Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Válka o Slovanskou epopej vrcholí! Skončí turistický ruch v Krumlově?

Autor: Ondřej Požár - 
25. října 2011
18:54

Válka o Muchovu Slovanskou epopej vrcholí! Lidé totiž mají už jen pár dnů na to, aby si patnáct pláten na zámku v Moravském Krumlově prohlédli. V listopadu je totiž pravděpodobně odvezou do Prahy, kde je přidají k pěti obřím obrazům. Podle starosty Krumlova to bude znamenat jediné: konec turismu ve městě!

„Zatímco do Prahy Slovanská epopej o nic víc návštěvníků nepřiláká, pro Krumlov její ztráta znamená konec turistického ruchu. A město po téměř padesáti letech ztratí své největší lákadlo,“ tvrdí starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Na Moravě chodily na výstavu davy

Podle něj výstavu na krumlovském zámku, do jehož rekonstrukce hodlá radnice vrazit 20 milionů, navštívily ročně desetitisíce lidí. Rekordy se lámaly loni po vypuknutí sporů o Epopej, kdy se na ni přijelo podívat asi 60 tisíc turistů.

„Živobytí desítek lidí ve městě přímo závisí na Slovanské epopeji,“ říká Třetina. Podle něj Praha, která ani za sto let nesplnila darovací podmínku malíře postavit pro obrazy speciální pavilon, Muchova plátna nepotřebuje.

Znalci převoz nedoporučují

Cyklus dvaceti obrazů Alfonse Muchy by měl být v metropoli vystavený dva roky ve Veletržním paláci. Podle vedení Galerie hlavního města Prahy jsou tyto prostory vyhovující.

Starosta se zaštiťuje posudky znalců, kteří tvrdí pravý opak s tím, že na zámku se obrazům daří dobře. Podle odborníků ohrožují plátna i jejich převozy.

Krumlováci potáhnou na Prahu!

Pražský magistrát nedávno navrhl umístit Epopej do Fantovy kavárny na hlavním nádraží. To se nelíbí studentům krumlovského gymnázia, kteří v pátek o svátku vyrazí pěšky do metropole s peticí.

Ta vyzývá pražské zastupitele, aby plátna nechali na Moravě. Konšelé o tom rozhodnou 3.listopadu, kdy by měla do hlavního města dorazit jejich štafeta, která za šest dnů urazí přes 300 kilometrů.

janova ( 29. října 2011 17:21 )

I já fandím Krumlovu!!!V Praze je toho k návštěvě snad dost. Už i tak turisté nevědí, kam dřív. Tak proč Slovanskou epopej nenechat v Mor.Krumlově? Jsou věci, které normální smrtelník nepochopí.

lynx ( 26. října 2011 07:52 )

Jj, zas.aní Pražáci. Vysávají prachy a práci z celé republiky. Republika chudne a Pražáci bohatnou. Když už dokáží převést i třeba blbé třídění vajec ze slepičárny na Moravě do Prahy a vzít tak i tu trochu práce lidem, co tam dělají celý život, je to hnus. A s epopejí je to stejné. V Praze ji ti turisté ani nenajdou.

ales1 ( 26. října 2011 07:42 )

konec turismu v Krumlově, to je neštěstí. Krumlováci budou muset uklidit ten svůj bordel a začít něco dělat.

zabzat ( 25. října 2011 22:20 )

Na tvoje prachy jsme tady natěšení . Jsi normální zoufalec . Koukni se kolik Praha produkuje HDP ??? Pak mel o tom kdo z koho žije . Nárokujete si něco co vám nikdy nepatřilo a doufám že nikdy patřit nebude . Restaurační práce na Epopeji platila Praha a její nároky jsou oprávněné .

soprad ( 25. října 2011 20:17 )

Ze by Moravaci na nekoho doplaceli?Nesmysl!!!Jsou vycurani,vecne s flaskou a plnou pusu kecu.

Zobrazit celou diskusi