Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Unikající ropa zabíjí vše živé

Autor: INT, so, vk, ČTK - 
4. května 2010
08:50

Od pradávna tam žije na 25 milionů ptáků, včetně některých hodně ohrožených druhů, stejně jako ryb a dalších živočichů. Unikátní ekosystém a močály u pobřeží Louisiany, které přežily i těžký úder hurikánu Katrina, teď čeká pomalá a trýznivá smrt v mazlavém ropném slizu.

Ropa roztažená po vodní hladině už dávno dosáhla Louisiany a tamní přírodní rezervace Pass-a-Loutre a je jasné, že způsobí nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách USA. Na ropné znečištění nejvíc doplatí živočichové. „Připravujeme se na nejhorší,“ uvedl veterinář Michael Ziccardi.

Stovky zvířat už uhynuly a jejich mrtvoly stále častěji vyplavuje moře. Jsou to vzácné mořské želvy, velcí tuňáci, vorvani, pelikáni, volavky a další druhy ptáků. Odborníci se shodují, že ropa se nejhůř uklízí právě z mokřin. Ty jsou tak zranitelné, že je poškozuje už jen samotná snaha o čištění. Jakmile do nich ropná směs pronikne, musí se vysekat celý porost. Ale ropa se dostává také do půdy, odkud je nesmírně těžké ji dostat.

Rybáři a pracovníci v cestovním ruchu na severovýchodním pobřeží Mexického zálivu prožívají noční můru. Obří ropná skvrna jim zničila živobytí. Hrozba přitom nemohla přijít v horší okamžik. Končí totiž ústřicová sezona a měla by začít krevetová.

Místo tragédie už navštívil i prezident Barack Obama. Ekologickou katastrofu označil za potenciálně bezprecedentní. „Za tento únik je zodpovědná BP, BP zaplatí účty,“ uvedl na adresu britské společnosti British Petroleum.

Jak skvrna zabíjí zvířata?

Ptáci – ropa, která je mazlavá a připomíná páchnoucí bláto, se jim nalepí na peří. Ptáci tak nemůžou létat ani plavat, a navíc nemají co žrát, protože ropa zničí všechno živé v moři. Surová ropa je toxická. Může dráždit pokožku, podráždit oči, dostat se do žaludku.

Delta Mississippi: Také aligátoři a volavky čelí olejové hrozbě Delta Mississippi: Také aligátoři a volavky čelí olejové hrozbě | profimedia.cz, ČTK, EPA

Ryby – surová ropa jim ucpe žábry, takže se udusí. Některé výzkumy ale ukázaly, že delfíni a velryby před ropou odplouvají do vzdálených míst, vorvani zase skvrnu obeplouvají.

Tohle všechno už selhalo:

1 - Zapalování ropy plovoucí po hladině

2 - Norné stěny – ty přelily vysoké mořské vlny

3 - Postřik ropy rozkládajícím aerosolem z letadel

4 - Uzavření podmořského ventilu vrtu pomocí ponorek

5 - Sedmdesátitunový zvon, který měl místo, odkud ropa uniká, přikrýt

Pět otázek a odpovědí ke zkáze v Mexickém zálivu

1. Proč je tato situace tak ničivá?

Ropa uniká ze dna v hloubce asi 1500 metrů, což se ještě nikdy nestalo, a experti si s tím neví rady. Navíc unikající ropa je nezpracovaný těžký druh, který se snadno mísí s vodou. Směs nelze zapálit.

2. Jaké je nebezpečí pro zvířata?

Nejenom mořští ptáci, kterým olej dokáže slepit křídla, jsou v ohrožení. Dlouhodobý kontakt ropy s kůží totiž dokáže zvířatům způsobit různá zranění. Například ryby konzumují potravu s ropou. Poté jim hrozí krvácení, anémie a další komplikace.

3. Zdraží se benzin?

Odborníci nevylučují, že se kvůli zamoření oceánu zvýší cena ropy a v tom případě i benzinu. Na vině však podle nich není pouze současná katastrofa, ale také skutečnost, že se bude muset ropa těžit z větší hloubky, případně hledat zcela nová naleziště a zdroje těžby.

Při explozi plošiny nikdo neodhadoval, jak katastrofální to přinese následky Při explozi plošiny nikdo neodhadoval, jak katastrofální to přinese následky | profimedia.cz, ČTK, EPA

4. Dalo se katastrofě zamezit?

Podle názoru kritiků ano. Vrtná plošina sice byla vybavená zabezpečovacím ventilem, ale nedostačující kvality. Existují takové podvodní ventily, které je v případě nouze možné uzavřít pomocí dálkového ovládání. Například v Norsku patří ke standardnímu vybavení ropných plošin.

