Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Experti mají řešení, jak odvrátit ekologickou katastrofu

Dělníci v těchto dnech pracují na stavbě odsávacích zvonů
Dělníci v těchto dnech pracují na stavbě odsávacích zvonů  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, INT, vk - 
4. května 2010
22:00

Jak vyzrát na ropnou skvrnu a zamezit ekologické katastrofě nebývalých rozměrů? Podle odborníků je nezbytné vyhloubení dalšího vrtu. A do akce budou nasazeny také obrovské 125tunové zvony, kterými se místa, z nichž ropa do vody uniká, přikryjí.

Hloubení nového vrtu potrvá podle odborníků nejméně devadesát dní. Může dojít i k tomu, že selže podmořský ventil. Ten je teď částečně uzavřen, avšak ropa z něj uniká na třech různých místech. Denně se jí dostane do vody 800 tisíc litrů. V případě, že by došlo k poškození ventilu, množství unikající ropy by se zvýšilo až na 16 milionů litrů! Dělníci už proto pracují na výrobě 125tunových odsávacích zvonů. Těmi by se měla místa, odkud ropa uniká do vody, během následujícího týdne přikrýt. Odtud by pak ropa měla být odčerpána do připravených lodí a zlikvidována na souši.

Současně už začaly i práce na vyhloubení dalšího vrtu, z něhož by se ropa postupně odčerpávala. Zprovoznění tohoto vrtu však může podle prvních odhadů trvat i tři měsíce. Podmořské operace budou totiž probíhat v hloubce kolem 1,5 kilometru.

Olejový koberec už postihl západní pobřeží USA, nejvíce zasaženy jsou státy Louisiana a Mississipy. V této oblasti dochází k masivnímu úhynu živočichů, především ryb a ptáků. Životy milionů zvířat zůstávají i nadále ohroženy

monjja ( 5. května 2010 12:56 )

........to od toho redaktora mi zní jako slipy...

alida ( 5. května 2010 09:57 )

sorry teď je to dobře

alida ( 5. května 2010 09:55 )

Archeologické vykopávky pozvrzrné tureckou vládou.

kostka ( 4. května 2010 23:12 )

Ten stát se jmenuje MississipPI!!!

Zobrazit celou diskusi