Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Medvěd Umca se vrátil z Bratislavy do Brna

Autor: op - 
16. ledna 2010
10:00

AKTUALIZACE FOTOGALERIE 16.1. Z ledního medvěda Umcy (12) z brněnské zoo se stává hotový cestovatel. V pátek se totiž po více než dvou měsících vrátil z bratislavské zoo, kam odcestoval loni v listopadu, aby jeho stejně stará družka Cora mohla porodit další mláďata.

Ježe samice asi vůbec není březí (Blesk informoval), takže se samec vrátil, aby se už v únoru pokusili lední medvědi o další úspěšné páření. V listopadu 2007 se totiž Coře narodili medvědí bráškové Bill a Tom, kteří se stali celebritami a lákali do zoo davy lidí. Samice zůstane až do konce ledna v brlohu, teprve potom za ní pustí jejího druha.

Samce musel v pátek veterinář brněnské zoo Stanislav Mazánek v Bratislavě uspat, aby ho mohli vůbec naložit do přepravního boxu. „Lákali jsme ho na maso a rybí tuk, ale vlezl do klece jen způlky. Pak cuknul a už do boxu nevlezl,“ řekl Blesku ošetřovatel šelem Jaroslav Jasínek.

Ten se Umcu pokoušel do přepravní klece dostat od čtvrtka, ale neuspěl. Takže v 10.07 hodin veterinář medvěda uspal a pár chlapů ho v plachtě přeneslo do boxu, připraveného ve vozíku za dodávkou. V 10.34 hodin už byl ale Umca po probouzecí injekci na nohou.

Po převozu do Brna ho v boxu spustili jeřábem do zasněženého výběhu hasiči. A po 14. hodině už si polární šelma dopřávala čerstvé hovězí maso...

vanityfair ( 16. ledna 2010 12:05 )

Krásné zvíře to je.....když chrní, vypadá jako neviňátko......

Zobrazit celou diskusi