5. Kolik dní může trvat vyčištění pobřeží?

Nejoptimističtější předpoklady hovoří až o devadesáti dnech. Podle expertů však záleží na síle větru a pohybu mořských vln. Krizový scénář hovoří i o tom, že by se ze západního pobřeží USA mohla skvrna dostat až k východnímu.

Britský těžební koncern BP: Jeho hodnota už klesla o 385 miliard!

Od výbuchu na ropné plošině v Mexickém zálivu už klesla hodnota britského těžebního koncernu BP o více než 385 miliard Kč! Akcie BP od poloviny minulého týdne, kdy se neštěstí stalo, oslabily o více než dvanáct procent. Část analytiků tvrdí, že akcie jsou po tak silném poklesu vhodné k nákupu, jiní experti ale investorům radí počkat. Většinou upozorňují, že zatím nelze odhadnout náklady na vyčištění zamořené oblasti a na případné žaloby, kterým BP čelí.

Prozatím byly podle prvních odhadů analytiků náklady na likvidaci škod vyčísleny na 269 miliard korun. Přičemž společnost BP denně vynakládá na likvidaci škod zhruba 115,2 milionu Kč.

enola ( 7. července 2010 20:02 )

Je to zvláštní. Považujeme se za nejchytřejší tvory na Zemi, a nejsme schopni udělat nic víc, než jen přihlížet děsivé invazi námi stvořené hmoty, která je silnější, než si vůbec dokážeme představit. Nelámu hůl nad lidstvem. Jen myslím, že je nejvyšší čas, abychom odhodili roušku politiky, a aby se nejlepší mozky této modré planety daly dohromady a semkly své síly. Věřím, že společnými silami spojenými s dobrou vůlí dokáží zázraky. Máme na to a jsme schopni naši chybu napravit. Věřím, že to jde. Tak to dokažme i přírodě. Svým bohatstvím a krásou nám to vrátí. Věřte mi. Já tam byla . . .

arcaben ( 4. května 2010 19:39 )

No to snad ne??!!Když se do všeho necpe politika tak pro změnu černo***níci??!!Tak to ani komentovat nebudu!

jacey ( 4. května 2010 13:25 )

Myslím, že se stydí každý soudný člověk. To, jak jsme si zlikvidovali naši planetu za posledních 200 let, nemá obdoby. Lidský druh ale nebyl vždycky takový, to až ta touha po pokroku a honba za „lepší životní úrovní” vše způsobila. Jedni tvrdí, že to je Boží znamení, trest atd., druzí tvrdí, že to dělají pro lidi – „vítězí nad přírodou“ a zvyšují tak životní úroveň člověka, který je zmatený reklamou a billboardem. Někteří totálně bezohlední zbohatlíci si staví domy v přírodních rezervacích. Lidé, kteří používají to či ono tvrzení, nepřijímají odpovědnost za to, co se zde děje. Každý může pomoci a může se uskromnit, ale svádět ekologickou katastrofu na Boha a nevědomost (lenost) je mnohem jednoduší. Pokud ještě dnes někdo bude tvrdit, že je lidský druh nadřazen ostatním, tak je pro mne jen kolosální hňup. 587587, to já nemyslím na tebe, ale tyto články ve mně vždycky vyvolají vlnu odporu vůči té lidské bezohlednosti k přírodě. Jsme svobodní lidé, a proto musíme přijmout zodpovědnost, my všichni! Beruska111, já tě nechci nějak mentorovat, ale zkus ten přístup změnit. Upřímně řečeno, my už nemáme na výběr. Já se snažím uskromnit, a víš co? Nepřipadám si jako nějaká „socka“. Stydět se prostě už nestačí!

beruska111 ( 4. května 2010 12:47 )

sice mám podobný pocit studu, že člověk je zkáza planety, ale ruku na srdce nevím, zda by se mě chtělo chodit pěšky, nebo na kole a vzdát se spousty věcí, které nám ulehčují život a souvisí s ničením ekosystémů

alida ( 4. května 2010 09:36 )

Běh dějin se urychluje nezaspěte a studujte Bibli - s pravým církví nezměněným desaterem

Zobrazit celou diskusi