 108 let, vydal životopisnou knihu. "Nenáviděl válku. Válka pro něj byla jen zdroj obživy, bylo to jeho zaměstnání," řekl podle agentury AFP jeho syn Adrian.

Choules byl posledním známým žijícím účastníkem bojů poté, co v únoru v USA zemřel pravděpodobně poslední žijící americký veterán z první světové války Frank Buckles. Podle agentury AFP oba lhali o svém věku, aby mohli narukovat. Poslední britský účastník válečného konfliktu z let 1914 až 1918 Harry Allingham zemřel v roce 2009. Bylo mu 111 let. Poslední německý veterán Erich Kästner skonal o rok dříve ve věku 107 let. V roce 2008 zemřeli také poslední francouzský účastník bojů Lazare Ponticelli a poslední italský veterán Delfino Borroni. Oba se dožili 110 let.

alex0800 ( 5. května 2011 10:56 )

Škoda, že nezemřel radši poslední zločinný politik na planetě.. Ale to by asi pomřely tisíce zločinců, v čele s těmi nejznámějšími.. Klobouk dolů, před generací Sekáčů..

ladislaus ( 5. května 2011 09:46 )

Jestli to Jehovisté zase nezmení,tak by mel dneska nastat konec sveta.

Zobrazit celou diskusi