Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ženatý nebo rozvedený vymažou z občanek

Autor: oj, ČTK, mivrk - 
14. září 2010
13:31

Ženatí proutníci už nebudou muset schovávat občanku. Z nových průkazů totiž zmizí údaj o rodinném stavu. Nikdo cizí tak nepozná, jestli je držitel svobodný, rozvedený, ženatý nebo v případě ženy vdaná. Navíc se konečně dočkáme formátu, který se vejde do každé peněženky.

V nových elektronických občanských průkazech už nebude uváděn rodinný stav. Někteří lidé považují jeho uvádění za diskriminační. Se změnou počítá návrh novely zákona o registrech, který dostala sněmovna. Kabinet argumentuje i tím, že se nejedná o základní údaj. Nové občanky měli lidé původně dostávat už od července 2010, ale termín se posunul až na rok 2012.

Občanky mají být oproti dosavadním doplněny o čip, na kterém budou skryty údaje usnadňující jednání s úřady. Podle důvodové zprávy by od roku 2017 nemělo být v průkazech ani trvalé bydliště a o tři roky později rodné číslo. Údaje budou úřady získávat z registrů, rodné číslo by mělo být nahrazeno jiným identifikačním znakem.

Konečně občanka do každé peněženky

První plastové občanské průkazy, které se nevešly do žádné peněženky, se začaly vydávat se vznikem samostatné České republiky. V roce 2000 přišly sice menší a se strojově čitelnou zónou, ale každý je do peněženky stále nedostal. V roce 2012 tomu bude snad už konec.

egal ( 18. září 2010 09:46 )

...,takže nás to čeká rovněž.

egal ( 18. září 2010 09:44 )

že se do vlády (i když je to možná ještě z původní bandy) dostali ti adolescenti, kteří by hned změnili všechny zákony na jednom zasedání, tolik změn v zákonech, co je za posledních dvacet let, nebylo uděláno za celou dobu existence republiky.Ale hlavně, proč neudělají OP jak ŘP ve stylu karty, aby se to dalo dát do jednoho pouzdra, proč dělají za těžké peníze ŘP jako nové, když budou muset dělat znova nové, peněz asi dost, co?Stát je rozkraden a takové zákl.věci nemohou dohodnout na finální podobu, aby se nákladně nemuselo všechno předělávat. Např. německé ŘP jsou stejné, ale mají uvnitř čip, který slouží k identifikaci v automatech, atd.

susanah ( 16. září 2010 12:42 )

např. když se někomu něco stane, ví se hned, koho kontaktovat-manžela či manželku.

gogo ( 15. září 2010 22:21 )

Smutná to podpora....

gogo ( 15. září 2010 22:20 )

nás možná dovede až do středověku .... Na druhé straně se o nás ví téměř vše. Z jakého pc píšeme... co píšeme... když jdeme po městě, jsme stále filmováni.... když voláme mobilem, nahrává se co jsme volali, komu jsme volali, kdy jsme volali... kde stojíme když voláme... kde a komu jsme dlužni... jaké máme nemoci ... Ale jsme prý svobodni...

Zobrazit celou diskusi