Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Al-Káidisté místo výroby bomb pekli dortíky

Fotografie
Ilustrační foto. Al-Káida nasadila na svůj web recept jak sestrojit bombu, britská rozvědka ho nahradila receptem na chutné koláčky!  (Autor: internal)
Autor: evak, ČTK, apk - 
3. června 2011
22:37

Dva týdny si amatérští teroristé pekli dortíky místo sestrojování bomb. Husarský kousek se povedl britské tajné službě MI6. Nabourala se na internetové stránky teroristické sítě Al-Káida a vyměnila zde návod na sestrojení výbušniny receptem na tradiční moučník.

Terčem kybernetického útoku MI6 se loni stal anglicky psaný časopis Inspire zaměřený na muslimskou populaci žijící v západních zemích, který založili stoupenci organizace Al-Káida na Arabském poloostrově. Britští agenti většinu obsahu 67stránkového vydání magazínu změnili.

Místo článku Vyrobte si bombu v kuchyni vaší maminky tak byli čtenáři odkázáni kupříkladu na recepty na Nejlepší sladké košíčky v Americe z pera televizní moderátorky Ellen DeGeneresové.

Podle deníku The Washington Post následovala akce britské rozvědky po sporech americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a nového amerického zvláštního úřadu na ochranu kybernetického prostoru. Zatímco kybernetická jednotka chtěla přístup k časopisu Al-Káidy zablokovat, CIA to odmítla s tím, že by to mohlo vést k odhalení zdrojů a metod tajných služeb.

Organizaci Al-Káida na Arabském poloostrově prý trvalo téměř dva týdny, než se jí podařilo opravenou verzi magazínu umístit zpátky na web.

Zobrazit celou diskusi