Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

USA a Británie v Jemenu: Zavřely ambasády

Hrozba jemenské odnože Al-Káidy donutila USA dočasně uzavřít místní velvyslanectví.
Hrozba jemenské odnože Al-Káidy donutila USA dočasně uzavřít místní velvyslanectví.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
3. ledna 2010
13:55

AKTUALIZOVÁNO: Velvyslanectví USA a Velké Británie v Jemenu byla dnes uzavřena kvůli teroristickým hrozbám regionální odnože organizace Al-Káida proti americkým zájmům v zemi.

Jemen se v poslední době stává bezpečnostní hrozbou, proto se na něj nyní zaměřuje pozornost Washingtonu a Londýna.

Americká ambasáda má být zatím uzavřena po celý dnešek, citovaly agentury z prohlášení vydaného na webové stránce velvyslanectví. Jemenští zaměstnanci velvyslanectví byli vyzváni, aby až do odvolání zůstali doma, uvedla agentura Reuters.

Uzavření britské ambasády později bez dalších podrobností potvrdilo londýnské ministerstvo zahraničí. Neupřesnilo však, zda Londýn k tomuto kroku vedla nějaká konkrétní hrozba.

Zvýšený zájem o Jemen ze strany Londýna a Washingtonu souvisí s nedávným nezdařeným pokusem nigerijského atentátníka vyhodit do povětří americké letadlo letící z Amsterodamu do Detroitu. Při výslechu se zadržený terorista americkým vyšetřovatelům přiznal, že prodělal výcvik u Al-Káidy v Jemenu.
Podle jemenského ministra zahraničí abú Bakra Abdalláha Kirbího je v Jemenu 300 členů Al-Káidy a někteří z nich připravují atentáty na západní cíle. Kirbí proto požádal o zahraniční pomoc v boji proti terorismu.

O situaci v Jemenu jednal v sobotu s vrchním velitelem amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii Davidem Petraeusem jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih. Generál Sálihovi údajně předal dopis od amerického prezidenta Baracka Obamy. Podle Petraeuse je Washington připraven zdvojnásobit bezpečnostní pomoc Jemenu, která nyní činí 70 milionů dolarů (1,3 miliardy korun).

Vypořádat se s teroristickou hrozbou má být také úkolem policejní protiteroristické jednotky v Jemenu, na jejímž vytvoření se dohodli britský premiér Gordon Brown a americký prezident Barack Obama.

Brown kromě toho navrhuje, aby se 28. ledna konala mezinárodní konference na téma radikalizace Jemenu, této nejchudší arabské země. Boje tamních šíitských kmenů na severu a separatistické tendence na jihu zvyšují chaos v Jemenu a činí z něj útočiště islámských extremistů.

glumik ( 3. ledna 2010 16:02 )

halelujaaaa

glumik ( 3. ledna 2010 15:54 )

džaHš...nene ty jsi spis himááár... nenene...daždádža... naaaapipipi...

glumik ( 3. ledna 2010 15:46 )

alif,ba,ta,tha,jim,ha,kha,dal, ra,zin,sin,shin,sad,dhad...... ..quef ,ka,fa,

glumik ( 3. ledna 2010 15:44 )

http://jefftom.blog.cz/0711/arabsky-do-deseti merunko nauc se aspon pocitat... je to hezky kreslene=bude se libit

aapricot89 ( 3. ledna 2010 15:23 )

Boze, ty mas ale vypatlanej mozek

Zobrazit celou diskusi