Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka siamčat: Chybu udělali moji lékaři

Autor: Čas.sk, red - 
6. prosince 2009
16:04

Božena Šestáková z Križovian u Prešova porodila a následně přišla o siamská dvojčata. Matka čtyř dětí tvrdí, že na kontroly ke gynekologovi chodila pravidelně.

Jak se cítíte?
Zdravotně v pořádku. Jsem velmi ráda, že sem viděla po několika týdnech svoje další děti. Ale pomyšlení na mrtvá děťátka bolí.

Viděla jste Jurka a Šimonka?
Ne, po porodu jsem je vůbec neviděla, byli v péči lékařů.

Jak jste reagovala, když jste se dozvěděla, že operace se nepodařila?
Velmi to bolí. Lékaři mi museli dát injekci na uklidnění.

Chodila jste pravidelně ke gynekologovi na kontroly?
Ano, kontroly jsem nezanedbávala. Jednou za měsíc jsem docházela k paní doktorce do Prešova.

Kdy jste se dozvěděla, že čekáte srostlá dvojčata?
V třetím měsíci těhotenství mi oznámili, že jedno z dvojčat bude mít problémy s mozkem. O tom, že plody jsou srostlé, jsem se dozvěděla v šestém měsíci. Šokovalo mě to.

Myslíte si, že gynekologové udělali chybu?
Ano, vůbec jsem neabsolvovala odběr plodové vody. Až mě pustí, urcitě půjdu navštívit prešovské lékaře. A zvažuji i nahlášení na Úřad pro dohled nad zdravotní péčí.

Siamská dvojčátka Šimonek a Jurko přišla na svět ve čtvrtek dopoledne v bratislavské nemocnici. Chlapečci byli srostlí bříšky, každý měl své srdce, ale měli společná játra. Jeden z chlapců trpěl hydrocefalem, tedy nahromaděním mozkomíšního moku v lebce. Oba měli problémy se srdcem. V pátek v poledne byli chlapci akutně operováni. Z důvodu vývojové vady jim zřejmě prasknul obal dutiny břišní. Při šestihodinové operaci byly děti odděleny. Obě bohužel zemřely. Jeden chlapeček během po operaci, jeho bráška asi hodinu poté.

Rodina žije na východě Slovenska, oba rodiče jsou nezaměstnaní a vychovávají už čtyři děti, dvě holčičky a dva chlapce.

miasek ( 7. prosince 2009 01:38 )

kalimero09 ( 6. prosince 2009 23:33 )

Dobrý večer, vyšetření plodové vody mě gynelolog v těhotenství jen tak nenabízel, ale poslal mě na placené vyšetření Downova syndromu a až tam na specializovaném pracovišti nabídli vyšetření plodovky. Obě vyšetření nejsou hrazena z pojištění (možná až na vyjímky). Ne každý je ochoten zaplatit 4500Kč. Přeji rodičům, aby ze svých dětí vychovali zodpovědné lidi. Ze ztráty dvojčátek se jen tak nezbrchají. Přeji jim hodně síly.

richmond ( 6. prosince 2009 23:23 )

Nechapu, kdyz nekdo dokaze posoudit medicinsky extremne nezvyklou situaci a vyhodnotit ji jako spatne vedenou z medicinskeho hlediska, ze takovyto clovek je nezamestnany. Zaslouzi si profesuru na nejblizsi lekarske fakulte

w.mojko ( 6. prosince 2009 21:20 )

aj keby na to prišli skor,nedovolila by ukončit tehotenstvo.Rovnako,ako ju nevzrušilo,že jedno z detí má poškodený mozog...Je na to príliš "jednoduchá". V tom,že je každého vec,koľko detí privedie na svet,máš pravdu-pokiaľ je schopný sa o ne starať.Ale táto rodina sa nedokáže postarať ani o seba,nie ešte pripraviť deti na dostojný život... Žijú zo sociálnych dávok a to je potom aj vec spoločnosti,ktorá ich živí. Keď viem,že nemám šancu na prácu, dám sa sterilizovať.Lenže, oni kalkulujú-viac detí=viac sociálnych dávok...

w.mojko ( 6. prosince 2009 21:12 )

jednak je z fotiek vidno, že obaja rodičia sú postihnutí určitým stupňom demencie... Už to, že sa dopredu zistilo,že dieťa bude mať mozgovú vadu,by normálnych rodičov nútilo rozhodnúť sa, či privedú na svet také stvorenie... Sami sa nedokážu postarať o seba a deti,ktoré už majú. Ale to, aby vysúdili korunky, si vyrátať vedia... Mne je ľúto len detí, vyrastú z nich rovnaké exempláre,ako sú ich rodičia...Nevedia pracovať, ale množit sa dokážu a ešte sa vyhrážajú úradmi...

Zobrazit celou diskusi