Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odtajněné dokumenty o Eichmannovi: Ničeho nelituji, řekl

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Martin Melichar, mivrk - 
7. dubna 2011
05:20

Do konce svého života nelitoval nacistický pohlavár a jeden z hlavních organizátorů holocaustu Adolf Eichmann ničeho. Izraelský státní archiv zveřejnil krátce před 50. výročím začátku procesu v Jeruzalémě tajné dokumenty a nahrávky, které tuto informaci dosvědčují. Mimo jiné se v nich Eichmann přiznává, že měl k Adolfu Hitlerovi velký respekt a že žádného žida nezabil, pouze prý plnil úkoly „ze shora.“

Adolfu Eichmannovi, zodpovědnému za smrt milionů židů v koncentračních táborech, se podařilo po druhé světové válce uprchnout do Argentiny, kde žil pod krycím jménem Ricardo Klement a choval zde králíky. Izraelští agenti Mossadu ho 11. května 1960 chytili v Buenos Aires a přesně za 11 měsíců proti němu začal v Jeruzalémě soudní proces, který trval přes rok. Poslední květnový den roku 1962 byl oběšen. Jedná se o jediný trest smrti v celé historii Izraele, který byl v této zemi dodnes uskutečněn.

Ve velké komoře jsem nikdy nebyl, řekl

Nově zveřejněné dokumenty v hebrejštině se týkají hlavně rozhovorů s jeho německým právníkem Robertem Servatiusem. Tomu se Eichmann během procesu svěřoval prakticky se vším. V záznamu z 20. prosince 1960 tak například Servatiusovi vypráví, jak je jídlo ve vězení chutné a že jeho zdravotní stav je kromě pár prodělaných infarktů velmi uspokojivý.

Servatius se ho také zeptal, zda někdy války navštívil plynové komory. „Byl jsem v jedné malé komoře, ale nikdy jsem nebyl ve velké komoře, která sloužila k hromadné likvidaci lidí,“ odpověděl mu tehdy Eichmann. Zároveň dodal, že „viděl hromadu mrtvol, které byly pravděpodobně otráveny.“

Zveřejněné nahrávky pořídil holandský novinář, který s Eichmannem mluvil v 50. letech v Argentině, ještě když běhal po svobodě. Jsou zcela v kontrastu se zveřejněnými dokumenty. Během rozhovorů prý často pil a mluvil velmi otevřeně. Například vyjádřil lítost nad skutečností, že se nepodařilo během války zlikvidovat více židů a v rozporu s dokumenty na nahrávce novináři tvrdí, že nebyl jen příjemcem rozkazů ale součást celé německé rasistické ideologie.

kakamilek ( 7. dubna 2011 11:32 )

Zato Stalinovi tekly před smrtí,stran těch desetimilionů umučenejch a nezvěstnejch vlastních lidí,slzy jako hrachy.Ještě dnes ti různí grebeníčkovci onanují na jeho hrobě.

majojo ( 7. dubna 2011 11:24 )

Nebyli to šílenci, to je na tom nejhorší. Byli to normální lidé. A mohou žít mezi námi i dnes.

teufel ( 7. dubna 2011 10:24 )

Nejvetsi legrace je,ze sam vypada jako Zid,jeho nos vypada vylozene zidovsky.

vlaku ( 7. dubna 2011 08:28 )

Hrozná podoba s panem Judr. J.Č., bývalým politickým vězněm.

Zobrazit celou diskusi