Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Marlene Dietrich: Chtěla zavraždit Hitlera

Autor: Martin Melichar, koj - 
17. dubna 2011
17:36

Německo-americká herečka a zpěvačka německého původu Marlene Dietrich (†91) se proslavila především ve 30. letech v USA, kam roku 1933 emigrovala. Nyní se objevilo nové svědectví, že údajně ještě před druhou světovou válkou plánovala svést a zavraždit německého diktátora Adolfa Hitlera (†56).

Marlene Dietrich nejvíce proslavila role ve filmu „Modrý Anděl“ z roku 1930, který režiroval Joseph von Sternberg. S tímto mužem také emigrovala v roce 1933 do Spojených států a o šest let později zde získala americké státní občanství.

Když se v Německu dostali k moci nacisté, byla Dietrich již slavnou hollywoodskou hvězdou. To si uvědomoval i říšský ministr propagandy Joseph Goebbels, který herečku lákal zpět do Německa na peníze a slávu. Dietrich však odolala.

Americká spisovatelka Charlotte Chandler ve své nové biografii o Marlene Dietrich tvrdí, že herečka plánovala ještě před začátkem druhé světové války svést říšského kancléře Adolfa Hitlera a zavraždit ho otrávenou vlásenkou. Informaci prý získala od jednoho z mnoha hereččiných milenců – herce Douglase Fairbankse (†90). Podle Fairbankse byla dokonce připravená jít s Hitlerem do jeho ložnice a svléknout se před ním. Zůstalo však pouze u plánu.

Slavnému americkému režisérovi Billy Wilderovi (†95) prý řekla, že kdyby byla na místě milenky Hitlera Evy Braunové (†33), dokázala by mu druhou světovou válku rozmluvit. Dietrich ke konci války vstoupila do americké armády a zúčastnila se bojů v Evropě. Vystupovala pro americké vojáky a působila rovněž jako tlumočnice. Dietrich měla na začátku 20. let i krátce československé občanství, když se provdala za jednoho z ústeckých rodáků.

akrapaz ( 2. května 2011 02:24 )

Marlene byla několikrát v Německu i během války - to už byli Američani na německém území, v Berlíně se válčilo a Marlene chtěla navštívit tam její matku, tak ji tam Američani odvezli. Hitler si nechal promítat všechny její filmy, které natočila v Americe a vehementně se snažil, aby se vrátila zpátky do Německa, jenže Dietrich nácky zásadně odmítala. Když po válce přijala pozvání od tehdejšího starosty města Berlina Willyho Brandta, našli se i tací, kteří ji na letišti "vítali" s nápisy "Marlene go home" a odsuzovali ji za to, že odešla z Německa a přijala americkou státní příslušnost.

spulinka ( 19. dubna 2011 12:46 )

zcela vymyšlená blbost. Když M.D. emigrovala do USA z nacistického Německa, proč by se tam proboha vracela s otrávenou vlásenkou ?!?!

cocococo ( 18. dubna 2011 01:36 )

ze by nekdo mohl Hitlerovi rozmluvit IIWW.NSDAP-Narodne socialisticka nemecka strana pracujicich ,mela dostatek podobnych manypulatoru a silencu k dispozici.Nic by se nezmeniho.Nastoupil by jiny jedinec a bylo.Jedna ku-nda nezmeni nic z tak velkyho, jako je valka.

mandat ( 17. dubna 2011 23:07 )

Jeji dcera to nekolikrat verejne rekla,ze jeji matka mela kontakty se zenami.Dokonce angazovala lesbu - vychovatelku pro svou dceru....

mandat ( 17. dubna 2011 23:05 )

Alfa ma pravdu.Marlene mela slabost i pro zeny....

Zobrazit celou diskusi