Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Prezident Klaus: Epopej patří na Moravu! Na tom trvám...

Autor: Ondřej Požár, Kjos - 
28. října 2011
14:26

Krumlováci vytáhli v pátek kvůli Slovanské epopeji na Prahu, aby se tam příští týden pokusili zvrátit rozhodnutí přestěhovat zbylých patnáct Muchových pláten z Moravského Krumlova do metropole. A mají mocného spojence - hlavu státu. Prezident Klaus se domnívá, že Muchovo životní dílo má zůstat na Moravě.

Slovanská epopej patří do Moravského Krumlova. I já na tom trvám! Přesně tak zní vzkaz, který na hromadném videu posílá pražským zastupitelům asi 200 lidí z Krumlova a okolí.

Ti o státním svátku dopoledne podepsali petici proti stěhování patnácti pláten Alfonse Muchy do Prahy.

Aktivisté urazí přes 300 kilometrů

A hned poté se krumlovští aktivisté vydali s peticí na cestu pěšky do Prahy, kde ji ve čtvrtek 3.listopadu předají konšelům.

Dopis v pouzdře si budou na 310 kilometrů dlouhé trase předávat jako štafetový kolík. První den pochodu skončil v Muchových rodných Ivančicích.

Plátna uvidíte už jen do neděle

Obří obrazy budou na krumlovském zámku k vidění naposledy v neděli. V pondělí přijede do města na Znojemsku šéf Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka, aby zřejmě naplánoval sbalení pláten a jejich odvoz do metropole, kde je od letošního února zbývajících pět výjevů z historie Slovanů.

„Chceme zvrátit rozhodnutí několika lidí, kterým nejde o veřejné blaho. Zabraňte stěhování Slovanské epopeje do nevhodných prostor Veletržního paláce v Praze!“ četl krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09) z dopisu, adresovanému pražskému zastupitelstvu.

Starosta: Chceme Epopej udržet v Krumlově

Podle Třetiny chce Krumlov plátna udržet, dokud Praha nesplní slib daný malíři a nepostaví pro plátna nový výstavní pavilon. Právě jeho vybudování bylo zásadní podmínkou Alfonse Muchy ve smlouvě, jíž odkázal dvacet pláten Praze.

Klaus podpořil Moraváky

Zachování Muchova díla na Moravě podpořil i prezident Václav Klaus. „Prezident je přesvědčen, že Slovanská epopej se nemá stěhovat do Prahy a má zůstat v Krumlově,“ stojí v listu z prezidentské kanceláře.

joudajoudovy ( 29. října 2011 12:16 )

to, ze Vaclav Klaus I., opet je nejchytrejsi a tvrdi, ze Epopej patri Praze. Bohuzel zapomina, za jakych podminek a ty, do dnesniho dne, dodrzeny nebyly!!! Radeji se stavi tunely a razi se dulni sachty, z nichz kapou sponzorske dary na soukrome skoly, ktere vlastni jeden syn, jehoz vlivny tatinek, na statni naklady, si udela cestu do Ostravy a tam pri otevreni skoly, dela zivou reklamu.

joudajoudovy ( 29. října 2011 12:07 )

hahaha, vysvetli definici - HRDINA ??? Jestli hrdinou se stava osoba, ktera v prubehu sveho zivota se promeni v analniho lezce, tak to opravdu, ale opravdu, hrdinou nejsem.

lipno ( 29. října 2011 11:34 )

Jsem Čech křtěný Vltavou, taky z Brodu, ale Vyššího. Přesto tvrdím, že Praha nesplnila a NESPLNÍ podmínky, dokud ne, ať plátna zůstanou v Krumlově na Moravě

ales1 ( 29. října 2011 10:12 )

všechny pražské kurvy přišly z Moravy si přivydělat. Nějak se ty holky uživit musí

bmwcze ( 29. října 2011 10:09 )

Nejdřív jsem Já internetový hrdina joudajoudovy, potom zase Já...Zrcadlo, zrcadlo, rekni mi , kdo je na svete nejloupější....koukáš na něj trubko oudajoudovy. Ty nesaháš VK ani po kotníky hrdino

Zobrazit celou diskusi