Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt siamských dvojčátek: Selhal lékař, nebo matka?

Autor: NČ , ep, INT, vk - 
5. prosince 2009
05:00

Do sedmého měsíce těhotenství neměla Božena (35) ani nejmenší tušení o tom, že čeká siamská dvojčátka. Zjistila to až dva týdny před porodem, když byla přijata v prešovské nemocnici. Proč?

Možnosti jsou jen dvě – buď selhal ošetřující lékař, nebo matka dětí, Božena (35), nechodila na pravidelné prohlídky. „V případě, že má žena více než jeden plod, věnuje se jí vyšší pozornost z toho důvodu, že by mohla mít siamská dvojčata,“ sdělil slovenský gynekolog, který si přál zůstat v anonymitě. Nejpozději v 22. týdnu těhotenství matka podstupuje povinné předporodní vyšetření, které má odhalit případné vrozené vady dítěte. Do 24. týdne je na Slovensku povolená také interrupce. Zda předporodní vyšetření Božena absolvovala, případně jaký byl jeho výsledek, zůstává i nadále otázkou.

Siamským dvojčátkům pravděpodobně prasknul rosolový obal okolo zažívacího traktu. Jedná se o poruchu vývinu přední břišní stěny. Operace, která začala včera ve 13:00, byla v tomto případě nezbytná. Ani jeden z chlapečků rozdělení nepřežil. Krátce po šesté hodině lékaři oznámili, že oba sourozenci zemřeli. S médii včera poprvé promluvila také matka dětí, která se ještě před zákrokem svěřila, že kdyby věděla, že čeká siamská dvojčátka, podstoupila by potrat.

Božena (35) porodila dvojčata ve slovenských Kramároch ve čtvrtek. S manželem Vladimírem (51), bydlí na východě Slovenska, oba jsou nezaměstnaní, žijí ze sociálních dávek. Vychovávají čtyři děti, dvě holčičky a dva chlapce.

Chlapečci byli srostlí přední částí těla a měli společná játra. Jeden z nich měl poškozený mozek a u obou se objevily problémy se srdcem. Na tiskové konferenci potvrdili lékaři zprávu, že obzvláště stav jednoho z nich byl velmi vážný. Trpěl neprůchodností střev. Podle jejich vyjádření měl jen minimální šanci na přežití. „Druhý chlapec naději měl, proto jsme se k operaci rozhodli,“ oznámila Eva Franeková, zástupkyně přednosty Oddělení patologických novorozenců a JIRS.


Časová osa: Takhle přišli na svět

19. listopadu – V prešovské nemocnici přijali Boženu Stašákovou (35), která čekala dvojčata. Magnetická rezonance odhalila, že děti jsou srostlé.

20. listopadu – Po konzultaci s Fakultní nemocnicí v Bratislavě ženu převezli do Bratislavy.

2. prosince – Objevuje se první zpráva, že bratislavská nemocnice se chystá na porod siamských dvojčat. Doktoři už věděli, že chlapci nejsou zdravotně v pořádku.

3. prosince – Dopoledne se císařským řezem narodí Juraj a Šimonko. Jsou srostlí přední částí těla, mají společná játra. Objevují se další zdravotní problémy. Jeden má nahromaděný mozkomíšní mok v lebce, oba dva vrozené vady srdce.. Jejich stav je kritický.

4. prosince – Poté, co chlapci podstoupili nejrůznější vyšetření, lékaři se rozhodli pro operaci a oddělení. Jeden z chlapců má totiž jen minimální šance na přežití. Operace začala ve 13 hodin, dvojčata ji nepřežila.

 

petulam ( 5. prosince 2009 23:00 )

naprostý souhlas, nejde o to žít v blahobytu, ale o to, uživit svoji rodinu

petulam ( 5. prosince 2009 22:58 )

no všechno sice neodhalí, ale siamská dvojčata zcela určitě ano, takže pokud to matka do 7 měsíce nevěděla, tak prostě na ty kontroly nechodila

w.mojko ( 5. prosince 2009 19:45 )

Matka príroda to vyriešila...Deťúrencom je lepšie takto. Tu na svete by ich čakalo len trápenie-nespočetné operácie, ako pokusné králiky.A keby aj prežili, čo by z nich vyrástlo? Rodičia, ktorí ich splodili, sa nedokážu postarať sami o seba.Žiaden základ do života, žiadne podmienky pre prípravu dostojnej budúcnosti...

zirafa ( 5. prosince 2009 18:52 )

Ta paní při svém počtu dětí v životě nepracovala.... Na to dám krk...

zirafa ( 5. prosince 2009 18:50 )

???? Nechápu! Ty omlouváš teroristické atentáty páchané vymaštěnými muslimy jejich bídou?!

Zobrazit celou diskusi