Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Medvědice Cora narozené mládě sežrala!

Autor: op - 
15. listopadu 2011
18:44

Aktualizováno: Celá brněnská zoo s napětím čekala, kdy medvědice Cora porodí mláďata. V úterý před čtvrtou hodinou se všichni dočkali. První medvídek, který vážil pouze půl kilogramu a měřil asi 20 centimetrů, ale bohužel nebyl životaschopný. Samice ho asi za hodinu sežrala. O několik hodin porodila další dvě mláďata. Jedno z nich jeví známky života.

Cora se do porodního uchýlila koncem minulého týdne, nepřetržitě ji tam sledují kamery, které můžete vidět na webu zoobrno.cz. "Mládě přišlo na svět v 15:50. Na online přenosu bylo vidět, jak Cora mládě olizuje. Podle záznamů kamer z porodního boxu však medvídě nebylo životaschopné. Samice ho zhruba za hodinu od porodu sežrala." řekla smutnou zprávu mluvčí zoologické zahrady Lucie Kapounová.

Večer se ale stalo to, v co chovatelé doufali. Krátce po osmé hodině večer medvědice Cora vrhla další dvě medvíďata. Jestli jsou živá, zatím nejde poznat. "Nemůžu to stoprocentně potvrdit, ale zatím to vypadá, že minimálně jedno z medvíďat žije. Cora ho olizuje, druhé zahrabala do slámy," řekla Blesk.cz mluvčí zoo Lucie Kapounová.

„Koncem minulého týdne přestala žrát a uchýlila se do porodního boxu. Je vcelku klidná, leží, občas přejde, napije se vody,“ popsal chování třináctileté samice těsně před porodem ředitel zahrady Martin Hovorka.

„Přenos začal v pondělí, kdy jsme za jediný den napočítali 3700 diváků,“ uvedla mluvčí zoo Lucie Kapounová.

Jakmile se po úspěšném porodu ozve z porodního boxu zvuk startovaného traktoru, je to podle Hovorky znamení, že medvídci začali sát mateřské mléko. V té chvíli je vyhráno.

 

alumno ( 15. listopadu 2011 22:30 )

ten prcek se vůbec nehýbe, podle mě taky nežije

jahodovyknedlik ( 15. listopadu 2011 21:40 )

Ty jsi zoolog jako stehno. V přírodě matka neživotaschopné mládě sežere, aby zahladila stopy a eliminovala nebezpečí. Btw medvídě, 6. pád medvíděti.

marie60 ( 15. listopadu 2011 21:10 )

http://zpravy.idnes.cz/medvedice-cora-prvni-mlade-po-porodu-sezrala-druhe-zahriva-pod-tlapou-1kf-/do maci.aspx?c=A111115_170826_brno-zpravy_brm

alumno ( 15. listopadu 2011 20:24 )

Tak porodila další dvě mláďata, ale nevypadá to s nimi valně.

alumno ( 15. listopadu 2011 20:10 )

ježiš anebo vyhrabala zbytky tělíčka toho prvního mláďátka a dojídá ho - každopádně mi z toho není dobře...

Zobrazit celou diskusi